Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe - wykończenie od wewnątrz

ekmir

Recommended Posts

Mam taką sytuację z jednym z okien dachowych, że dół okna zachodzi na murłatę, jest powyżej ale w pionie zachodzi na murłatę.

Tak to wygląda:

http://images49.fotosik.pl/1936/cd44c487976143ddm.jpg

http://images42.fotosik.pl/905/527b93242a2fb3dem.jpg

Jak je obrobić od wewnątrz, chodzi mi o dół okna?

spytaj najlepiej Rom-kona. Jest wątek dot. ocieplenia poddasza i tam się udziela. Wklejał link do swoich zdjęć, wśród których jest obróbka okna. Możesz też zajrzeć do mnie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132745-Dziennik-budowania-i-nie-tylko-Etap-III-Organizacja-budowy/page6 wpis 205. Wkleiłam Jego wypowiedź nt moich okien i są tam fotki i link. Wydaje mi się, że masz podobną sytuację.

kilka postów niżej pod tym zalinkowanym wyżej są zdjęcia mojej obróbki. Odsyłam jednak do Rom-kona, bo nie mogę Tobie powiedzieć, ze u mnie na 100% jest dobrze - nie jestem specjalistką. Jak wklejałam swoje zdjęcia poprawionej obróbki do wątku o poddaszu, to nie bylu już chyba uwag.

Wszystko przy założeniu, że masz podobną sytuację, bo z załączonych zdjęć ciężko to ocenić.

Jedyna możliwość to obróbka z parapetem. Trzeba przyciąć trochę styropian. najpierw wyprowadzić w dół kawałek płyty (ile? sam musisz sprawdzić) i nad murłatą poziomy parapet. Innego wyjścia nie widzę. Jak dojdzie mnie jedna robota to właśnie będą takie dwa okna wtedy zamieszczę fotki - teraz niestety nie mam żadnych.

Jedyna możliwość to obróbka z parapetem. Trzeba przyciąć trochę styropian. najpierw wyprowadzić w dół kawałek płyty (ile? sam musisz sprawdzić) i nad murłatą poziomy parapet. Innego wyjścia nie widzę. Jak dojdzie mnie jedna robota to właśnie będą takie dwa okna wtedy zamieszczę fotki - teraz niestety nie mam żadnych.

Ja mam coś takiego w mieszkaniu, w którym obecnie zamieszkuje :) 18 lat temu jak adoptowałem strych to coś takiego wymyśliłem :)

Wydawało mi się to fajne rozwiązanie, chociaż miałem miejsce aby obrobić ścianą przynajmniej prostopadle do okna. Zdecydowałem się wtedy jednak na parapety we wszystkich oknach bo można się oprzeć, kwiatka postawić itp. To nawet ładnie wygląda. Zrobię zdjęcia i zamieszczę.

Niestety ma jedną wadę - skrapla się woda na szybie wewnętrznej :(

Edytowane przez ekmir

Ja mam coś takiego w mieszkaniu, w którym obeznie zamieszkuje :) 18 lat temu jak adoptowałem strych to coś takiego wymyśliłem :)

Wydawało mi się to fajne rozwiązanie, chociaż miałem miejsce aby obrobić ścianą przynajmniej prostopadle do okna. Zdecydowałem się wtedy jednak na parapety we wszystkich oknach bo można się oprzeć, kwiatka postawić itp. To nawet ładnie wygląda. Zrobię zdjęcia i zamieszczę.

Niestety ma jedną wadę - skrapla się woda na szybie wewnętrznej :(

Tak to jest wada. Jest zaburzona cyrkulacja powietrza nie owiewa całości okna i może się woda skraplać na szybie. Bardzo przydatna jest wtedy dobra wentylacja - wentylacja mechaniczna. Ta sobie z wilgocią poradzi.

Inne okienne (i nie tylko) wariacje na temat: Budowlane fotki

A przycięcie murłaty nie wchodzi w grę? Tak, żeby uzyskać np. prostopadłe położenie ścianki dolnej względem okna.

A przycięcie murłaty nie wchodzi w grę? Tak, żeby uzyskać np. prostopadłe położenie ścianki dolnej względem okna.

Murłata jest częścią konstrukcyjną dachu i nie można jej tak przycinać jak się chce... Trochę "poskrobać" można. Jeśli musisz coś więcej to zapytaj kierbuda - jeśli klepnie to ok.

Murłata jest częścią konstrukcyjną dachu i nie można jej tak przycinać jak się chce... Trochę "poskrobać" można. Jeśli musisz coś więcej to zapytaj kierbuda - jeśli klepnie to ok.

Wiem, że to część konstrukcji, co jakiś czas jest przytwierdzona gwintowanymi prętami zatopionymi w wieńcu. Więc chyba co nieco można by wyciąć.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Uzgodniłem z kier. budowy, że mogę przyciąć murłatę aby osiągnąć kąt nachylenia dolnej płaszczyzny przy oknie dachowym 90 stopni.

Czy takie nachylenie będzie wystarczające?

Czy lepiej będzie zrobić pochylenie pod kątem prostym, czy tą obróbkę z parapetem?