jan.kowalski 23.06.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witam wszystkich serdecznie, Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonać takie oświetlenie sufitowe jak na poniższym zdjęciu?Czy są tutaj zastosowane świetlówki czy jakieś oświetlenie diodowe? http://imgur.com/xNcx6zE Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 23.06.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Takie oświetlenie się robi z tasmy led. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan.kowalski 23.06.2013 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Właśnie myślałem o taśmie LED. Ale czy z taśmy LED uda się uzyskać takie rozproszenie światła? Czy zastosowanie matowej szybki w prowadnicy w której będzie szła taśma ledowa, coś tutaj pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.06.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Taśma powinna być umieszczona w listwie alu z przezroczystą pokrywą plastikową w kształcie kopułki. Ładnie rozproszy wtedy światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan.kowalski 23.06.2013 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 aha, ok. Zapytam o te przeźroczyste szybki w kształcie kopułki, bo do tej pory widziałem jedynie płaskie szybki wsuwane w aluminiową listwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 23.06.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Nie trzeba żadnych listew czy innych bajerów.Wystarczy tylko taśma led a swiatło samo sie rozproszy na matowym suficie.Gorzej jest gdy swiatło mogło by się odbijac od np.kafli.Wtedy wskazane jest listwa z przysłoną matową aby uniknąć efektu odbicia diod od powierzchni kafelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.06.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Listwa o której pisałem powoduje dwie rzeczy. Po pierwsze masz idealnie równo oświetlony sufit. Po drugie masz efekt soczewki i nie ma cienia spowodowanego wykonaniem koniecznej krawędzi sufitu. Przetrenowałem to u siebie. Czyszczenie listwy jest proste tak samo jak jej montaż. Sama taśma potrafi się odkleić i masz później fale Dunaju. Poza tym do takiej listwy nie musisz montować gęstej taśmy. Jeśli zamontujesz taśmę z małą ilością diód, a taki czasem jest wymóg, zobaczysz dokładnie gdzie diody świecą mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 23.06.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 U siebie mam zrobiony poziomowy sufit i normalnie taśmy LED bez listew.Krawędzi też nie mam robionych na tej opuszczonej części sufitu i efekt jest taki jak na zdjęciu które wkleił założyciel tematu.Żadnych cieni czy innych nie wskazanych efektów nie zauważyłem.Moim zdaniem narobi sobie nie potrzebnych kosztów a listwy kosztują.Gdybym potrafił wklejać zdjęcia to bym pokazał jak to u mnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.06.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja tam widzę około 5-7cm krawędź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 23.06.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jeżeli o to Ci chodzi to też mam jak TO TY nazywasz krawędz..Inaczej pewnie tego nie da rady wykonać.Myślałem o czymś innym ale mniejsza o to.W każdym bądz razie taki efekt jest do wykonania przy samej taśmie LED bez zbędnych gadgetów.Zresztą samemu można się przekonąć robiąc taki sufit rozkładając samą taśme i jeżeli efekt będzie zadowalający dla oka inwestora to tak zostawić.Listwy i paski plexi zawsze można dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.06.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jeżeli o to Ci chodzi to też mam jak TO TY nazywasz krawędz...... Chodziło mi o pionowy element sufitu zasłaniający ewentualnie taśmę przed wzrokiem stojącego pod przeciwległą ścianą człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 23.06.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Sorki za taki łopatologiczny schemat i mam nadzieję że w miare zrozumiały.U mnie sufit zrobiony jest tak:________________________ ____________--| |_______________________Nic z dołu nie widać prócz ładnego światła rozproszonego na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan.kowalski 23.06.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedzi. Jeśli dobrze zrozumiałem, to aby było ładne rozproszone światło z tych LED'ów, należy wykonać to w taki sposób jak na poniższym obrazku? P.S. Z góry przepraszam za rysunek, ale sam rysowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 23.06.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jak zrobisz tak jak to narysowałeś to daję Ci gwarancję że efekt będzie taki jaki chciałeś osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.06.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 I tu dochodzimy do sedna. Krawędź dolna sufitu, czy to płaska czy z tzw gzymsem, aby ładnie wyglądała powinna mieć te 5-6cm. Po prostu sama płyta 12,5mm z zaszpachlowanym narożnikiem wygląda cieniutko.... I tu schodzą się dwie kwestie. Jak to wygląda w większych pomieszczeniach gdy stoi się daleko od krawędzi i taśma nie może być wtedy przyklejona do pionowej tylnej ścianki( istotna jest wysokość pomieszczeń - czym wyżej tym lepiej) oraz kłopotliwość wykonania masywniejszej, płaskiej i prostej krawędzi. W przeciętnych blokach taśmy tak zamontowane jak wyżej na rysunku, po prostu widać. Tam jest jednak 2,55-2,60 wysokości minus sufit, więc i efekt gotowy. W domu można uzyskać te 10-15cm więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan.kowalski 24.06.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dokładnie tak jak napisał @compl, sama płyta byłaby zbyt cienka. Dlatego będę to robił w taki sposób, że będzie około 5 cm grubości tego wystającego kawałka dla led'u jak na rysunku poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts