Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciekająca membrana

krislord

Recommended Posts

Witam

Kilka dni temu została położona membrana wysokoparoprzepuszczalna firmy Dorken Vitaxx. Na dachu ponabijane są łaty, kontrłaty

Wczoraj cały dzień mocno padało - pojechałem sprawdzić jak wygląda na budowie...

Okazało się że krokwie od spodu widac ze są mokre - ogolnie nie znalazlem miejsca aby membrana przeciekala ale czy w miejscach gdzie styka się z krokwiami moze przeciekac? Czy później pod dachówką (na membranie) mogą gromadzić się taki ilości wody ktora moglaby takze przeciekac i moczyc krokwie?

czy przy ocieplaniu pod membraną lepiej zostawic przestrzen wentylacyjną aby nie stykala sie ona z wełną?

generalnie nie powinna przeciekać, kontrłaty powinny na tyle mocno przylegać do krokwi aby zniwelować przebicia membrany. Pod dachówką na szczęście nie będzie tyle wody aby był to problem. Zwróć jedynie uwagę na wykonanie okapu, tu najczęściej są problemy związane z nagromadzeniem śniegu w rynnach i póżniejszym jego rozmarzaniem co wiąże się z cofaniem wody pod dachówkę, jeśli tam będziesz miał nieszczelności to będzie ci zamakać deska czołowa , krokwie i podbitka, kolejny punkt to komin, kominki wentylacyjne i okna dachowe, generalnie wszystkie przejścia dachowe mają być tak zaizolowane by nie przepuszczały wody. My sprawdzamy to wężem ogrodowym, krótkotrwale zalewając membranę w tych miejscach. Co do wełny: może dotykać membrany, jest to dopuszczalne jednakże raz spotkałem się naocznie, iż w czasie opadów w miejscach gdzie była wełna membrana zaczęła puszczać wodę, a tam gdzie jej jeszcze nie było nie było tego zjawiska. Dach był wtedy rozkryty gdyż wykonywałem poprawki po innej ekipie, deszcz o średnim i ciągłym nasileniu, a membrana nie najgorszej firmy 180gramowa. Po rozmowach z klientem zdecydował się na odstawienie wełny od membrany tak na wszelki wypadek

Folia jest najgorszym materiałem jaki stosuje się na krycie wstępne. To, że przecieka to normalne i zawsze będzie przeciekać jednak na tyle mało, że nie będzie to widoczne. Występuje kapilarne podciąganie wody pod kontrłatę. W celu uniknięcia tego zjawiska każda kontrłata powinna być uszczelniona. Folia powinna być montowana z niewielkim zwisem umożliwiającym spływ skroplin środkiem. Wełna nie powinna stykać się z folią. Pozdrawiam.

...To dlaczego stosuje go większość budujących?

Też się nad tym zastanawiam. Krótka żywotność to szybki remont dachu czyli praca dla dekarzy i w tym upatruję popularność tego produktu. Jak widać ja chyba jestem niespełna rozumu skoro odradzam stosowanie tego produktu. Pozdrawiam.