santoszwp.pl 24.06.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witajcie, od niedawna buduję Z183, jestem na etapie zamykania stanu surowego - w pierwszym zamyśle ogrzewanie miała zapewnić pompa ciepła firmy Sofath gruntowa - jednak w związku z kilkoma nieplanowanymi wydatkami na stan surowy i lekkim przekroczeniem budżetu - zastanawiamy się z małżonka nad zmiana koncepcji i szukamy innej formy ogrzewania - chcielibysmy aby była to forma jak najmniej obsługowa - czyli w miare wygodna (oboje z zoną pracujemy i w domu jesteśmy wieczorami - nie chcielibyśmy się raczej wtedy zajmować piecem) ale też w miarę tania. Trochę o warunkach: powierzchnia oghrzewana po podłogach 160m2, dom zbudowany na płycie fundamentowej 20cm styro eps200, 20cm wylewka betonowa i do tego bedzie jeszcze 10cm eps100, podłogówka wszędzie i wylewki, sciany ytong24 i dojdzie 20cm styropianu, strop teriva, dachówka betonowa i ocieplenie poddasza 30cm wełny, planowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, okna U=0,8, - ogólnie firma która miała nam robić pompę obliczała nam OZC - dobrali nam pompe o mocy 7KW i zasobnik na CWU 200l - zapotrzebowania nie widziałem bo umowa jeszcze nie podpisana. I tu prosba o pomoc w podjęciu decyzji: macie swoje doswiadczenia i większą wiedzę ode mnie - czy przy takim budynku drogo wyjdzie ogrzewanie ekogroszkiem z podajnikiem? w miare wygodny ale nie mam pojęcia ile bym go potrzebowal na sezon? czy moze warto zainwestować w powietrzna pompoę ciepła a może piec na pellety lub holzgas (ten chyba jednak zbyt obsługowy)? Działka mała 711m2 wiec miejsca na przechowywanie paliwa mało. A moze butle gazowa w dzierżawę, zakopac zbiornik i jechać gazem (ziemnego brak i raczej go nie będzie), kiedys ktoś wspomniał o elektrycznym ogrzewaniu i rozważam bo dom będzie energooszczędny Ale niew iem jak mam przeliczyć te 7kW na zapotrzebowanie b udynku na ciepło (powiedziano mi ze w stosunku do OZC pompa wyszła przewymiarowana o 4%. Prosze pomózcie porównac różne źrodła w odniesieniu do mojego domu - decyzje musze podjąć lada dzień. Jaką moc kotła na ekogroszek musiałbym mieć?Jaka moc powietrznej pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.06.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 A moze butle gazowa w dzierżawę, zakopac zbiornik i jechać gazem (ziemnego brak i raczej go nie będzie), . Jeśli zbiornik to nie w dzierżawie. Propan kupowany na wolnym rynku wyjdzie kilka % /do 10/ drożej od gazu ziemnego. Dodatkowo jeśli w bliższej, dalszej perspektywie są plany podłączenia do gazu ziemnego cała instalacja "jak znalazł". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.06.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 eko-groszek to raczej sobie daruj. Jeśli Cie stać to zrób tak jak kolega wyżej napisał - troche taniej pewnie wyjdzie Ci pelet ale bedziesz musiał troche czasu poświecić na obsługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 . Jeśli zbiornik to nie w dzierżawie. Propan kupowany na wolnym rynku wyjdzie kilka % /do 10/ drożej od gazu ziemnego. Dodatkowo jeśli w bliższej, dalszej perspektywie są plany podłączenia do gazu ziemnego cała instalacja "jak znalazł". Nie ma kompletnie zadnych perspektyw na gaz ziemny - na pewno go nie bedzie - ale rozumiem ze proponujesz zakup zbiornika na własnośc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 eko-groszek to raczej sobie daruj. Jeśli Cie stać to zrób tak jak kolega wyżej napisał - troche taniej pewnie wyjdzie Ci pelet ale bedziesz musiał troche czasu poświecić na obsługę. Dlaczego ekogroszek darować - prośba o krótkie uzasadnienie - z tego co wiem są piece które zasypuje się raz na tydzień a nawet dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.06.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Nie ma kompletnie zadnych perspektyw na gaz ziemny - na pewno go nie bedzie - ale rozumiem ze proponujesz zakup zbiornika na własnośc? Nie inaczej . Więcej znajdziesz : link ponizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.06.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Trochę o warunkach: powierzchnia oghrzewana po podłogach 160m2, dom zbudowany na płycie fundamentowej 20cm styro eps200, 20cm wylewka betonowa i do tego bedzie jeszcze 10cm eps100, podłogówka wszędzie i wylewki, sciany ytong24 i dojdzie 20cm styropianu, strop teriva, dachówka betonowa i ocieplenie poddasza 30cm wełny, planowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, okna U=0,8, - ogólnie firma która miała nam robić pompę obliczała nam OZC - dobrali nam pompe o mocy 7KW i zasobnik na CWU 200l - zapotrzebowania nie widziałem bo umowa jeszcze nie podpisana. .... kiedys ktoś wspomniał o elektrycznym ogrzewaniu i rozważam bo dom będzie energooszczędny Ale nie wiem jak mam przeliczyć te 7 kW na zapotrzebowanie b udynku na ciepło (powiedziano mi ze w stosunku do OZC pompa wyszła przewymiarowana o 4%. Jaką moc kotła na ekogroszek musiałbym mieć? Jaka moc powietrznej pompy ciepła? Uwzgledniając dane które podałeś, projektowe obciązenie cieplne nie powinno przekroczyć 4 kW, tym bardziej ze budujesz się w pierwszej strefie klimatycznej (-16 oC) Szacuje ze będzie to 3,5- 4 kW + 1 kW (4 osoby ?) czyli razem ok 5-5,5 kW, czyli to przewymiarowanie nie jest az tak duże. Zapotrzebowanie na ciepło to ok max 5000-6000 kWh bez cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 I tu prosba o pomoc w podjęciu decyzji Po pierwsze zleć wykonanie dokładnego OZC ale komuś kto się na tym zna,koszt ok.300-500zł,wykonawców znajdziesz na forum. Po drugie,jak będziesz miał wykonane OZC gdzie z dużą dozą prawdopodobieństwa będziesz miał podane zużycie energii na ogrzewanie,wtedy decyduj o wyborze źródła ciepła. W takim domu ja bym brał po uwagę tylko prąd oboętnie w jakiej postaci,może to być COP1 albo COP3. COP1,wiadomo,tania instalacja,droższa eksploatacja,COP3 droższa instalacja,tania ekspoatacja. Jak te stosunki będą się przekładać na wymierne finanse zależy właśnie od wstępnych wyliczeń strat ciepła przez dom. Pisząc COP1 mam na myśli piecyk elektryczny typu Kospel za cenę ok.3tys.zł: http://allegro.pl/kospel-kociol-elektryczny-ekco-mn-12z-12-kw-i3278284616.html Pisząc COP3 mam na myśli powietrzną pompę ciepła: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3331679323.html Co do mocy powietrznej pompy ciepła,jesli będzie dobra to 9kW styknie,taka jak w linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Uwzgledniając dane które podałeś, projektowe obciązenie cieplne nie powinno przekroczyć 4 kW, tym bardziej ze budujesz się w pierwszej strefie klimatycznej (-16 oC) Szacuje ze będzie to 3,5- 4 kW + 1 kW (4 osoby ?) czyli razem ok 5-5,5 kW, czyli to przewymiarowanie nie jest az tak duże. Zapotrzebowanie na ciepło to ok max 5000-6000 kWh bez cwu. Tak, cztery osoby - ile liczyc na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Po pierwsze zleć wykonanie dokładnego OZC ale komuś kto się na tym zna,koszt ok.300-500zł,wykonawców znajdziesz na forum. Po drugie,jak będziesz miał wykonane OZC gdzie z dużą dozą prawdopodobieństwa będziesz miał podane zużycie energii na ogrzewanie,wtedy decyduj o wyborze źródła ciepła. W takim domu ja bym brał po uwagę tylko prąd oboętnie w jakiej postaci,może to być COP1 albo COP3. COP1,wiadomo,tania instalacja,droższa eksploatacja,COP3 droższa instalacja,tania ekspoatacja. Jak te stosunki będą się przekładać na wymierne finanse zależy właśnie od wstępnych wyliczeń strat ciepła przez dom. Pisząc COP1 mam na myśli piecyk elektryczny typu Kospel za cenę ok.3tys.zł: http://allegro.pl/kospel-kociol-elektryczny-ekco-mn-12z-12-kw-i3278284616.html Pisząc COP3 mam na myśli powietrzną pompę ciepła: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3331679323.html Co do mocy powietrznej pompy ciepła,jesli będzie dobra to 9kW styknie,taka jak w linku. Oni robili mi OZC - mam jeszcze trzy strony danych konstrukcyjnych które musiałem podać - trwalo to kilka dni - nie podali mi wersji papierowej bo jeszcze nie podpisałem umowy a OZC jest w cenie wykonania pompy. Na pewno zrobili to rzetelnie i na gruntówke wyliczyli 6,5kW, a poniewaz w ofercie Sofath ma pompę 5kW a potem 7kW to zaproponowali mi taką -- z tego co zauważyłem konstrukcyjnie mam bardzo podobne rozwiązania co u Ciebie Arturo - tylko Ty masz 120m2 a u mnie 160 - i tu pytanie a właściwie dwa - po pierwsze ja u Ciebie z kosztami ogrzewania za ten sezon bo widze że własnie posiadasz taka pompę? druga sprawa czy ta pompa da rade ogrzac te 40m wiecej niż u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 z tego co zauważyłem konstrukcyjnie mam bardzo podobne rozwiązania co u Ciebie Arturo - tylko Ty masz 120m2 a u mnie 160 - i tu pytanie a właściwie dwa - po pierwsze ja u Ciebie z kosztami ogrzewania za ten sezon bo widze że własnie posiadasz taka pompę? druga sprawa czy ta pompa da rade ogrzac te 40m wiecej niż u Ciebie? Asolt podał Ci wstępnie obciążenie cieplne ok.4kW ja mam ok.3kW także mała róznica i spokojnie ta pompka sprawdzi się u Ciebie,tym bardziej,że ona do -15st.C zachowuje stałą moc grzewczą czyli 9kW. Co do kosztów to grzałem tylko przez dwa miechy gdzie najniższa temperatura to -15st.C i wtedy wychodziło zużycie 2,2-2,4kWh na godzinę a grzała średnio 5-7h na dobę,żeby utrzymać 22st.C w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Zapotrzebowanie na ciepło budynku liczone jest dla jakiej temperatury zewnętrznej? I czy jest bardzo głośna? Jak z osprzetem 0- chodzi mi o zasobnik ile kosztuje itd. Chciałbym jak najwiecej prac wykonac samemu włacznie z podłogówką.Myślałem też o tej http://allegro.pl/pompa-ciepla-hitachi-do-25c-10kw-14kw-20kw-30kw-i3319628922.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.06.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Zapotrzebowanie na ciepło budynku liczone jest dla jakiej temperatury zewnętrznej? I czy jest bardzo głośna? Jak z osprzetem 0- chodzi mi o zasobnik ile kosztuje itd. Chciałbym jak najwiecej prac wykonac samemu włacznie z podłogówką. Zależy od strefy klimatycznej,ja miałem liczone na -20st.C +22st.C. W środku słychać tylko pompę obiegową,na zewnątrz jak stara,ruska lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jeden z forumowiczøw dostal taka oferte "Cała instalacja kotłowni (pompa ciepła + zasobnik + sterownik pokojowy) wraz z uruchomieniem cena: 23.200 brutto.Podłogówkę już mam zrobioną." na wymienionym Panasonicu. A o Exotherm'ie poczytaj... jest watek na forum Przy takiej cenie wychodzi mi 7tys taniej niż miałem ofertę na gruntową, jak teraz policzyć kiedy zwróciła by mi się ta różnica przy zakupie powietrznej - mam brać pod uwage COP które przy gruntowej jest o wiele wyższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Zależy od strefy klimatycznej,ja miałem liczone na -20st.C +22st.C. W środku słychać tylko pompę obiegową,na zewnątrz jak stara,ruska lodówka No właśnie - takich dni w roku mamy malo więc teoretycznie wiekszośc czasu pompa pracuje z większą mocą? Rozumiem, że pompa pracuje w nocy na G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.06.2013 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Tu bedzie troszke zalezalo od zapotrzebowania domu... ptrzebujesz 9000kWh/ rok na CO i CWU czy 6000kWh a moze 12000kWh... SCOP mozna dla prostoty zalozyc 2,5 dla P/W i 3,5 dla G/W Zaløzmy ze potrzebujesz 9000kWh na Co i CWU... przy COP 3,5 to2571 kWh/rok przy 2,5 3600 kWh/rok a wiec 1029kWh roznicy / rok liczac srednia cene pradu 0,52:- ( G12W ) masz 535:- PLN/rok 45:- PLN/ mies... 7000:- taniej... 7000/535 da nam 13 lat... im mniejsze zapotrzebowanie domu tym bardzioej bedzie sie ten okres wydluzal... Ale dlaczego COP 3,5 przecież gruntówki maja zwykle COP powyżej 4 a nawet spotkałem się już z opiniami o śrdniorocznym COP 4,5 ale to w drogich pompach - wydaje mi sie że różnica zwróci sie za 8-9 lat - czy to duzo? nie wiem - inwestycyjnie tak ale trzeba też przyjąć że opłaty za gruntową są realtywnie mniejsze niz za powietrzną i tu będzie różnica. Kogo byście polecili (chodzi mi o firmę) do zakupu? rozumiem że Arturo polceasz Panasonica ale seria TCAP a nie F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Zapotrzebowanie na ciepło budynku liczone jest dla jakiej temperatury zewnętrznej? I czy jest bardzo głośna? Jak z osprzetem 0- chodzi mi o zasobnik ile kosztuje itd. Chciałbym jak najwiecej prac wykonac samemu włacznie z podłogówką. Myślałem też o tej http://allegro.pl/pompa-ciepla-hitachi-do-25c-10kw-14kw-20kw-30kw-i3319628922.html Zapotrzebowanie na ciepło liczone jest dla całego sezonu grzewczego, projektowe obciązenie cieplne bo o takie pytasz liczone jest, a przynajmniej powinno byc dla -16 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Kol santosz podał w swojej stopce miejscowość pod Słupskiem, wiec załozyłem ze sie tam buduje i jezeli jest to prawda to jest to I strefa klimatyczna i -16 oC.Nie mozna zrobic dokładnych obliczen ozc a tym samym projektowego obciązenia cieplnego nie znając lokalizacji. To ze III strefa czyli -20 oC jest przewazajaca na terenie Polski nie oznacza ze niezaleznie od lokalizacji przyjmujemy standartowo -20 oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 25.06.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Przy takiej cenie wychodzi mi 7tys taniej niż miałem ofertę na gruntową, jak teraz policzyć kiedy zwróciła by mi się ta różnica przy zakupie powietrznej - mam brać pod uwage COP które przy gruntowej jest o wiele wyższe? Czyta rożnica wychodzi dla gruntowej+ odwierty czy za samo urządzenie? Zastanawiam się nad obiema wariantami i różnice wychodzą mi większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.06.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wycenę dostałem na Sofath Caliane o mocy 7kW, pompa z bezpośrednim odparowaniem + kolektor poziomy o powierzchni 160m2 + kotłownia razem 30.200 brutto - cena bez podłogówki którą probuje połozyc sam, nie brałem jej do wyliczen bo w obydwu wariantach i tak ją musze zbudować. W przypadku powietrznej przyjałem ofertę którą podano komuś na forum czyli 23tys zł. asolt - dokładnie buduję 12km od Słupska wiec chyba I strefa klimatyczna - ale przy okazji pytanko - czy to prawda że warunki na Pomorzu sprzyjają pompom powietrze woda? W jaki sposob zrobić gruntową pompe za 25tys? Pytam bo w wielu watkach podają że za 25tys mozna miec gruntową ale jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts