Wiki1201 24.06.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam, Proszę o informacje czy klej:24A SUPERKLEJ DO GLAZURY I TERAKOTY: http://www.soudal.com.pl/index.php/limit_9999/produkty-diy/kleje/24a-superklej-do-glazury-i-terakoty.htmlsprawdzi się na podłożu OSB? Dodam, iż wcześniej kładłam klej elastyczny i płytki po prostu odeszły od podłoża (klej co prawda nieźle się trzymał płyty OSB, ale płytka bez większego wysiłku się odkleiła? Szukam najskuteczniejszego sposobu.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 24.06.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Płytę OSB należy przeszlifować, zagruntować i dopiero kleić płytki.Ja po gruntowaniu kładłem siatkę od styropianu i dopiero kleiłem płytki.Szklista powłoka na płycie OSB pochodzi z procesu produkcji i jej musimy się pozbyć przy klejeniu materiałów posadzkarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 24.06.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Płyta OSB 3 powinna być szlifowana. Problemem w tym przypadku nie była chyba jednak przyczepność do płyty tylko do spodu płytki? Jesli chodzi o grunty dyspersyjne i stosowanie ich na podłoża drewniane lub drewnopochodne ( OSB, MFP, V100) to koniecznie trzeba zwrócić uwagę na czas schnięcia gruntu na takim podłożu. Zwykle jest to nie mniej niż 24 -48 godzin. Po takim czasie podłoże powinno być już całkowicie suche. Natomiast na odkształcalne podłoża, a takim jest właśnie płyt OSB ( nawet bardzo dobrze zamocowana) najlepiej stosować nanoelastyczne. Zwykle nadają się również do gresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.06.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Płyta OSB 3 powinna być szlifowana. Problemem w tym przypadku nie była chyba jednak przyczepność do płyty tylko do spodu płytki? Jesli chodzi o grunty dyspersyjne i stosowanie ich na podłoża drewniane lub drewnopochodne ( OSB, MFP, V100) to koniecznie trzeba zwrócić uwagę na czas schnięcia gruntu na takim podłożu. Zwykle jest to nie mniej niż 24 -48 godzin. Po takim czasie podłoże powinno być już całkowicie suche. Natomiast na odkształcalne podłoża, a takim jest właśnie płyt OSB ( nawet bardzo dobrze zamocowana) najlepiej stosować nanoelastyczne. Zwykle nadają się również do gresu. Ja kleiłem płytki duże na płycie OSB 24mm na klej jednoskładnikowy Siki. Płytki leżą już 7 lat. Klej rozprowadzałem na płycie po usunięciu wosku, packa zębatą B11. Możesz uzyć klej poliuretanowy 2 składnikowy sztywno-elastyczny firmy Bochem. Fugowanie po tygodniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 24.06.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jeśli płyta osb jest odpowiednio nośna (gruba) to wystarczy ją przeszlifować, zagruntować przeznaczonym do tego środkiem (np. PCI Wadian) i na to można kłaść płytki na cementowe kleje elastyczne co najmniej klasy C2 (zaznaczam dobre kleje). Aby nie odchodził klej od płytki dobrze jest stosować metodę kombinowaną (klej na płytkę i podłoże). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts