chirac 25.06.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jak chodzę i oglądam stany surowe to rzadko widzę obecność pionowych słupów żelbetowych w ścianach nośnych. Jak to jest z nimi naprawdę ? Czy ich nie ma tak często w projektach czy może inwestorzy sami z nich rezygnują ? Dawniej chyba w ogóle ich nie budowano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 25.06.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 nie ma w projektach bo i po co? niepotrzebny koszt. Statyke trzymają wieńce, nadproża, strop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 26.06.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 nie ma w projektach bo i po co? niepotrzebny koszt. Statyke trzymają wieńce, nadproża, strop... Ja u siebie zrobiłem chociaż KB patrzył na mnie jak na kosmitę a majster od murowania to do dzisiaj się pewnie brechta, A co do kosztów to nie są wcale takie duże u mnie wyniosły ok 400zł za 15 słupów. Zresztą w jednym z ostatnich numerów muratora było opisane jak zrobić ściankę kolanową i tam były słupy pionowe zalecane jeżeli ścianka ma powyżej 80cm. Więc ja po przeczytaniu tego artykułu zdecydowałem się zrobić, jeden dzień pracy i jestem spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 26.06.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Są w projektach, kiedy są potrzebne. U mnie były i mam las słupów (obrazki w dzienniku). Jakbym budował prostokąt bez większych cudów, żadne słupy nie byłyby potrzebne. Słupy w ściance kolankowej to inna inszość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts