Wadus 26.06.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 WItam, Czytalem juz troche o tym na forum ale jakos ciagle nie jestem pewny co zrobic. Mam spory domek parterowy pow. zab okolo 210 m2 to wszystko stoi na terenie przemieszanym (glina, ily, ziemia) z dominacja gliny Oczywiscie wybralem wszytko pod cala powierzchnie domu na glebokosc ponad 1 m wylalem 15 cm chudziaka b15, a na to lawy 65x40 cm B20 Teraz bede murowal sciany z bloczkow betonowych. i pytanie:- co radzicie wsypac do fundametnow? z lokalnej zwirowni proponuja mi nie przesiany piasek z wykopow. ponoc nadaje sie. Tak twierdzi KB i sasiedzi.niedaleko mnie wlasnie jeden sasiad wsypal taki piasek do fundamentow dzis zrobilem test drutem fi 6 i fi 12.ten pierwszy wrecz mi wpadl do srodka, a fi 12 spokojnie bez wiekszego wysilku zanurzylem na glebokosc 1,5 metra Czy sadzicie, ze: - to wada tego piasku i obfitego deszczu wczoraj? (lalo caly dzien) - czy piasek po prostu nie dal albo nie byl wlasciwie zageszczony ? Ponoc dobrze zageszczony piasek nie pozwoli aby pret fi 12 wszedl glebiej niz na 20 cm? to prawda? czy jednak taki test to dziala tylko w przyadku pospolki gdzie jest zroznicowana frakcja i material zbija sie jak skala, a piasek raczej sie tak nie da zagescic? Radzicie dac sobie spokoj z tym piaskiem? szukac czegos bardziej zwirowatego? Poradzcie cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts