xxxVIPxxx 23.06.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mam pytanie.. Sam kładę tynki CW na listwach... I mam parę problemów.... jestem samoukiem można tak powiedzieć.... pierwszy raz tynkuję... Ciężko o konkretne informacje na internecie o filmach nie wspominając... Tynkuję gotowymi zaprawami (tak najwygodniej niestety nie najtaniej) Najpierw teraz obrzucam ścianę gotową mieszanką B10 (chyba trochę przegięcie ale wcześniej dawałem B15 ).... A potem tynkfix z LM.... Zaciągam wszystko na listwach... Teraz tak... obrzucam pierwszą warstwę (szpryc) jest ok... zasycha sobie spokojnie 2 dni... potem lecę tynkfixem... i pojawił się problem tynkowałem nieprzerwanie 13h... i nie mogłem zatrzeć potem ściany bo za bardzo zaschła... można obrzucić np 1/4ściany zatrzeć potem kolejne 1/4 itd ? Bo narazie jechałem całość a potem narzucałem cienko i zacierałem i mam takie plamy zgrubienia z tynku... odchyły mam 2mm wiec chyba gładzią potem to wyrównam ? Co do gładzi najlepiej chyba jak najszerszą pacą metalową nakładać ? Generalnie czym obrzucacie... kupiłem czerpak w ogóle mi nim nie idzie, kielnia trójkątna też lipa... tylko kielnią trapezową jakoś mi idzie 1m2 30min.... coś za długo chyba prawda ? Macie jakieś ciekawe patenty ? Do wytynkowania nie mam tych ścian tak dużo... ze 100m2 na oko.... W załącznikach fotki.... jak na pierwszy raz chyba nie jest źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 30.06.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Witamja też sam tynkuję tylko że pod okiem doświadczonego tynkarza, widzę że robisz na gotowych mieszankach nie masz betoniarki??? żeby zrobić tynk cem-wap, na pewno wychodzi dużo taniej!!! jeśli na pierwszej warstwie to szpryc (grunt) to trochę chyba za grubo, polecam namoczyć ścianę przed tynkowaniem i to dosyć mocno wtedy schnie wolniej, ja mam wypożyczoną zacieraczkę do tynków, aktualnie testuję różne tarcze zacieraczki i osobiście polecam najpierw styropianową a następnie twardą gąbkę (może ktoś doradzi jeszcze coś innego) Edytowane 30 Czerwca 2013 przez Andrzej & Grażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 30.06.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Przepraszam, że się wtrącę. Mam w łazience scianę ze skutymi płytkami, około metr wysoka, a wyżej jest domurowana ściana z pustaków gazobetonowych, chcę to otynkowac. TO mam to oczyścić, grunt i normalnie tynkiem maszynowym z worka? potem by płytki na to szły. Czy trzeba zarzucać czymś rzadkim na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxxVIPxxx 02.07.2013 00:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Betoniarek mam 3szt Tylko łatwiej gotowe mieszanki wrzucać na piętro... Jakoś przeżyję koszty gotowych mieszanek Czyli co generalnie szpryc cieniej narzucać ? Kiedy najlepiej zacierać ścianę ? Teraz mam w planie zacierać na raty.... tzn obrzucę pół ściany, zatrę i potem drugie pół.... Bo tak zanim obrzucę ścianę to mi zasycha tynk... Co do obfitego moczenia ściany nie masz objawu że zaprawa spada ze ściany po narzuceniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.08.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 szpryc obowiązkowo... nie ryzykowałbym odpadnięcia tynku - tym bardziej z płytkami w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandokan32 15.12.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Fachowcy przyjdą w tym tygodniu tynkować mi pokój i zazyczyli sobie na pierwszy dzień szpryc gotową z worai tu pojawia się problem - nie mam w miescie gotowego szprycu w zwiazku z tym proszę was o podpowiedz.Znalazlem w castoramie piasek kwarcowy,czy mozna zamiast piasku zwykłego uzyć kwarcowegokupiłbym im 9 warków cementu i 3 warki piasku kwarcowego co sadzicie o takim rozwizaniuprosze o podanie jaki cement bedzie najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts