Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wiec kolejne pytanie - rozumiem, ze najlepiej wykorzystać potencjał stosując taryfe G12 - czyli pompoa pracuje w godzinach nocnych - ale przeciez w godzinach nocnych są zwykle nizsze temperatury a co za tym idzie COP danego urządzenia spada - czy zatem zysk powstały z różnicy ceny pradu nie jest zjadany przez malejace COP urzadzenia? Czy przy powierzchni 160m2 ogrzewania aby sprawnie ta pompa chodziła jakiej wielkości bufor potrzebuje i czy go potrzebuje czy tez buforem będzie podłoga?
Gość Arturo72
A wiec kolejne pytanie - rozumiem, ze najlepiej wykorzystać potencjał stosując taryfe G12 - czyli pompoa pracuje w godzinach nocnych ?
No właśnie nie do końca.Wszystko zależy jak się na to patrzy.W domu z zużyciem ok.9000kWh na c.o i cwu przy COP3 wychodzi 3000kWh,przy grzaniu jednotaryfowym rachunek będzie ok.1500zł a przy grzaniu w II taryfach przy średniej cenie kWh 0,4zł będzie to ok.1200zł.Teraz pytanie indywidualne na ile różnica 300zł rocznie będzie decydowala o wyborze taryf.Ją narazie mam G11.Co do pompy to mam T-CAP-a i narazie jestem zadowolony ale nie wiem jak sprawują się zwykle pompy Panasa. Edytowane przez Arturo72
No właśnie nie do końca.Wszystko zależy jak się na to patrzy.W domu z zużyciem ok.9000kWh na c.o i cwu przy COP3 wychodzi 3000kWh,przy grzaniu jednotaryfowym rachunek będzie ok.1500zł a przy grzaniu w II taryfach przy średniej cenie kWh 0,4zł będzie to ok.1200zł.Teraz pytanie indywidualne na ile różnica 300zł rocznie będzie decydowala o wyborze taryf.Ją narazie mam G11.Co do pompy to mam T-CAP-a i narazie jestem zadowolony ale nie wiem jak sprawują się zwykle pompy Panasa.

Gdybys miał G12w o ile mozesz ją miec bo w oddziale gliwickim Tauronu jeszcze tej taryfy nie ma to ta róznica mogła by byc wieksza

Mamy więc tu jasnośc - jak się natomiast ma funkcja bufora - czy przy pompie którą posiadasz (Arturo) potrzebny jest bufor - skoro nie masz dwóch taryf rozumiem ze nie ale przy założeniu taryfy G12 - czy ekonomicznie uzasadnione bedzie posiadanie bufora i jesli tak to jakiej wielkosci przy założeniu grzania 160m2. Odnosnie podłogówki małe pytanie - standardowo robi sie ja z rur fi16 - mnie ktoś polecil abym zrobił z fi 18 ze względu na mniejsze opory i wiekszą akumulacyjnośc - czy to jest lepsze rozwiazanie?

Arturo - czy rozważając ogrzewanie elektryczne mam brac pod uwage 9000Kw x 0,6=5400 za ogrzewanie na rok? Rozumiem, że wtedy maty elektryczne czy piec elektryczny mozna przystosować do grzania normalnej podłogówki?

Edytowane przez [email protected]
Gość Arturo72
Mamy więc tu jasnośc - jak się natomiast ma funkcja bufora - czy przy pompie którą posiadasz (Arturo) potrzebny jest bufor - skoro nie masz dwóch taryf rozumiem ze nie ale przy założeniu taryfy G12 - czy ekonomicznie uzasadnione bedzie posiadanie bufora i jesli tak to jakiej wielkosci przy założeniu grzania 160m2.

Arturo - czy rozważając ogrzewanie elektryczne mam brac pod uwage 9000Kw x 0,6=5400 za ogrzewanie na rok? Rozumiem, że wtedy maty elektryczne czy piec elektryczny mozna przystosować do grzania normalnej podłogówki?

Bufor do pompy nie jest potrzebny,u mnie przy wylewce 8-9cm i płycie pompa grzala 5-7h na dobę przy mrozach a po 24h od wyłącznia pompy temperatura w domu spadła o 1,5st.C.Przy ogrzewaniu prądem jak sam widzisz II taryfa jest jak najbardziej zasadna czyli 9000*0,4=3600zł za c.o i cwu..Do podlogowki tylko piecyk elektryczny. Edytowane przez Arturo72
Gość Arturo72
Gdybys miał G12w o ile mozesz ją miec bo w oddziale gliwickim Tauronu jeszcze tej taryfy nie ma to ta róznica mogła by byc wieksza

G12w to bardzo fajna sprawa,szkoda,że jej u nas nie ma,za to mamy najniższe stawki za prąd w Polsce ;)

Gość Arturo72
A jak zrobic gruntową pompe za 25tys? = ponowię pytanie

Kupić pompę i zrobić do niej kolektor poziomy,nie znam cen i nie wiem czy akurat wyjdzie 25tys.zł ale z tego co piszą tak jest najtaniej.

Czyli ta opcja odpada z racji małej działki (711m2) kolektro poziomy zmiescił by sie tylko do pompy z bezpośrednim odparowaniem. Czyli powietrzna z CWU, aha - a lepsza split czy monoblok - która cichsza i bardziej sprawna?
Gość Arturo72
Osobiscie chyba wole chyba miec minimum na zewnatrz... i rurki z gazem zamiast woda do jednostki wewnetrznej.

Ja podobnie.

Split wydaje mi się łatwiejszym i pewniejszym do poprawnego działania.

Ja nie widzę problemu "hałasu" w pompie p-w.

... przeciez nie planujesz powiesic jednostki zewnetrznej za oknem sypialni...?

...

No niestety raczej tak bedzie - sypialnia na poddaszu ale jednostka zewnetrzna na dole trochę z boku ale jednak na ścianie okna z sypialni. To jedyne rozsadne miejsce u mnie - ale dlaczego nie bede mial spręzarki drugiej? Arturo jaką firmę byś polecił do montażu Panasonica? A może na forum jest ktoś kto sie nią zajmuje?

O Panasie znam opinie - raczej pozytywne ale Ty masz Altherme a o niej czytałem ostatnio niezbyt pochlebny wątek i tu pytanie - tam głównym zarzutem była zbyt często załączajaca sie grzałka i rada goscia z firmy aby ja odłączyć. Rozumiem przez to że nie mozna było sterować jej pracą albo w sposób bardzo ograniczony - sprawa dotyczyła roku 2009 ale chciałem zapytać czy obecnie jest to już rozwiązane czy nie? I pytanie ogólne - lepiej przewymiarować pompę czy niedowymiarować?

Właśnie dostałe wycenę na montaż pompy panasonic z zasobnikiem 270l - cena 24330 brutto po rabatach - dobra czy nie?

Powiedzcie jeszcze jaka róznica miedzy pompa takiego samego modelu ale jedna ma zasilanie 1fazowe a druga 3fazowe?

I jeszczepytanie - na stronie pracowni mam taki kalkulator który w duzym uproszczeniu pozwala obliczyc energie Ek mojego budynku - oczywiście wiem ze dane sa podstawowe nie mniej jednak wyszło mi cos takiego

http://www.iv.pl/images/78979062761083348614.jpg

nie wiem jak to interpretować - wspólczynnik Ek pomnozyć przez ilośc metrów uzytkowych czy ogrzewanych aby uzyskac szacunkowe zapotrzebowanie na energię?

nawet przyjmując że dane nie sa szczegółowe to i tak duzo gorsze chyba nie beda?

Edytowane przez [email protected]

Tu są watpliwości - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku&highlight=altherma = co prawda to 11kW ale o problem pytałem ogólnie.

czyli jak rozumiem jak mam podane w Panasie że moc 9kW osiaga nawet do -15st to taka moc jest w stanie osiagnąć bez grzalki?

Tu są watpliwości - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130835-pompa-ciep%C5%82a-altherma-krok-po-kroku&highlight=altherma = co prawda to 11kW ale o problem pytałem ogólnie.

czyli jak rozumiem jak mam podane w Panasie że moc 9kW osiaga nawet do -15st to taka moc jest w stanie osiagnąć bez grzalki?

witam

zgadza się bez grzałki, Panasonic T-Cup 9kW w temperaturze zewnętrznej -15*C nadal grzeje z mocą 9kW dla temperatury CO +35*C

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973
Tak, pisałem że to stare tematy ale dlatego pytam czy te problemy usunięto, dzieki za link do bloga - już kilka dni temu zacząłem go czytać. Jeśli możesz podać to ile wyniosła Cię instalacja Daikina?

A brałeś pod uwagę grzanie za pomocą kabli grzejnych ? Mógłbyś zrobić NCO Jak dobrze doczytałem masz płytę na którą pójdzie jeszcze styro i wylewka - (planuję zrobić tak samo) W ta wylewkę można zamontować kable i każdy obwód ( u mnie każde pomieszczenie będzie posiadało swój obwód ) grzejesz kiedy chcesz jak długo chcesz (odpada problem okresów przejściowych)

Tu możesz zerknąć jak to wygląda już zrobione

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy

Co do kosztów to w takim domu powinieneś się zamknąć w około 5000 zł (kable + sterowniki) Instalacja prosta, system praktycznie bez awaryjny - chyba ze uda się zniszczyć mechanicznie ale po zalaniu to już trzeba się mocno postarać.