Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kominka z płaszczem wodnym?

bartekkolo

Recommended Posts

Zwracam się z pomocą w doborze mocy kominka jaką należy kupić. Mam już mętlik w głowie a różne opinie instalatorów i fachowców nie pomagają :).

Planuję kominek narożny z płaszczem wodnym do ogrzewania domu (oczywiście nie jako jedyne źródło) o powierzchni użytkowej około 175 m2 (całkowita netto 260 m2). Instalacja CO na dole ok. 100m2 podłogówki + dwa grzejniki (garaż i ręcznikowiec), a na piętrze grzejniki (7 sztuk) o łącznej mocy wg. projektu około 6 KW. W kotłowni zasobnik na wodę CWU 250 litrów.

Jaka powinna być moc kominka żeby się nie przestrzelić ale też aby dał radę ogrzać taką powierzchnię?

Lepiej przestrzelić się w górę czy nie doszacować mocy?

Obecnie zastanawiam się nad mocą 19 KW, ale słuszałem też że muszę dać 22KW. A może wystarczy 17 KW :) ?

z dziękuję za wskazówki pomocne przy podjęciu decyzji.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zwracam się z pomocą w doborze mocy kominka jaką należy kupić. Mam już mętlik w głowie a różne opinie instalatorów i fachowców nie pomagają :).

Planuję kominek narożny z płaszczem wodnym do ogrzewania domu (oczywiście nie jako jedyne źródło) o powierzchni użytkowej około 175 m2 (całkowita netto 260 m2). Instalacja CO na dole ok. 100m2 podłogówki + dwa grzejniki (garaż i ręcznikowiec), a na piętrze grzejniki (7 sztuk) o łącznej mocy wg. projektu około 6 KW. W kotłowni zasobnik na wodę CWU 250 litrów.

Jaka powinna być moc kominka żeby się nie przestrzelić ale też aby dał radę ogrzać taką powierzchnię?

Obecnie zastanawiam się nad mocą 19 KW, ale słuszałem też że muszę dać 22KW. A może wystarczy 17 KW :) ?

Witam:)

Przy odpowiednio wykonanej instalacji oraz podłączeniu samego paleniska z płaszczem wodnym:) Do tego wybranie wkładu z wyższej półki:)

Proponowałbym wkład o mocy nominalnej płaszcza wodnego na poziomie 9-10 kW:) Duży plus takiego rozwiązania to czysta szyba:)

Cuda, nie:)???

Pozdrawiam:)

Pytanie pomocnicze, ale istotne:

- jak długo dziennie, będziesz miał realną możliwość i co najważniejsze ochotę palić w kominku?

No i teraz po odpowiedzi, według mnie może nastąpić próba zasugerowania jakiegoś rozwiązania.

zakładam, że będę palił w okresie grzewczym codziennie od godz. 18 do 23, czyli jakieś 5-6 godzin- czy na tyle starczy mi ochoty zobaczymy ale taki jest plan :)

Jeszcze jedna ważna rzecz, że w salonie w odległości 1,5- 2 metrów od kominka będzie znajdował się narożnik więc fajnie jakby na nim dało się siedzieć nie smażąc się.

No i nastawiam się na kominek z Kratki.pl.

Pytanie pomocnicze, ale istotne:

- jak długo dziennie, będziesz miał realną możliwość i co najważniejsze ochotę palić w kominku?

No i teraz po odpowiedzi, według mnie może nastąpić próba zasugerowania jakiegoś rozwiązania.

Czyli firma na U...;)

No i nastawiam się na kominek z Kratki.pl.

a to jeżeli takie nastawienie, to polecam bezpośrednio, może bez zbytniego pośpiechu udać się do salonu kratek, lub przeglądnąć ofertę Allegro.

Zdecydowana większość wkładów oferowanych na Allegro to kratki.pl więc jest w czym wybierać i przebierać. W każdej aukcji jest podany telefon do oferenta, więc można uzyskać wszelkie szczegółowe informacje.

Przepraszam za reklamę Allegro, ale to tak jakbym reklamował spacer po lesie do którego każdy ma dostęp i wie że są na tym naszym świecie.

a to jeżeli takie nastawienie, to polecam bezpośrednio, może bez zbytniego pośpiechu udać się do salonu kratek, lub przeglądnąć ofertę Allegro.

Zdecydowana większość wkładów oferowanych na Allegro to kratki.pl więc jest w czym wybierać i przebierać. W każdej aukcji jest podany telefon do oferenta, więc można uzyskać wszelkie szczegółowe informacje.

Przepraszam za reklamę Allegro, ale to tak jakbym reklamował spacer po lesie do którego każdy ma dostęp i wie że są na tym naszym świecie.

Nooo cóż, jeśli już z założenia wychodzisz, że ma to być cud techniki z Kratki.pl...to pozostaje mi tylko życzyć szczęścia...wiele szczęścia:) to bardzo nędzna jakość a w szczególności jeśli chodzi o płaszcz wodny:)

Jeśli nie chcesz wydać majątku na wkład a chcesz mieć coś godnego uwagi to proponuję Romotop 6.6.2 TV:)

Nooo cóż, jeśli już z założenia wychodzisz, że ma to być cud techniki z Kratki.pl...to pozostaje mi tylko życzyć szczęścia...wiele szczęścia:) to bardzo nędzna jakość a w szczególności jeśli chodzi o płaszcz wodny:)

Jeśli nie chcesz wydać majątku na wkład a chcesz mieć coś godnego uwagi to proponuję Romotop 6.6.2 TV:)

A możesz więcej szczegółów na temat wątpliwości co do Kratki.pl? Do tej pory spotykałem się raczej z pozytywami.

Romotop może i dobry, ale w tej cenie nie znajdę z narożną szybą, a takiego szukam. Budżet mam na wkład do 6 tyś zł.

Tak poza tym to pytałem bardziej o moc jaką powinienem wybrać w mojej sytuacji i w tym temacie liczę na pomoc.

A możesz więcej szczegółów na temat wątpliwości co do Kratki.pl? Do tej pory spotykałem się raczej z pozytywami.

Romotop może i dobry, ale w tej cenie nie znajdę z narożną szybą, a takiego szukam. Budżet mam na wkład do 6 tyś zł.

Tak poza tym to pytałem bardziej o moc jaką powinienem wybrać w mojej sytuacji i w tym temacie liczę na pomoc.

Pies jest gdzie indziej pogrzebany w skrócie moc kominka zależy w dużej mierze jaki typ instalacji planujesz lub masz w domu czy jest to ogrzewanie grzejnikowe czy może podłogówka po całości domu czy też mieszane część podłogówka część grzejniki chodzi tu o możliwość i sens zastosowania bufora ciepła co da nam pewien komfort palenia przez 3 godziny raz na 12 godzin oraz wygrzane palenisko i brak sadzy na szybie kominka

Pies jest gdzie indziej pogrzebany w skrócie moc kominka zależy w dużej mierze jaki typ instalacji planujesz lub masz w domu czy jest to ogrzewanie grzejnikowe czy może podłogówka po całości domu czy też mieszane część podłogówka część grzejniki chodzi tu o możliwość i sens zastosowania bufora ciepła co da nam pewien komfort palenia przez 3 godziny raz na 12 godzin oraz wygrzane palenisko i brak sadzy na szybie kominka

Wiem, dlatego własnie podałem na początku postu informacje które wg. mnie odpowiadają na te pytania :) chyba że czegoś jeszcze brakuje.

Coś mi się chyba nie uda uzyskać konkretnej fachowej odpowiedzi w tym temacie.....

Witam.

Podanie mocy paleniska wodnego w Twoim przypadku będzie se można o kant d ...

Dopiero zorientowanie się przy konkretnym palenisku jaka będzie faktyczna moc oddawana do układu wodnego, a jaka będzie uciekać przez szybę, korpus paleniska i przyłącze dymowe ogrzewać na bieżąco pomieszczenie gdzie stoi kominek, da pełny obraz tego czego faktycznie potrzebujesz. Jest jeszcze coś takiego jak sprawność. Przy dwóch wkładach o jednakowej mocy np. 20 kW, gdzie jeden będzie miał sprawność poniżej 70% a drugi na poziomie 85%, będziesz miał całkowicie inne ilości energii dostarczanej do domu bezpośrednio jak i do samego układu wodnego.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Rację może mieć zarówno ktoś kto powie że 30 kW jak i ten, kto będzie twierdził że wystarczy 16 kW czyli prawie o połowę mniej ... tu już wkraczasz w sferę gdzie natrafiając bardziej na dyletanta niż na prawdziwego fachowca, narobisz sobie kominkiem więcej szkody i niewygody użytkowania (mówiąc dosadnie zaczniesz przeklinać wkrótce kominek) niż pożytku w wieloletniej perspektywie jego użytkowania.

Do tego masz specyficzne i dziwne (nierealne) wymagania biorąc pod uwagę wielkość domu i usytuowanie kominka względem np. mebli.

Jeżeli przyjmiesz dobrą radę w postaci rezygnacji z bocznego przeszklenia, to trafisz na właściwy trop Twojego przyszłego kominka ...

W budżecie jaki masz na palenisko mieści się sporo palenisk firmy Kratki.pl z całkiem innej półki technicznej - modele wodne z serii EKO Aqua lub DIN.

Jak dołożysz trochę to wkraczasz w sferę palenisk jeszcze zupełnie innego wymiaru technicznego i użytkowego ... ale to temat na dalsze posty i opisywany już na FM wielokrotnie.

Pozdrawiam.

ach te dywagacje na temat płaszczów wodnych. Ja poszedłem o krok dalej i mam swoje palenisko wodne, które wytwarza ogromną moc. Czy to 200 czy 400 m2 nie ma znaczenia. I przy niewielkim nakładzie drewna, jak w palenisku piecowym do akumulacji. Do tego bufor i z głowy. Przy okazji palenisko ma mozliwość kominka otwartego, jest konwekcyjne bądź po wyłożeniu zewnętrznego korpusu ceramiką, akumulacyjne. Jeszcze trochę papierów i może ujrzy światło dzienne, kto wie.

pzdr

Może posłucham Forest Natura i rzeczywiście zrezygnuję z kominka narożnego.... ciągle się waham.

A co powiecie na kominek BYRSKI WERTIKAL http://www.kominki.byrski.pl/p/51,byrski-iii-1n-18kw-wertikal/ ?

O byrskim raczej opinie są pozytywne (chociaż wygląd dla mnie pozostawia wiele do życzenia). Może ktoś już go ma i podzieli się uwagami :)?

Może posłucham Forest Natura i rzeczywiście zrezygnuję z kominka narożnego.... ciągle się waham.

A co powiecie na kominek BYRSKI WERTIKAL http://www.kominki.byrski.pl/p/51,byrski-iii-1n-18kw-wertikal/ ?

O byrskim raczej opinie są pozytywne (chociaż wygląd dla mnie pozostawia wiele do życzenia). Może ktoś już go ma i podzieli się uwagami :)?

witam

zgadza się - wygląd to nie mistrzostwo świata

ale poza tym wszytko ok

montuję tylko z płaszczem wodnym

najczęściej polecam te, które mają możliwość obsługi nie od salonu, a np. od strony pomieszczenia gospodarczego, nie robi się "kotłowni" z salonu

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Witam,

Z góry przepraszam za zaśmiecanie wątku jeśli się jeszcze nie skończył ... ale temat właściwie mam podobny i nie chce dublować tematów.

Mam dom z piecem gazowym dwufunkcyjnym i chcę dobudować kominek. Bardziej mi pasuje taki z płaszczem wodnym. Chcę palić często, ale niekoniecznie bez przerwy.

Dom ~180m2 (parter + użytkowe poddasze) + piwnica i strych których nie ogrzewam.

Planuję podłączyć kominek do zasobnika wody który jest dość mały - 150L ale nie traktuje go jako akumulacji ciepła. W momencie jak kominek zgaśnie ogrzewanie przejmie piec gazowy. W domu sa kaloryfery + podłogówka w łazienkach i wiatrołapie.

Planowany wkład - z płaszczem i cegłami szamotowymi w środku, średni przedział cenowy, nie za szeroki żeby się zmieścił między kominami ~79cm. I teraz pytanie - jaka moc / który kominek? Mam takie typy:

kominki | cena wkładu | moc (wod+pow) | sprawność

romotop KV 6.6.2 TV 5800 18 82%

hajduk volcano WT 6400 15+4 73%

arysto 10ww 7060 24 78%

arysto 15ww 7950 26 77%

lazar westa 7300 12+6 75%

pama aquarius2 6800 22 75%

.. który najlepiej wybrać Waszym zdaniem.

I drugie pytanie. Mój specjalista od kominków (który jest co prawda specjalistą od Jotula ale wodne tez robi) tak mniej więcej to wycenił.

materiał(bez kamienia na obudowę) + robocizna - 6000; materiały hydrauliczne + wykonanie - 7900; Czy to ma sens? Czy hydraulika mniej więcej tyle powinna kosztować?

Pozdrawiam, orcio

Powiem tak. Wybierz jeden z tych sześciu, a będziesz zadowolony. Żeby Ci było jeszcze milej, rozważ dodatkowo Unico, Byrskiego i Robirena.

Hydraulika z pewnością powinna tyle kosztować. Ja bym dołożył jeszcze zawór termiczny za 278,-, mufkę za 4,50,-, złączkę za 2,70,-. Trochę więcej konopii, ale za to trochę mniej rury. Tak rury bym dał o metr mniej. To będzie sensowne...

Witam.

montuję tylko z płaszczem wodnym

najczęściej polecam te, które mają możliwość obsługi nie od salonu, a np. od strony pomieszczenia gospodarczego, nie robi się "kotłowni" z salonu

Weź no Mar1973 rzuć nazwami firm i modeli wkładów z płaszczem wodnym, które montujesz i które mają taką możliwość ...

Pozdrawiam.

Witam,

. Bardziej mi pasuje taki z płaszczem wodnym. Chcę palić często, ale niekoniecznie bez przerwy.

Dom ~180m2 (parter + użytkowe poddasze) + piwnica i strych których nie ogrzewam.

I teraz pytanie - jaka moc / który kominek? Mam takie typy:

kominki | cena wkładu | moc (wod+pow) | sprawność

romotop KV 6.6.2 TV 5800 18 82%

hajduk volcano WT 6400 15+4 73%

arysto 10ww 7060 24 78%

arysto 15ww 7950 26 77%

lazar westa 7300 12+6 75%

pama aquarius2 6800 22 75%

.. który najlepiej wybrać Waszym zdaniem.

Pozdrawiam, orcio

Witaj Orcio,

jest jeszcze Volcano WT 18 7320 9+9 82% - szyba duplex w standardzie. Rozdział mocy jest inny niż w Volcano WT, ale przy podanym opisie ogrzewania w domu może być dopasowany b.dobrze. Sterowanie procesem spalania jest bardzo precyzyjne,szyby i szamoty bardzo łatwo utrzymać w czystości. Max. ciśnienie robocze płaszcza 2, 5 bara, a więc może pracować bez dodatkowego wymiennika ciepła.

Hej..

Tak pytam o cenę hydrauliki, bo jak pytałem znajomych którzy mają kominki z płaszczem to twierdzą że to dużo. Tylko że oni robili instalację razem z całym CO i nie do końca sa w stanie powiedzieć ile z tego wyszła sama instalacja kominkowa. Tu będzie potrzebny wymiennik żeby połączyć układ otwarty z zamkniętym.

jest jeszcze Volcano WT 18 7320 9+9 82% - szyba duplex w standardzie. Rozdział mocy jest inny niż w Volcano WT, ale przy podanym opisie ogrzewania w domu może być dopasowany b.dobrze. Sterowanie procesem spalania jest bardzo precyzyjne,szyby i szamoty bardzo łatwo utrzymać w czystości. Max. ciśnienie robocze płaszcza 2, 5 bara, a więc może pracować bez dodatkowego wymiennika ciepła.

Ten model tez miałem na swojej liście bo ma dobre opinie ale gość od kominków stwierdził że to jest właściwie kominek z nakładką wodną i na to samo wyjdzie jeśli bym kupił jotula z nakładką (no, może cena nieco inna:P). I przez to ten podział mocy nie jest zbyt korzystny - nie bardzo mi pasuje grzać połową mocy w salon 40m2 a drugą połową w resztę domu. Taką samą opinię tu spotkałem na forum. Opcją byłoby pociągnąć grawitacyjnie oprócz salonu powietrze na piętro, co u mnie by wychodziło 1 pokój + korytarz/schody.

Więc jaka moc będzie w tym przypadku najlepsza żeby nie mieć permanentnie brudnej szyby? 20kW? Dom 3 lata, do ogrzania ~180m2, ocieplenie styropian 12cm + max ~30cm, wentylacja niemechaniczna, w każdym pomieszczeniu kanał wentylacyjny.

Podobno podłączenie kominka do układu zamkniętego odpada jeśli nie chcę stracić gwarancji na piec Vaillant. Kominkarz twierdzi że z wodnych robi Hajduka, Lechmę, Kratki i Jotula z nakładką, a mnie na chwilę obecną najbardziej chyba pasuje Romotop. Generalnie chcę taki z szamotem w środku więc Lechma raczej odpada (max 14kW z szamotem), Hajduk W ma ten dziwny szyber + najmnjejsza sprawność. Pytanie czy bedzie ok skoro nigdy takiego nie robił .. ale chyba zasada działania i połączenia są takie same ..

Pozdrawiam ..

Edytowane przez orcio_kr