Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka komina

Recommended Posts

Witam,

Mam do was pytanie, posiadam w pokoju komin do którego podłączony jeszcze niedawno był piec kaflowy, komin ten jest już nie używany i używany nie będzie. Chciałbym zapytać was czy możliwe jest usunięcie przedniej ściany komina (pozostawienie bocznych i tylnej-ściana) obudowanie wewnątrz płytą karton-gips i zrobienie półek, czy jest to możliwe a także jakie problemy mogę spotkać przy przeróbce?

Pozdrawiam gangsta529

Nie nie, strych został przerobiony na pokój i sypialnie, w dużym pokoju jest komin który był tylko do pieca kaflowego (dom jest stary bo ma prawie 100 lat). W pokojach zostały zamontowane grzejniki dzięki którym został rozebrany piec kaflowy, komin jest więc nie używany a można by go przerobić na coś innegoIMG_0005.jpg . Przednią ściankę (tak jak widać srebrne drzwiczki do czyszczenia komina) chciałbym usunąć aż do sufitu i wyłożyć wnętrze płytą karton gips a także z tego samego materiału wykonać 4/5 półek. na dachu wylot komina zostanie usunięty, dorobiona belka, drewniana deska wysmarowana lepikiem i całość przykryta papą. Czy mogę napotkać jakieś problemy, lub czy ktoś ma jakikolwiek pomysł na inne zastosowanie/przeróbkę?

Wygląda na to, że masz dwa kanały 14X14 cm, a między nimi gródź 12 cm. Powinien to z bliska obejrzeć jakiś kumaty budowlaniec. Wywalenie środkowej grodzi i zrobienie niszy szerokiej na 40 cm, bez ruszania ścian bocznych nie powinno być problemem. U góry ceownik jako nadproże. Jest jedno ale. Robienie tego bez konsultacji na miejscu, tylko na podstawie tego co napisałem, na własną odpowiedzialność - to kiepski pomysł.

Komin ten jest tylko w tym pokoju, czy po usunięciu przegrody wewnątrz może się nie trzymać w całości? Niestety nie mam żadnego specjalisty na miejscu, jest możliwość, iż komin podtrzymuje sufit? po prawej stronie od komina w odległości ok. 70 cm jest ściana działowa między pokojami.