gangsta529 25.06.2013 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam, Mam do was pytanie, posiadam w pokoju komin do którego podłączony jeszcze niedawno był piec kaflowy, komin ten jest już nie używany i używany nie będzie. Chciałbym zapytać was czy możliwe jest usunięcie przedniej ściany komina (pozostawienie bocznych i tylnej-ściana) obudowanie wewnątrz płytą karton-gips i zrobienie półek, czy jest to możliwe a także jakie problemy mogę spotkać przy przeróbce?Pozdrawiam gangsta529 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.06.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wklej zdjęcie tego komina, albo szkic. Zaznacz co chcesz wywalić. Nie ma większego problemu z taką przeróbką. Zacznij od zamurowania (szczelnego zatkania) na górze, żeby woda się nie lała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.06.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 a jak to kanał dymowy w budynku wielorodzinnym, w którym ktoś jeszcze używa coś w pionie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 25.06.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Nie nie, strych został przerobiony na pokój i sypialnie, w dużym pokoju jest komin który był tylko do pieca kaflowego (dom jest stary bo ma prawie 100 lat). W pokojach zostały zamontowane grzejniki dzięki którym został rozebrany piec kaflowy, komin jest więc nie używany a można by go przerobić na coś innego . Przednią ściankę (tak jak widać srebrne drzwiczki do czyszczenia komina) chciałbym usunąć aż do sufitu i wyłożyć wnętrze płytą karton gips a także z tego samego materiału wykonać 4/5 półek. na dachu wylot komina zostanie usunięty, dorobiona belka, drewniana deska wysmarowana lepikiem i całość przykryta papą. Czy mogę napotkać jakieś problemy, lub czy ktoś ma jakikolwiek pomysł na inne zastosowanie/przeróbkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.06.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wygląda na to, że masz dwa kanały 14X14 cm, a między nimi gródź 12 cm. Powinien to z bliska obejrzeć jakiś kumaty budowlaniec. Wywalenie środkowej grodzi i zrobienie niszy szerokiej na 40 cm, bez ruszania ścian bocznych nie powinno być problemem. U góry ceownik jako nadproże. Jest jedno ale. Robienie tego bez konsultacji na miejscu, tylko na podstawie tego co napisałem, na własną odpowiedzialność - to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 26.06.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Komin ten jest tylko w tym pokoju, czy po usunięciu przegrody wewnątrz może się nie trzymać w całości? Niestety nie mam żadnego specjalisty na miejscu, jest możliwość, iż komin podtrzymuje sufit? po prawej stronie od komina w odległości ok. 70 cm jest ściana działowa między pokojami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 26.06.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Rozumiem, ze cała góra część komina jest rozebrana aż do sufitu pokoju przedstawionego na zdjęciu ? Edytowane 27 Czerwca 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gangsta529 27.06.2013 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Jeszcze nie, w sobotę wchodzę na dach i się tym zajmę, później chciałem rozebrać przednią ścianę lecz po waszych postach nie wiem czy się za to zabierać czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 04.07.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Jako tako nie powinno być problemu, ale jak słusznie ktoś zaznaczył, inna sprawa jak na innym piętrze w pionie jest jeszcze jakaś rodzina. No ale myślę, że nawet w takiej sytuacji dałoby się pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts