krislord 26.06.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 WitamKilka dni temu została położona membrana wysokoparoprzepuszczalna firmy Dorken Vitaxx. Na dachu ponabijane są łaty, kontrłaty Wczoraj cały dzień mocno padało - pojechałem sprawdzić jak wygląda na budowie... Okazało się że krokwie od spodu widac ze są mokre - ogolnie nie znalazlem miejsca aby membrana przeciekala ale czy w miejscach gdzie styka się z krokwiami moze przeciekac? Czy później pod dachówką (na membranie) mogą gromadzić się taki ilości wody ktora moglaby takze przeciekac i moczyc krokwie?czy przy ocieplaniu pod membraną lepiej zostawic przestrzen wentylacyjną aby nie stykala sie ona z wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.06.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Może przeciekać, w końcu ją poprzebijano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby dekarz 27.06.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 generalnie nie powinna przeciekać, kontrłaty powinny na tyle mocno przylegać do krokwi aby zniwelować przebicia membrany. Pod dachówką na szczęście nie będzie tyle wody aby był to problem. Zwróć jedynie uwagę na wykonanie okapu, tu najczęściej są problemy związane z nagromadzeniem śniegu w rynnach i póżniejszym jego rozmarzaniem co wiąże się z cofaniem wody pod dachówkę, jeśli tam będziesz miał nieszczelności to będzie ci zamakać deska czołowa , krokwie i podbitka, kolejny punkt to komin, kominki wentylacyjne i okna dachowe, generalnie wszystkie przejścia dachowe mają być tak zaizolowane by nie przepuszczały wody. My sprawdzamy to wężem ogrodowym, krótkotrwale zalewając membranę w tych miejscach. Co do wełny: może dotykać membrany, jest to dopuszczalne jednakże raz spotkałem się naocznie, iż w czasie opadów w miejscach gdzie była wełna membrana zaczęła puszczać wodę, a tam gdzie jej jeszcze nie było nie było tego zjawiska. Dach był wtedy rozkryty gdyż wykonywałem poprawki po innej ekipie, deszcz o średnim i ciągłym nasileniu, a membrana nie najgorszej firmy 180gramowa. Po rozmowach z klientem zdecydował się na odstawienie wełny od membrany tak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Folia jest najgorszym materiałem jaki stosuje się na krycie wstępne. To, że przecieka to normalne i zawsze będzie przeciekać jednak na tyle mało, że nie będzie to widoczne. Występuje kapilarne podciąganie wody pod kontrłatę. W celu uniknięcia tego zjawiska każda kontrłata powinna być uszczelniona. Folia powinna być montowana z niewielkim zwisem umożliwiającym spływ skroplin środkiem. Wełna nie powinna stykać się z folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 01.07.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Folia jest najgorszym materiałem jaki stosuje się na krycie wstępne. T. Folia? Ja pisałęm o membranie. Najgorszym materiałem? To dlaczego stosuje go większość budujących? Jaka jest alternatywa (deskowanie+papa?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.07.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Folia paroprzepuszczalna czy membrana to wsio ryba. Stosują bo nie mają pieniążków albo mają niefachowych doradców. Nie ma alternatywy w rozsądnej cenie. Chyba że strych niezamieszkały , wtedy wystarczą gołe łaty. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.07.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 A pod kontrłaty powinno się dać taśmę uszczelniającą np Dorken delta tu co by uszczelnić miejsca przebicia gwoździami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.07.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 ...To dlaczego stosuje go większość budujących? Też się nad tym zastanawiam. Krótka żywotność to szybki remont dachu czyli praca dla dekarzy i w tym upatruję popularność tego produktu. Jak widać ja chyba jestem niespełna rozumu skoro odradzam stosowanie tego produktu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts