Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co przed ogrodzeniem frontowym bloczek najazdowy czy obrzeże?

Recommended Posts

Jeśli przed posesją jest tylko błoto, wtedy swoim klientom proponuję wyjechanie z kostką na 1 metr za bramę. A w linii bramy robimy przełamanie, żeby woda nie leciała na plac. Wszystko bez krawężników. Dopiero przy samej drodze dajemy krawężniki drogowe na płasko jako najazdowe lub tylko podmurówkę betonową zależnie od sytuacji.

Blechert a co byś poleci łw mojej sytuacji, w której mam wylany fundament o szerokości aż 50 cm w całej długości ogrodzenia frontowego w tym również w świetle bramy? Będę niedługo układał kostkę i fachowcy poradzili mi położenie tam jakiś specjalnych płyt. Nie wiem jednak czy tego delikatnie nie skuć i też nie rzucić kostki, tym bardziej, że pomiędzy bramą, a podłożem jest tyle miejsca, że na spokojnie weszłaby kostka nawet bez podcinania..

Blechert a co byś poleci łw mojej sytuacji, w której mam wylany fundament o szerokości aż 50 cm w całej długości ogrodzenia frontowego w tym również w świetle bramy? Będę niedługo układał kostkę i fachowcy poradzili mi położenie tam jakiś specjalnych płyt. Nie wiem jednak czy tego delikatnie nie skuć i też nie rzucić kostki, tym bardziej, że pomiędzy bramą, a podłożem jest tyle miejsca, że na spokojnie weszłaby kostka nawet bez podcinania..

Ja w świetle bramy też mam fundament, ale specjalnie obniżony tak aby zmieściły się krawężniki najazdowe i takimiż krawężnikami mam tam kostkę zakończoną. Z drugiej strony dojazd (około 3m) mam utwardzone kamieniem.

Ty jakoś tą kostkę i tak zakończyć musisz, więc jak nie ma dużo kucia to zrób miejsce na ten krawężnik. W życiu może być różnie i czasem będziesz musiał coś cięższego wpuścić na podwórko. Zrób więc tak, aby w podobnych sytuacjach nie bać się, że będziesz to obrzeże musiał poprawiać. Samo wjeżdżanie osobówką po kilka-kilkanaście razy na dobę przez ileś tam lat też robi swoje.

Bywa, że część fundamentu w świetle bramy trzeba skuć. Ale wtedy wszystko drży i trzeba mieć na uwadze, czy coś z płotu nie odpadnie. Dlatego położenie płyt granitowych na betonie między słupkami nie jest złym pomysłem. Robię tak najczęściej przy wjeździe do garażu, bo tam wylewki są bardzo wysokie a kucie ma swoje konsekwencje.

a pod bramę fundament jakie parametry? bo będe miał ją łączoną z koszami gabionowymi i wykonawca twierdzi ze pod gabiony można dać chudziak na 40 cm a pod słupu stabilizujące 1,2m czy OK? a co z fundamentem pod bramą i furtkami? dodam wiecej ze bok ma 20m od lewej patrząc idzie gabiona 4,5m potem brama 3,5m, furtka, gabion 1m, furtka, brama i gabion 4,5 tak wygląda rozkład - ponieważ jest to bliżniak

• 5 years później...
Ja w świetle bramy też mam fundament, ale specjalnie obniżony tak aby zmieściły się krawężniki najazdowe ...
Witam, a czy przy zalewaniu betonem tego fundamentu w bramie można od razu ustawić krawężniki najazdowe, żeby dobrze związały z betonem ? Oczywiście wszsytko odpowiednio wypoziomowane i na odpowiedniej wysokości... Pozdrawiam

Witam, a czy przy zalewaniu betonem tego fundamentu w bramie można od razu ustawić krawężniki najazdowe, żeby dobrze związały z betonem ? Oczywiście wszsytko odpowiednio wypoziomowane i na odpowiedniej wysokości... Pozdrawiam

Można wszystko, tylko po co? Jak Ci ten krawężnik się porozbija to łatwiej będzie Ci go zdemontować jak nie będzie tak związany z fundamentem.

Druga sprawa oddzielny montaż na półsuchym betonie jest łatwiejszy.

Jak zalejesz ten fundament betonem to ustawianie potem w tym betonie ciężkich krawężników nie będzie takie proste.

Moim zdaniem bez sensu.