santoszwp.pl 26.06.2013 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 tak ale 6000kw na rok w domu z zapotrzebowaniem 27kW/m to chyba dużo - zważywszy ze jest WM, poza tym kolega Lobo z linku powyżej dogrzewa się kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Temu Marcinowi jak podał prz mocy 12,6kW wyszło prawie 4100kW na CO i 1800na CWU - wiec te 6000 to na calość jednak w tresci innej dyskusji podał srednie rachunki miesieczne 300zł za CO i CWU co nijak sie ma do tych kW, no chyba że tylko na 2T jedzie to mogłoby być możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.06.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 przy kablach nie ma okresøw przejsciowych.... i grzeje sie ile chce.... a przy PC sa okresy i nie ma sie kontroli nad grzaniem... Rozumiem ze jak sie chce krøcej grzac... to przy kablach bez problemu... fajnie Ale przyznam ze 5000:- za kompletny system CO brzmi atrakcyjnie.... no dojdzie tylko potem bojler... ale to grosze kosztuje. nie napisałem ze nie ma okresów przejściowych tylko ze nie ma z nimi problemów a to dość istotna różnica, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Temu Marcinowi jak podał prz mocy 12,6kW wyszło prawie 4100kW na CO i 1800na CWU - wiec te 6000 to na calość jednak w tresci innej dyskusji podał srednie rachunki miesieczne 300zł za CO i CWU co nijak sie ma do tych kW, no chyba że tylko na 2T jedzie to mogłoby być możliwe Przy kablach tylko druga taryfa inaczej było by zbyt drogo, lobo coś tam przepalał kominkiem ja takiego nie planuje mieć ( zbyt droga impreza - komin, kominek z 15 000 pln minimum jak nic ) dla mnie wątpliwa przyjemność. Zamontuję sobie bio kominek też będzie ogień i to żywy nie z za szyby ) Trzeba pamiętać że taka pompa czy to pw czy pp to wieczna nie jest i prędzej czy później szlak ją trafi. Mając na uwadze że to sprzęt dość drogi to warto jego zakup porządnie przemyśleć a wazie gdyby miał by być (ten zakup) jeszcze na kredyt to myśleć trzeba podwójnie. Do tego wszystkie dochodzą rurki rotametry rozdzielacze + ktoś kto to wszystko zamontuje. Dodajemy wszystkie te elementy do siebie i wyjdzie ładna sumka. Wszystko zależy od zasobności portfela inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.06.2013 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Przy kablach tylko druga taryfa inaczej było by zbyt drogo, lobo coś tam przepalał kominkiem ja takiego nie planuje mieć ( zbyt droga impreza - komin, kominek z 15 000 pln minimum jak nic ) dla mnie wątpliwa przyjemność. Zamontuję sobie bio kominek też będzie ogień i to żywy nie z za szyby ) Trzeba pamiętać że taka pompa czy to pw czy pp to wieczna nie jest i prędzej czy później szlak ją trafi. Mając na uwadze że to sprzęt dość drogi to warto jego zakup porządnie przemyśleć a wazie gdyby miał by być (ten zakup) jeszcze na kredyt to myśleć trzeba podwójnie. Do tego wszystkie dochodzą rurki rotametry rozdzielacze + ktoś kto to wszystko zamontuje. Dodajemy wszystkie te elementy do siebie i wyjdzie ładna sumka. Wszystko zależy od zasobności portfela inwestora. Cena z AJB klima 24500 z pełnym montażem itd - pełny kompleks - podlogowke robie sam wiec jakie dodatkowe koszty? Poza tym buduje dom na kredyt i dlatego nawet kosztem wiekszej inwestycji niz w kable grzejne przy racie kredytu wolałbym miec mniejsze opłaty w domu - oczywiscie rozwazam kable ale przeraza mnie cena prądu który nigdy nie staniał. Poza tym Lobo podał koszt u niego około 10tys a nie 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 27.06.2013 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Tak, zwłaszcza ze dwoe córki w domku a jedna za 4-5lat na studia i znów kasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.06.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Oczywiscie nie uwzglednilem kosztu podlogøwki... chyba za drobne się jej nie robi do tego dodaj koszty kredytu Poza tym Lobo podał koszt u niego około 10tys a nie 5. Lobo sam dzisiaj przyznaje że robiąc ponownie nie dał by takiego przewymiarowania na zapas więc koszty by mu też spadły ale widzę że Ty już jesteś zdecydowany mam nadzieję że będziesz zadowolony jak dla mnie to zbyt duże koszty początkowe i wątpliwa oszczędność Poza tym jest wątpliwe czy ten sprzęt pociągnie 9 czy 10 lat z wyliczeń kolegi Värmepumpsägare. Czy popy nie wymagają okresowych przeglądów i jaka jest gwarancja na tą pompę na którą masz ofertę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.06.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 chyba za drobne się jej nie robi do tego dodaj koszty kredytu Lobo sam dzisiaj przyznaje że robiąc ponownie nie dał by takiego przewymiarowania na zapas więc koszty by mu też spadły ale widzę że Ty już jesteś zdecydowany mam nadzieję że będziesz zadowolony jak dla mnie to zbyt duże koszty początkowe i wątpliwa oszczędność Poza tym jest wątpliwe czy ten sprzęt pociągnie 9 czy 10 lat z wyliczeń kolegi Värmepumpsägare. Czy popy nie wymagają okresowych przeglądów i jaka jest gwarancja na tą pompę na którą masz ofertę ? witam na szczęście każdy ma wybór jedni grzeją gazem, drudzy pompą ciepła, inni kablami a jeszcze inni kablami nie ma tak, że nic się nie psuje i kotły i pompy i kable o awariach kabli wiele mozna poczytać na forach, a tu koszt naprawy już jest znaczny każdy musi sobie wybrać, czy zainwestuje na początku mniej, a później więcej, czy odwrotnie trzeba wszystko skalkulować indywidualnie - nie można powiedzieć, że coś jest najlepsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.06.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 A moja lodówka właśnie padła na amen. Pociągnęła równo 10 lat. Wcześniej zero serwisów i zero awarii. Firma bosch do zabudowy. Niedowiarków zapraszam do siebie na kawę Dokładny adres podam na priv. Uszkodzona postoi w kuchni jeszcze z tydzień. Potem nie będę miał dowodów, że PC też się psują. Mam piec gazowy 8 letni w 100% sprawny. Zakładam, że jednak przeżyje tą lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts