Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uziemienie pieca Brotje?

jeronimo

Recommended Posts

Witam,

elektryk zostawił mi kabel z uziemieniem wystający ze siany obok miejsca gdzie będzie piec. Instalator zamontował mi piec Brotje EcoTherm Kompakt WBK 20 E ale nie podłączył wogle elektryki. Podłączenie regulatora pokojowego oraz czujki zewnętrznej (pogodynki) z piecem nie było problematyczne (wszystko jest opisane w instrukcji montażu).

Mam jednak problem gdzie podłączyć kabel uziemiający. PLZ HELP! :confused:

Instalator firmy Brotje (podczas tzw. pierwszego uruchomienia) powiedział mi że mogę sobie go podłączyć do rury z gazem... ale chyba nie do końca zrozumiał z czym ma do czynienia :(

pozdrawiam

• 3 months później...
Uziom podłącz do szyny wyrównawczej. a z szyny podłącz wszystkie elementy metalowe w obrębie kotłowni. Co do kotła to powinna być podłączona jego metalowa obudowa, oraz rury stalowe na całej swojej ciągłości. tzn przy przekładkach plastikowych powinieneś zachować dalej ciągłość. Chyba, że dalej instalacja jest wykonana z plastiku. Trochę to nie estetycznie wygląda taka plątanina kabli, ale elektryk wykonał to prawidłowo, natomiast większość użytkowników nie wykonuje tej instalacji i później się dziwi dlaczego skorodował np. wymiennik kotła i jest dziura. Jak nie chcesz szpecić kotłowni to bezwzględne minimum to obudowa kotła (obudowa wewnętrznie jest połączona poprzez elementy konstrukcji kotła z wymiennikiem, wiec też go w ten sposób zabezpieczysz i parę latek Tobie wytrzyma.