Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie wpustow w desce.

HipHopAst

Recommended Posts

Przez cały czas użytkowania podłogi, w szczeliny między deszczułkami dostaje się min. piasek. Przez cały czas cyklicznych zmian wilgotności drewna w/w piasek zostaje wciskany w drewno a ponadto, w większości tworzy dosyć zwartą masę z "wszystkim innym" co z podłogi przedostało się między deszczułki. Moim zdaniem,to wszystko trzeba usunąć ręcznie, przy pomocy narzędzi lub elektronarzędzi o ile "gra warta świeczki". Pozdrawiam.

Up. Tylko, że jak dla mnie deska jest w idealnym stanie. Nie ma śladu po jakimkolwiek piasku czy innym zanieczyszczeniu.

Może zdjęcia powiedzą lepsza historie niż moje słowa.

Jest to podłoga pływająca w celu wyeliminowania hałasu uderzeniowego jako ze mieszkam w bloku i nie chce niepokoić sąsiadów.

http://imageshack.us/g/1/10228188/

Edytowane przez HipHopAst

Od tych zdjęć trzeba było zacząć. Wyjątkowo czyste - rzadkość ale jednak. Pozostałości kleju nie powinny być problemem. Użyj ostrego dłuta oraz szczotki stalowej i postaraj się o trochę cierpliwości. Obróbka maszynowa pod warunkiem, że masz bazę - płaską i niecyklinowaną powierzchnię licową. Pozdrawiam.

Up. Tylko, że jak dla mnie deska jest w idealnym stanie. Nie ma śladu po jakimkolwiek piasku czy innym zanieczyszczeniu.

Może zdjęcia powiedzą lepsza historie niż moje słowa.

Jest to podłoga pływająca w celu wyeliminowania hałasu uderzeniowego jako ze mieszkam w bloku i nie chce niepokoić sąsiadów.

http://imageshack.us/g/1/10228188/

Jeszcze tego nie usunąłeś? Coś mi się wydaje , że jest problem tylko chęci coś nie wiele! Spróbuj płaskim śrubokrętem.

@UP

Chęci są i podłogę już zaczynam jednak ręcznie obrabiać. Troszkę więcej czasu zejdzie ale jednak jakość będzie wyższa.

Na razie mi się nie spieszy bo teściu w przyszłym miesiącu będzie gipsował ściany wiec podłoga aby się nie zniszczyła będzie zakładana na końcu.

Jak znajdę czas to dam zdjęcia jak to wyczyscilem.

Edytowane przez HipHopAst

@UP

Chęci są i podłogę już zaczynam jednak ręcznie obrabiać. Troszkę więcej czasu zejdzie ale jednak jakość będzie wyższa.

Na razie mi się nie spieszy bo teściu w przyszłym miesiącu będzie gipsował ściany wiec podłoga aby się nie zniszczyła będzie zakładana na końcu.

Jak znajdę czas to dam zdjęcia jak to wyczyscilem.

i tak trzymaj! powodzenia!

Witam.

Mam pytanie do bardziej doswiatczonych uzytkownikow odnosnie mojej podlogi.

wlasnie rozebralem moja podloge w salonie i dokonalem napraw teraz chce to polozyc.

Podloga to naturalne drewno (dab) polozona plywajaco na system pioro i wpust.

Problem polega na tym, ze jak ja rozbieralem to na piurach i wpustach sa pozostalosci kleju. Czy m sciagnac ten klej z wpustow??

Myslalwm o recznej frezarce?? A moze inny spopsob?? Poprzednio podloga byla klejona punktowo czyli na czlej dlugosci deski 120cm w 5-6 punktach byl klej.

Witam

ALE ktos "popeline odwalil " ukladanie litej (pioro/wpust), w systemie plywajacym, z punktowym uzyciem kleju. Tak to mozna ukladac warstwowe parkiety/deski (finish), jezeli mamy "klik-klak".

Witam

ALE ktos "popeline odwalil " ukladanie litej (pioro/wpust), w systemie plywajacym, z punktowym uzyciem kleju. Tak to mozna ukladac warstwowe parkiety/deski (finish), jezeli mamy "klik-klak".

Masz rację co do montażu podłogi pływającej wykonanej z litego drewna, ale ???? Na pewno cyklinujesz i lakierujesz stare parkiety. Podczas cyklinowania degradujesz do reszty i tak wątłą spoinę klejową. Jednak zdarzają się przypadki, że taka podłoga pływająca z litego materiału leży spokojnie. Co o tym sądzisz ?. Pozdrawiam.

Witam Parkietkomplex

Tak cyklinujemy stare parkiety-deski pod lakierowanie,olej,koloryzacje (msc. okolo 500-700m2.) i spotykamy takie lite podlogi lezace spokojnie, oczywiscie sa to parkiety klejone na "smole","subit","lepik". Sa to juz podlogi plywajace, poniewaz najczesciej ten lepik nie trzyma po tylu latach. Jedynie co trzyma ten parkiet w "calosci" to pioro-wpust. Stare mozaiki przemyslowe lezace na lepiku najczesciej zrywamy, frezujemy subit, i kladziemy nowe okladziny drewniane.

Pozdrawiam