Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Matrerial na zasypanie fundamentow

Wadus

Recommended Posts

WItam,

Czytalem juz troche o tym na forum ale jakos ciagle nie jestem pewny co zrobic.

Mam spory domek parterowy pow. zab okolo 210 m2 to wszystko stoi na terenie przemieszanym (glina, ily, ziemia) z dominacja gliny

Oczywiscie wybralem wszytko pod cala powierzchnie domu na glebokosc ponad 1 m wylalem 15 cm chudziaka b15, a na to lawy 65x40 cm B20

Teraz bede murowal sciany z bloczkow betonowych. i pytanie:

- co radzicie wsypac do fundametnow?

z lokalnej zwirowni proponuja mi nie przesiany piasek z wykopow. ponoc nadaje sie. Tak twierdzi KB i sasiedzi.

niedaleko mnie wlasnie jeden sasiad wsypal taki piasek do fundamentow dzis zrobilem test drutem fi 6 i fi 12.

ten pierwszy wrecz mi wpadl do srodka, a fi 12 spokojnie bez wiekszego wysilku zanurzylem na glebokosc 1,5 metra

Czy sadzicie, ze:

- to wada tego piasku i obfitego deszczu wczoraj? (lalo caly dzien)

- czy piasek po prostu nie dal albo nie byl wlasciwie zageszczony ?

Ponoc dobrze zageszczony piasek nie pozwoli aby pret fi 12 wszedl glebiej niz na 20 cm? to prawda?

czy jednak taki test to dziala tylko w przyadku pospolki gdzie jest zroznicowana frakcja i material zbija sie jak skala, a piasek raczej sie tak nie da zagescic?

Radzicie dac sobie spokoj z tym piaskiem?

szukac czegos bardziej zwirowatego?

Poradzcie cos?