namore 23.06.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, Wysłałem poleconej przez Buderusa firmie projekt instalacji z prośbą o dobór kotła kondensacyjnego i grzejników.Moje obawy wzbudził fakt, że dostałem ofertę na grzejniki przy założonych parametrach instalacji 70/55/20 a nie jak założył projektant instalacji ogrzewania podłogowego i grzejników - 55/37,2/20. Wprawdzie grzejniki zaproponowali mniejsze i tańsze niż założył projektant ale mam wątpliwości czy mogę zmieniać temperaturę czynnika grzewczego i powrotu bez konsekwencji dla całej instalacji... Prośba o wyjaśnienie. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez namore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.06.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 wszystko zalezy od tego jaki kocioł bedzie zastosowany jesli kondensat to grzejniki za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 23.06.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Pamiętaj o tym, że parametry wody grzejnej 70/55 stopni Celsjusza dotyczą warunków obliczeniowych. Nie wiem, w której strefie klimatycznej mieszkasz.Warunki obliczeniowe masz kilka dni w roku - i przez tych kilka dni kocioł będzie grzał wodę do 70 stopni Celsjusza. Potem będzie podgrzewał wodę do niższych temperatur (zależy od ustawienia krzywej grzewczej).Nie napisałeś nic konkretnego o ogrzewaniu podłogowym - rozdzielacz z podmieszaniem czy zawór RTL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalin 24.06.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Porównaj sobie podane moce dla niższych temperatur w tym kalkulatorze:http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html Pzdr.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 24.06.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Proszę wysłać na adres [email protected] i osoby zajmujące się tym przeglądną i doradzą, jeżeli chodzi o temperaturę to osobiście ustawiłem 55'c więc to jest sprawa indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts