asolt 25.06.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Tak to I strefa klimatyczna i z tego powodu warunki są korzystniejsze dla pomp p-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.06.2013 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A wiec kolejne pytanie - rozumiem, ze najlepiej wykorzystać potencjał stosując taryfe G12 - czyli pompoa pracuje w godzinach nocnych - ale przeciez w godzinach nocnych są zwykle nizsze temperatury a co za tym idzie COP danego urządzenia spada - czy zatem zysk powstały z różnicy ceny pradu nie jest zjadany przez malejace COP urzadzenia? Czy przy powierzchni 160m2 ogrzewania aby sprawnie ta pompa chodziła jakiej wielkości bufor potrzebuje i czy go potrzebuje czy tez buforem będzie podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) A wiec kolejne pytanie - rozumiem, ze najlepiej wykorzystać potencjał stosując taryfe G12 - czyli pompoa pracuje w godzinach nocnych ?No właśnie nie do końca.Wszystko zależy jak się na to patrzy.W domu z zużyciem ok.9000kWh na c.o i cwu przy COP3 wychodzi 3000kWh,przy grzaniu jednotaryfowym rachunek będzie ok.1500zł a przy grzaniu w II taryfach przy średniej cenie kWh 0,4zł będzie to ok.1200zł.Teraz pytanie indywidualne na ile różnica 300zł rocznie będzie decydowala o wyborze taryf.Ją narazie mam G11.Co do pompy to mam T-CAP-a i narazie jestem zadowolony ale nie wiem jak sprawują się zwykle pompy Panasa. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 No właśnie nie do końca.Wszystko zależy jak się na to patrzy.W domu z zużyciem ok.9000kWh na c.o i cwu przy COP3 wychodzi 3000kWh,przy grzaniu jednotaryfowym rachunek będzie ok.1500zł a przy grzaniu w II taryfach przy średniej cenie kWh 0,4zł będzie to ok.1200zł.Teraz pytanie indywidualne na ile różnica 300zł rocznie będzie decydowala o wyborze taryf.Ją narazie mam G11.Co do pompy to mam T-CAP-a i narazie jestem zadowolony ale nie wiem jak sprawują się zwykle pompy Panasa. Gdybys miał G12w o ile mozesz ją miec bo w oddziale gliwickim Tauronu jeszcze tej taryfy nie ma to ta róznica mogła by byc wieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.06.2013 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Mamy więc tu jasnośc - jak się natomiast ma funkcja bufora - czy przy pompie którą posiadasz (Arturo) potrzebny jest bufor - skoro nie masz dwóch taryf rozumiem ze nie ale przy założeniu taryfy G12 - czy ekonomicznie uzasadnione bedzie posiadanie bufora i jesli tak to jakiej wielkosci przy założeniu grzania 160m2. Odnosnie podłogówki małe pytanie - standardowo robi sie ja z rur fi16 - mnie ktoś polecil abym zrobił z fi 18 ze względu na mniejsze opory i wiekszą akumulacyjnośc - czy to jest lepsze rozwiazanie? Arturo - czy rozważając ogrzewanie elektryczne mam brac pod uwage 9000Kw x 0,6=5400 za ogrzewanie na rok? Rozumiem, że wtedy maty elektryczne czy piec elektryczny mozna przystosować do grzania normalnej podłogówki? Edytowane 25 Czerwca 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Mamy więc tu jasnośc - jak się natomiast ma funkcja bufora - czy przy pompie którą posiadasz (Arturo) potrzebny jest bufor - skoro nie masz dwóch taryf rozumiem ze nie ale przy założeniu taryfy G12 - czy ekonomicznie uzasadnione bedzie posiadanie bufora i jesli tak to jakiej wielkosci przy założeniu grzania 160m2. Arturo - czy rozważając ogrzewanie elektryczne mam brac pod uwage 9000Kw x 0,6=5400 za ogrzewanie na rok? Rozumiem, że wtedy maty elektryczne czy piec elektryczny mozna przystosować do grzania normalnej podłogówki?Bufor do pompy nie jest potrzebny,u mnie przy wylewce 8-9cm i płycie pompa grzala 5-7h na dobę przy mrozach a po 24h od wyłącznia pompy temperatura w domu spadła o 1,5st.C.Przy ogrzewaniu prądem jak sam widzisz II taryfa jest jak najbardziej zasadna czyli 9000*0,4=3600zł za c.o i cwu..Do podlogowki tylko piecyk elektryczny. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Gdybys miał G12w o ile mozesz ją miec bo w oddziale gliwickim Tauronu jeszcze tej taryfy nie ma to ta róznica mogła by byc wieksza G12w to bardzo fajna sprawa,szkoda,że jej u nas nie ma,za to mamy najniższe stawki za prąd w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.06.2013 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A jak zrobic gruntową pompe za 25tys? = ponowię pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A jak zrobic gruntową pompe za 25tys? = ponowię pytanie Kupić pompę i zrobić do niej kolektor poziomy,nie znam cen i nie wiem czy akurat wyjdzie 25tys.zł ale z tego co piszą tak jest najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.06.2013 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Czyli ta opcja odpada z racji małej działki (711m2) kolektro poziomy zmiescił by sie tylko do pompy z bezpośrednim odparowaniem. Czyli powietrzna z CWU, aha - a lepsza split czy monoblok - która cichsza i bardziej sprawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Osobiscie chyba wole chyba miec minimum na zewnatrz... i rurki z gazem zamiast woda do jednostki wewnetrznej. Ja podobnie. Split wydaje mi się łatwiejszym i pewniejszym do poprawnego działania. Ja nie widzę problemu "hałasu" w pompie p-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.06.2013 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 ... przeciez nie planujesz powiesic jednostki zewnetrznej za oknem sypialni...? ... No niestety raczej tak bedzie - sypialnia na poddaszu ale jednostka zewnetrzna na dole trochę z boku ale jednak na ścianie okna z sypialni. To jedyne rozsadne miejsce u mnie - ale dlaczego nie bede mial spręzarki drugiej? Arturo jaką firmę byś polecił do montażu Panasonica? A może na forum jest ktoś kto sie nią zajmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 O Panasie znam opinie - raczej pozytywne ale Ty masz Altherme a o niej czytałem ostatnio niezbyt pochlebny wątek i tu pytanie - tam głównym zarzutem była zbyt często załączajaca sie grzałka i rada goscia z firmy aby ja odłączyć. Rozumiem przez to że nie mozna było sterować jej pracą albo w sposób bardzo ograniczony - sprawa dotyczyła roku 2009 ale chciałem zapytać czy obecnie jest to już rozwiązane czy nie? I pytanie ogólne - lepiej przewymiarować pompę czy niedowymiarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Właśnie dostałe wycenę na montaż pompy panasonic z zasobnikiem 270l - cena 24330 brutto po rabatach - dobra czy nie? Powiedzcie jeszcze jaka róznica miedzy pompa takiego samego modelu ale jedna ma zasilanie 1fazowe a druga 3fazowe? I jeszczepytanie - na stronie pracowni mam taki kalkulator który w duzym uproszczeniu pozwala obliczyc energie Ek mojego budynku - oczywiście wiem ze dane sa podstawowe nie mniej jednak wyszło mi cos takiego http://www.iv.pl/images/78979062761083348614.jpg nie wiem jak to interpretować - wspólczynnik Ek pomnozyć przez ilośc metrów uzytkowych czy ogrzewanych aby uzyskac szacunkowe zapotrzebowanie na energię?nawet przyjmując że dane nie sa szczegółowe to i tak duzo gorsze chyba nie beda? Edytowane 26 Czerwca 2013 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Tu są watpliwości - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku&highlight=altherma = co prawda to 11kW ale o problem pytałem ogólnie. czyli jak rozumiem jak mam podane w Panasie że moc 9kW osiaga nawet do -15st to taka moc jest w stanie osiagnąć bez grzalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Tu są watpliwości - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku&highlight=altherma = co prawda to 11kW ale o problem pytałem ogólnie. czyli jak rozumiem jak mam podane w Panasie że moc 9kW osiaga nawet do -15st to taka moc jest w stanie osiagnąć bez grzalki? witam zgadza się bez grzałki, Panasonic T-Cup 9kW w temperaturze zewnętrznej -15*C nadal grzeje z mocą 9kW dla temperatury CO +35*C pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 ale bez grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Tak, pisałem że to stare tematy ale dlatego pytam czy te problemy usunięto, dzieki za link do bloga - już kilka dni temu zacząłem go czytać. Jeśli możesz podać to ile wyniosła Cię instalacja Daikina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 A brałeś pod uwagę grzanie za pomocą kabli grzejnych ? Mógłbyś zrobić NCO Jak dobrze doczytałem masz płytę na którą pójdzie jeszcze styro i wylewka - (planuję zrobić tak samo) W ta wylewkę można zamontować kable i każdy obwód ( u mnie każde pomieszczenie będzie posiadało swój obwód ) grzejesz kiedy chcesz jak długo chcesz (odpada problem okresów przejściowych) Tu możesz zerknąć jak to wygląda już zrobione http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy Co do kosztów to w takim domu powinieneś się zamknąć w około 5000 zł (kable + sterowniki) Instalacja prosta, system praktycznie bez awaryjny - chyba ze uda się zniszczyć mechanicznie ale po zalaniu to już trzeba się mocno postarać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts