Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Terakota na osb

Wiki1201

Recommended Posts

Witam,

Proszę o informacje czy klej:

24A SUPERKLEJ DO GLAZURY I TERAKOTY: http://www.soudal.com.pl/index.php/limit_9999/produkty-diy/kleje/24a-superklej-do-glazury-i-terakoty.html

sprawdzi się na podłożu OSB?

Dodam, iż wcześniej kładłam klej elastyczny i płytki po prostu odeszły od podłoża (klej co prawda nieźle się trzymał płyty OSB, ale płytka bez większego wysiłku się odkleiła?

Szukam najskuteczniejszego sposobu.

Z góry dziękuję za pomoc

Płyta OSB 3 powinna być szlifowana. Problemem w tym przypadku nie była chyba jednak przyczepność do płyty tylko do spodu płytki?

Jesli chodzi o grunty dyspersyjne i stosowanie ich na podłoża drewniane lub drewnopochodne ( OSB, MFP, V100) to koniecznie trzeba zwrócić uwagę na czas schnięcia gruntu na takim podłożu. Zwykle jest to nie mniej niż 24 -48 godzin. Po takim czasie podłoże powinno być już całkowicie suche.

Natomiast na odkształcalne podłoża, a takim jest właśnie płyt OSB ( nawet bardzo dobrze zamocowana) najlepiej stosować nanoelastyczne. Zwykle nadają się również do gresu.

Płyta OSB 3 powinna być szlifowana. Problemem w tym przypadku nie była chyba jednak przyczepność do płyty tylko do spodu płytki?

Jesli chodzi o grunty dyspersyjne i stosowanie ich na podłoża drewniane lub drewnopochodne ( OSB, MFP, V100) to koniecznie trzeba zwrócić uwagę na czas schnięcia gruntu na takim podłożu. Zwykle jest to nie mniej niż 24 -48 godzin. Po takim czasie podłoże powinno być już całkowicie suche.

Natomiast na odkształcalne podłoża, a takim jest właśnie płyt OSB ( nawet bardzo dobrze zamocowana) najlepiej stosować nanoelastyczne. Zwykle nadają się również do gresu.

Ja kleiłem płytki duże na płycie OSB 24mm na klej jednoskładnikowy Siki. Płytki leżą już 7 lat. Klej rozprowadzałem na płycie po usunięciu wosku, packa zębatą B11.

Możesz uzyć klej poliuretanowy 2 składnikowy sztywno-elastyczny firmy Bochem. Fugowanie po tygodniu

.

Jeśli płyta osb jest odpowiednio nośna (gruba) to wystarczy ją przeszlifować, zagruntować przeznaczonym do tego środkiem (np. PCI Wadian) i na to można kłaść płytki na cementowe kleje elastyczne co najmniej klasy C2 (zaznaczam dobre kleje). Aby nie odchodził klej od płytki dobrze jest stosować metodę kombinowaną (klej na płytkę i podłoże).