Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga i sufit w altanie (ROD)

krzysiek6677

Recommended Posts

Witam!!

Jest to mój pierwszy post na forum (przepraszam jeżeli wątek w złym dziale).

Remontuje altankę, którą ktoś postawił dawno temu z pustaków odlanych własnoręcznie :) .

Z baaardzo krzywymi ścianami, lepiej lub gorzej sobie poradziłem, niestety nie mam zielonego pojęcia co zrobić z sufitem i podłogą.

Sufit jest drewniany, deski są przybite do belek, a drewno jest w dość dobrym stanie.

Sufit chciał bym pomalować na biało (inne pomysły mile widziane), a więc tu pierwsze pytania:

- jaką farbę do tego użyć?

- czy pod docelową farbę muszę dać jakiś podkład?

Z podłogą natomiast jest dużo gorzej, ponieważ jest wyłożona z betonowych płyt (30x120), które są położone krzywo,

a w niektórych miejscach są ułożone cegły.

Chciał bym zrobić cokolwiek z tą podłogą, najlepiej po kosztach i żeby było łatwo wykonać samemu.

Nie chciał bym robić wylewki. Myślę że samemu mi się to nie uda, a załatwienie piachu, żwiru to dość duży problem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Podłoga, wylewka jednak byłaby najlepsza. Ale na RODach bywają kłopoty natury dziwnej, od zarządu do dojechania i dowiezienia na miejsce piachu, a wożenie taczką... :)

Możesz zdjąć to, co leży (te płyty 30 na 120 - co to jest, daj fotkę), zobaczyć co pod spodem, wyrównać toto, ewentualnie podsypać tych kilka taczek piasku i ułożyć płyty ponownie tym razem równo. Tak będzie najtaniej i najprościej, pomijając klepisko. Każde inne rozwiązanie to koszt i transport. Na przykład przywieźć tych x m^2 kostki betonowej i wyłożyć wnętrze - ale zależy, co masz pod obecnymi płytami i ile musiałbyś materiału przywieźć.

Ewentualnie możesz jako-tako wyrównać, położyć trochę łat, wypoziomować gęsto je klinując i na to grube dechy. Będzie drewniana podłoga z jej zaletami i wadami. Jeśli estetyka nie odgrywa roli, to zamiast dech płyta osb i jakaś wykładzina z odzysku lub nowa - kwestia budżetu :)

M

Witam !!

Dziękuję za odpowiedź

Pod płytami nie ma nic - ziemia ...

Pomiędzy płytami nie ma może wielkich skoków, raczej pojedyncze odstają od reszty ale są obłupane i te przerwy po między nimi ..

Może mógł bym wyskrobać tą ziemię z pomiędzy płyt i czymś to zaszpachlować, tylko czym ?

Tak to wygląda

2013-06-23-349.jpg

Mógł byś mi bardziej rozjaśnić tą opcje z deskami/płytą osb ?

A z sufitem co mogę zrobić ?

2013-06-23-350.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez krzysiek6677