Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać takie oświetlenie?

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonać takie oświetlenie sufitowe jak na poniższym zdjęciu?

Czy są tutaj zastosowane świetlówki czy jakieś oświetlenie diodowe?

http://imgur.com/xNcx6zE

Pozdrawiam

Listwa o której pisałem powoduje dwie rzeczy. Po pierwsze masz idealnie równo oświetlony sufit. Po drugie masz efekt soczewki i nie ma cienia spowodowanego wykonaniem koniecznej krawędzi sufitu. Przetrenowałem to u siebie. Czyszczenie listwy jest proste tak samo jak jej montaż. Sama taśma potrafi się odkleić i masz później fale Dunaju. Poza tym do takiej listwy nie musisz montować gęstej taśmy. Jeśli zamontujesz taśmę z małą ilością diód, a taki czasem jest wymóg, zobaczysz dokładnie gdzie diody świecą mocniej.

U siebie mam zrobiony poziomowy sufit i normalnie taśmy LED bez listew.Krawędzi też nie mam robionych na tej opuszczonej części sufitu i efekt jest taki jak na zdjęciu które wkleił założyciel tematu.Żadnych cieni czy innych nie wskazanych efektów nie zauważyłem.Moim zdaniem narobi sobie nie potrzebnych kosztów a listwy kosztują.Gdybym potrafił wklejać zdjęcia to bym pokazał jak to u mnie wyszło.

Jeżeli o to Ci chodzi to też mam jak TO TY nazywasz krawędz..Inaczej pewnie tego nie da rady wykonać.Myślałem o czymś innym ale mniejsza o to.W każdym bądz razie taki efekt jest do wykonania przy samej taśmie LED bez zbędnych gadgetów.Zresztą samemu można się przekonąć robiąc taki sufit rozkładając samą taśme i jeżeli efekt będzie zadowalający dla oka inwestora to tak zostawić.Listwy i paski plexi zawsze można dołożyć.

Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to aby było ładne rozproszone światło z tych LED'ów, należy wykonać to w taki sposób jak na poniższym obrazku?

sufit.jpg

P.S.

Z góry przepraszam za rysunek, ale sam rysowałem :)

I tu dochodzimy do sedna. Krawędź dolna sufitu, czy to płaska czy z tzw gzymsem, aby ładnie wyglądała powinna mieć te 5-6cm. Po prostu sama płyta 12,5mm z zaszpachlowanym narożnikiem wygląda cieniutko.... I tu schodzą się dwie kwestie. Jak to wygląda w większych pomieszczeniach gdy stoi się daleko od krawędzi i taśma nie może być wtedy przyklejona do pionowej tylnej ścianki( istotna jest wysokość pomieszczeń - czym wyżej tym lepiej) oraz kłopotliwość wykonania masywniejszej, płaskiej i prostej krawędzi. W przeciętnych blokach taśmy tak zamontowane jak wyżej na rysunku, po prostu widać. Tam jest jednak 2,55-2,60 wysokości minus sufit, więc i efekt gotowy. W domu można uzyskać te 10-15cm więcej.