Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ktory pomysl na murek wokol tarasu lepszy?

Recommended Posts

taras robie samemu, m.in. celem minimalizacji kosztow;

murek bedzie dolaczony do domu z jednej strony, czyli bedzie mial cos jakby ksztalt prostokata bez jednego dluzszego boku

pomysl 1) przy samej scianie istniejacego juz domu dwa slupy betonowe wlane do wykopu 1.20m - po jednym z kazdego rogu przyszlego tarasu; od drugiej strony tarasu, tj. od strony ogrodzenia 3 slupy betonowe - dwa na narozach i jeden pomiedzy nimi. wszystko bedzie wylane tuz ponizej poziomu gruntu. Nastepnie wykopie to co miedzy wylanymi slupami na glebokosc 50-60 cm (nie wiem ile dokladnie byc powinno), wsypie zwiru na 30 cm aby powstrzymac podsadzanie podczas mrozow i nastepnie reszta beton, te 20-30 cm tak aby zrownac sie z poziomem wylanych slupow czyli tuz ponizej gruntu. Na to pustaki fundamentowe alfa 2 warstwy i zbrojony wieniec aby wszystko idealnie wyrownac.

w srodku tarasu jest juz okolo 20 cm gruzu z tynkowania domu i generalnie budowy plus grubsze kamienie, resztki cegly. Na to mam zamiar dac (aby wyrownac z planowanym murkiem wokol tarasu) 20-30 cm jakiegos klinca, itp i wierzch wylozyc kostka lub plytami typu piaskowiec, itp

pomysl 2) wszystko tak samo, tylko zalac cala dlugosc murka betonem do ponizej poziomu gruntu i reszte pociagnac 2 warstwami pustakow alfa plus wieniec wyrownujacy.

Mam takie pytanie jeszcze. po ilu dniach po wylaniu owego fundamentu murka tarasowego, moge zaczac klasc dwie warstwy pustakow fundamentowych; 24h starczy mysle?

jakie zbrojenia zastosowac szczegolnie dla slupow - taras bedzie wystawal ponad grunt w sumie okolo 40-50 cm, plus w ziemi 120 cm

Macie jakies inne pomysly na murek tarasu dla tego przypadku, gdzie w srodku jest juz kupa gruzu i gdzie nie bedzie wylewanej plyty

Bede wdzieczny za uwagi

Edytowane przez JARO175

Wykonczyc to zle slowo... sciany zewnetrzne murku obloze tym samym co dolna elewacje domu, natomiast na gruz lezacy juz wewnatrz przyszlego tarasu (ktorego nie chce mi sie ruszac) naloze jakis kliniec plus na to cos "kamiennego". Prawdopodobnie to samo z czego beda chodniczki wokol domu.

Nie bedzie to typowy taras, miedzy innymi z racji iz tak naprawde iz nie bedzie wystawal duzo ponad ziemie 20-30 cm, stad nie chce pchac sie w koszty.

Wracajac do glownego tematu, czyli MURKU wokol przyszlego tarasu, jakies madre sugestie, ktora opcja lepsza - patrz 1post?