Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W CHABRACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Zakupiliśmy projekt : dom w chabrach 2 Jesteśmy na etapie załatwiania wszystkich formalności. No i teraz zastanawiamy sie co mozna jeszcze zmienić nim zaczna rosnąć mury?

śledzę wasze wątki już od dluższego czasu i duzo dają do myślenia :yes:

Mam prośbę o przesłanie zdjęć przede wszystkim kuchnia, łazienka i poddasze.

pam jak tu jeszcze zaglądasz to prosze o kontakt i jesli można to o zdjęcia

Pozdrawiam,

Agnieszka

Mój adres: [email protected]

• 1 month później...

Witam

My też budojemy dom w chabrach 2. Dużo zdjęc i opisów na http://www.kornatka.strefa.pl. Jesteśmy na etapie stanu surowego - przed nami dach. Z kosztów da się sporo zejść w porównaniu z tym co pisza w kosztorysie. Budujemy z porothermu dryfix 25, strop monolityczny - do tej pory, takie zmiany dały oszczędności ok 35-40 tys zł.

Polecam projekt

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 4 weeks później...

mam kolege który kupił ten projekt i wiesz co zrobił, w trakcie adaptacji całkoiwcie go przeprojektował, po pierwsze domek ma w projekcie wysokść parteru 2,5m!!! blok PRL lata 70.

zaczął od przeprojektowywania łazienki na poddaszu i od pomusłu do pomsłu wyprostował dach nad grażem (wyrzucił tą malutką połać nad grażem, wyobraź sobie firme która ma tam płożyć dachówki, każdą dachówkę trzeba przyciać-masakra i gwarancja że pocieknie) i wogóle go uprościł;)))

ale jak Ci się podoba to kupuj i buduj;)...moim zdaniem nie warto sobie zawrać głowe, projekt wyjątkowo nie udany;)

"Projekt wyjątkowo nie udany" - na jakiej podstawie takie stwierdzenie - skomplikowanego ale bardzo pięknego dachu, nad którym najlepsi fahowcy muszą się pogłowić. A widział Pan projekt na żywo, był w środku? Po wybudowaniu ścian stwerdzam, że wszystko co w projekcie się znajduje jest doskonale przemyślane i funkcjonalne. Dołożyłem tylko drzwi wejściowe z wiatrołapu, bezpośrednio do garażu i podniosłem strop na 265cm - to kwestia gustu - kubatura zwiększyła się co odblije się na kosztach eksploatacji. 255cm jak w planie to rzeczywiście mało ale powierzchnia salonu jestr wyjątkowo wielka (35m). Podniesienie stropu to coś co wyklucza projekt?!

Wyprostowanie dachu spowoduje, że projekt dopiero wtedy będzie do niczego, okaże się wielką stodołą. Wszystko w projektach jest robione nie przypadkowo...

Poważnniejsze wpisy...

Edytowane przez stanley79

• 4 months później...

Witam serdecznie. Bardzo proszę o przesłąnie fotek z wnętrza domu. My jesteśmy na etapie budowy poddasza, a jestem ciekawa rozwiązania tej łazienki na górze. Pozdrawiam Beata

mój adres [email protected]

Ja pozmieniałem w sumie w paru miejscach. Najważniejsze:

1. Kominek przeniosłem na ścianę ze schodami (przez to nie ma tego komina jak MPECu)

2. Kotłownia ma być równocześnie spiżarnią (zamrażarka, regalik)

3. Mam trzy poziomy posadzki - ze względu na spadek terenu, przez co salon będzie miał jakieś 2,90 wys.

4. Powiększyłem łazienkę kosztem pokoiku nad garażem.

5. Mocno pozmieniałem okna i balkony ze względu na usytułowanie (wjazd od południa)

6. Zlikwidowałem "ryjek" dachu nad garażem, dało się ze względu na podniesienie ścianki kolankowej. Wydaje mi się nawet że jest ładniejsza elewacja.

Jak chcesz więcej informacji to czekam na pytania. Zdjęcia mogę przesłać na maila.

Kuchnia i łazienki na razie schną tynki i wylewki.

Mam drewniane filary w dwóch pokojach, ale jakoś mi to nie przeszkadza

• 2 weeks później...
Witam serdecznie. Bardzo proszę o przesłąnie fotek z wnętrza domu. My jesteśmy na etapie budowy poddasza, a jestem ciekawa rozwiązania tej łazienki na górze. Pozdrawiam Beata

mój adres [email protected]

Witam - proszę o przesłanie zdjęć domu. Staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami póki co to tylko projektu domu - adres email: [email protected]

Z góry dziękuję i pozdrawiam

• 5 weeks później...
Witamy wszystkich .Na wiosnę zamierzamy zacząć budowę swojego domku chabry 2,co do większych zmian w projekcie to dodajemy częściowe podpiwniczenie i przenosimy tam kotłownie ponieważ co do opału to w grę wchodzi tylko drzewo i węgiel wejście do piwnicy chcemy zrobić w garażu,likwidujemy gril na tarasie i przeniesiemy chyba kominek w inne miejsce Proszę wszystkich którzy mogą o przesłanie zdjęć z realizacji swoich chaberkó[email protected] Edytowane przez andrek

• 2 months później...

Witam

Chcemy budować ten dom, mam nadzieję, ze na wiosnę ruszymy ale tak dla potwierdzenia naszej decyzji chcemy zobaczyć ten dom na żywo... może jest ktoś z okolic podkarpackiego lub ościennych wybudował? Bardzo proszę o info, chętnie Was odwiedzimy.

• 3 weeks później...

Witam,

my już zaczęliśmy budowę Domu w chabrach 2. W zeszłym roku na spokojnie udało się wykonać fundamenty z izolacjami, odwodnienie oraz schody zewnętrzne. Od wiosny budowa będzie szła "do góry". Jakby ktoś miał jakieś zdjęcia (wewnątrz, zewnątrz) to moja skrzynka [email protected] wszystko przyjmie :).

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Co do filarów drewnianych to chyba kwestia wykonawcy - nam zostało jedno widoczne podparcie - obok schodów po wyjściu. Pozostałych 7 szt nie ma!!!!

Kosztowalo nas to dodatkowe 1,5 kubika więźby i "kilka" śrub do poskręcania.

Łazienka na górze za mała - powiększyć kosztem pokoju obok.

Uwaga na rozmieszczenie okien dachowych - w zimie wszystkie znajdujące się za blisko koszy będą ciągle zaśnieżone ale to urok tego projektu

To tylko moje sugestie - zdecydujcie sami. Namawiam w miarę możliwości do obejżenia domu "na żywo" - będzie "czarno na białym"

Edytowane przez stanley79