niktspecjalny 13.07.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Dlatego nie angażuje się w pewne poczynania branży kominkowej. nie angażuj się ....nic przecież na siłę skoro nie możesz tego zgłębić ;). Czyli Twój kominko - kocioł CO, ma za zadanie utrzymać już uzyskaną temperaturę w pomieszczeniach, Czyli uzupełniać straty ciepła utrzymując stabilną preferowaną przez większość domowników temperaturę w pomieszczeniach. A jeśli przyjadę z nartów i nikogo nima w chałupie............to według ciebie instalacja w temp. zewn np. -15 stC powinna startować od czego??? No zastaje jeszcze kwestia ewentualnego opcjonalnego magazynowania ciepła, czy to w buforach wodnych, czy w masie podłogówki, Już kiedyś pisałem o podłogówce jakę powinna pełnić role we wspomaganiu grzania w chałupie............mojej podłogówce, ale widzę ,że chyba specjalnie pomijasz ten układ. Ja osobiście nie mam kominka z płaszczem wodnym. Dlatego nie znasz jego tajemnic gdy wspomaga go tak wiele parametrów. W razie braku prądu, Jeśli zrobiłt o ktoś co miał przysłowiowe jaja nie trzeba filozofii ..........układ ma się obronić sam ...bez opróżniania komory paleniskowej.Tu masz chyba też braki...ale i tak cenię twój upór by być ponad NIMI.;):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.07.2013 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) A jeśli przyjadę z nartów i nikogo nima w chałupie............to według ciebie instalacja w temp. zewn np. -15 stC powinna startować od czego??? To wtedy rozpoczynasz od rozmrażania instalacji CO? Raczej nie chyba? Jako człowiek światły i obeznany z aktualnymi możliwościami i standardami, na pare godzin przed przybyciem do domu za pomocą telefonu ustawiasz (podnosisz) temperaturę w swoim budynku do komfortowej dla siebie i reszty. Oczywiście nie za pomocą kominka bez stosownego bufora, tylko innego podstawowego kotła mającego stałe, lub w miarę stałe, zasilanie w paliwo... lub w zmagazynowane wcześniej ciepełko. Edytowane 14 Lipca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.07.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 To wtedy rozpoczynasz od rozmrażania instalacji CO? Raczej nie chyba? Jako człowiek światły i obeznany z aktualnymi możliwościami i standardami, na pare godzin przed przybyciem do domu za pomocą telefonu ustawiasz (podnosisz) temperaturę w swoim budynku do komfortowej dla siebie i reszty. Oczywiście nie za pomocą kominka bez stosownego bufora, tylko innego podstawowego kotła mającego stałe, lub w miarę stałe, zasilanie w paliwo... lub w zmagazynowane wcześniej ciepełko. Oj bohuniu bohuniu !!! Jeśli nie masz domowników ani gosposi :) to jak pozostawiasz swoje inne źródła energii w zimie??? Kierujesz nimi przez modem ustawiając żądaną temp.do sterownika???.Prosisz sąsiadów czy nie byliby jednak łaskawi czy po prostu zadajesz urządzeniu minimum i dalej śmigasz z górki na pazurki??? Jak to jest u ciebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.07.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Aha w magazynowaniu ciepełka jeśli dobrze pamiętam masz trochę zaległości..No chyba ,że masz ten komfort cieplny jak my i gosposia na każde odpłatne zawołanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.07.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Ja mam sytuacje prostąNie jeżdżę na nartach, w okresie zimowym wyjeżdżam na tygodniowe wczasy świąteczne w Polsce.Na dłuższe okresy wypoczynkowo - poznawcze krajobrazowo i kulinarnie, wyjeżdżam w okresie letnim.W zimie tydzień czasu spokojnie wytrzymuje kocioł z podajnikiem, sterowany sterownikiem z PID, temperatury ustawione na termostatach (grzejniki) tam gdzie potrzeba na "3" a w innych na "2". Kontrola, domu, z zewnątrz przez "ochronę mienia" wewnątrz raz na dobę przez któregoś z synów. Na okres moich wyjazdów letnich z żoną, gosposia ma wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.07.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) .Nie jeżdżę na nartach, w okresie zimowym wyjeżdżam na tygodniowe wczasy świąteczne w Polsce...... No to tu kumam o co kaman .Piec rewelacja odpuść kominki ciepłe szamotowe:).Tydzień bez podkładania !!! a temp. w chałupie jak on ten tydzień pracuje jaka??? A jak synki zaniemogą to ochrona mienia gasi pożar???Ja tam swoich nie wpuszczam nawet za bramkę.Na okres naszych wyjazdów letnich gosposia pilnuje domostwa ,podlewa kwiatki itp.U ciebie zraszacze zapewne......... pełna automatyka co??? Edytowane 14 Lipca 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.07.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Piec rewelacja odpuść kominki ciepłe szamotowe:).Tydzień bez podkładania !!! a temp. w chałupie jak on ten tydzień pracuje jaka??? No to dałem się wciągnąć w nieskończoną dyskusję.... Tak piec rewelacja dla mnie i do moich potrzeb i oczekiwań. Piec z podajnikiem szufladowym sterowany sterownikiem PID. Dozuje sobie samodzielnie paliwo (węgiel od 0 - 40mm) Podstawą sterowników z PID jest pomiar temperatury spalin i temperatury wody. Piec posiada drugie niezależne "ręczne" palenisko. Jak jestem przykładowo w domu to w nim rozpalam, z reguły drewno. Działają wtedy dwa paleniska. Nie pobiera wtedy sobie groszku z zasobnika, dba tylko aby nie wygasła w palenisku automatycznym. Oczywiście pieca tego nie szukałem głównie w internecie, bo zdawałem sobie sprawę że nie wszystko jest w sieci dostępne. Co do podlewania ogródka, to jak Wiesz prawie wszystko opiera się o układy i dojścia... Mam układy z meteorologami i zamawiam ciepły spokojny deszcz co drugi dzień, na czas mojej nieobecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Masz rację.Przepraszam ,że wciągnąłem cie w tą jałowa dyskusję.Już nie będę ........wiesz co nawet już zapomniałem kim ty jesteś i ,że masz ochronkę z mienia .Trzym się bohuniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 15.07.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 nie taka jałowa:rolleyes: np wiadomo jak bohusz ma rozwiązane ogrzewanie domu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 nie taka jałowa:rolleyes: np wiadomo jak bohusz ma rozwiązane ogrzewanie domu:rolleyes: A ty to tak na chwilkę bez swej ideologii tak z urlopu, puściłeś swój slang.Ja to podziękuje jak ty jesteś bo znowu będziesz chciał tych gówn...o dających wytłumaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 15.07.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 powiem ci wiewiór, że FM bez ciebie to nie forum. Dopiero zaczynam dostrzegać ten fakt. Także nie dziękuj tylko dawaj ognia!!!pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 19.07.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Hej.. Podobno podłączenie kominka do układu zamkniętego odpada jeśli nie chcę stracić gwarancji na piec Vaillant. Pozdrawiam .. Nieprawda!!!! Ja mam w układzie zamkniętym, miesiąc temu Vaillant uruchamiał mi piec, oni muszą to zrobić inaczej nie ma gwarancji tzw. pierwsze uruchomienie. Paliliśmy w piecu i w kominku sprawdzaliśmy jak to wszystko chodzi tj sterowniki, lodomat, bufor itd. Na końcu podbił gwarancję skasował 150 zyla i pojechał. Zasada jest tylko taka że nie m żadnej ingerencji w piec, i ciepła woda tylko z pieca gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.07.2013 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Witam. Zasada jest tylko taka że nie m żadnej ingerencji w piec i ciepła woda tylko z pieca gazowego. W prawidłowo wykonanej, wodnej instalacji kominkowej nie ma nawet możliwości żadnej ingerencji w drugie, zintegrowane źródło ciepła (inny piec - jakikolwiek on by był). Ciepła woda użytkowa w takiej instalacji wodnej również jak najbardziej może być ogrzewana przez kominek bezproblemowo i z zachowaniem wszelkich zasad gwarancyjnych jakie stawia każdy producent pieca gazowego, tudzież na inne paliwo. To tylko kwestia zaprojektowania takiej instalacji i jej "normalnego" wykonania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 20.07.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Tak. Tylko wtedy zasobnik musi być oddzielnie od pieca, a nie wbudowany w piec. Jednak to rozwiązanie powoduje że grzanie wody gazem jest mniej ekonomiczne. Bilans zysków i strat uwzględniając okres letni raczej wychodzi na minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.07.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Witam.Żaden zbiornik cwu nie jest wbudowany w piec (oprócz tzw. "term łazienkowych" zintegrowanych najczęściej z paleniskiem na drewno lub wungiel) ... on jest tylko podłączony do niego rurkami ... tak jak podłączony jest nimi do reszty instalacji ... dla myślącego instalatora to żaden problem żeby wykonać instalację cwu bez ingerencji w każdy piec gazowy ... Taki piec nie będzie przecież grzał wody w swoim zasobniku jeżeli jego czujnik temperatury nie będzie wykazywał takiej potrzeby ...Co do zasadności cwu z kominka to jedynie przy przepływowym ogrzewaniu wody można się nad nią zastanawiać z ekonomicznego punktu widzenia ... a i to nie we wszystkich przypadkach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarDer 16.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 witam serdecznie proszę o wsparcie Dom z użytkowym poddaszem 130m użytkowej 20cm styropianu podłogówka po całości piec gazowy z zasobnikiem cwu kominek ma być podłączony do bfora Chciałbym uniknąć sytuacji jaką mają znajomi w dwóch domkach-nie palą w kominkach bo z gorąca w salonie wysiedzieć nie można!!! (dlatego też jeśli podłogówka z pieca gazowego ma dobrze nagrzać salon to przy paleniu w kominku dochodzi ciepło z szyby postanowiłem ciepło z czopucha wypuścić za ścianę na klatkę schodową by dogrzewało pokoje na poddaszu) instalator proponuje mi Kratki.pl -OLIWIA EKO AQUA 12 co o tym sądzicie? pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts