Parkiet 07.07.2013 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Przez cały czas użytkowania podłogi, w szczeliny między deszczułkami dostaje się min. piasek. Przez cały czas cyklicznych zmian wilgotności drewna w/w piasek zostaje wciskany w drewno a ponadto, w większości tworzy dosyć zwartą masę z "wszystkim innym" co z podłogi przedostało się między deszczułki. Moim zdaniem,to wszystko trzeba usunąć ręcznie, przy pomocy narzędzi lub elektronarzędzi o ile "gra warta świeczki". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HipHopAst 07.07.2013 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Up. Tylko, że jak dla mnie deska jest w idealnym stanie. Nie ma śladu po jakimkolwiek piasku czy innym zanieczyszczeniu.Może zdjęcia powiedzą lepsza historie niż moje słowa.Jest to podłoga pływająca w celu wyeliminowania hałasu uderzeniowego jako ze mieszkam w bloku i nie chce niepokoić sąsiadów. http://imageshack.us/g/1/10228188/ Edytowane 7 Lipca 2013 przez HipHopAst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 07.07.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Od tych zdjęć trzeba było zacząć. Wyjątkowo czyste - rzadkość ale jednak. Pozostałości kleju nie powinny być problemem. Użyj ostrego dłuta oraz szczotki stalowej i postaraj się o trochę cierpliwości. Obróbka maszynowa pod warunkiem, że masz bazę - płaską i niecyklinowaną powierzchnię licową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.07.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Up. Tylko, że jak dla mnie deska jest w idealnym stanie. Nie ma śladu po jakimkolwiek piasku czy innym zanieczyszczeniu. Może zdjęcia powiedzą lepsza historie niż moje słowa. Jest to podłoga pływająca w celu wyeliminowania hałasu uderzeniowego jako ze mieszkam w bloku i nie chce niepokoić sąsiadów. http://imageshack.us/g/1/10228188/ Jeszcze tego nie usunąłeś? Coś mi się wydaje , że jest problem tylko chęci coś nie wiele! Spróbuj płaskim śrubokrętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HipHopAst 09.07.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) @UPChęci są i podłogę już zaczynam jednak ręcznie obrabiać. Troszkę więcej czasu zejdzie ale jednak jakość będzie wyższa. Na razie mi się nie spieszy bo teściu w przyszłym miesiącu będzie gipsował ściany wiec podłoga aby się nie zniszczyła będzie zakładana na końcu. Jak znajdę czas to dam zdjęcia jak to wyczyscilem. Edytowane 9 Lipca 2013 przez HipHopAst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.07.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 @UP Chęci są i podłogę już zaczynam jednak ręcznie obrabiać. Troszkę więcej czasu zejdzie ale jednak jakość będzie wyższa. Na razie mi się nie spieszy bo teściu w przyszłym miesiącu będzie gipsował ściany wiec podłoga aby się nie zniszczyła będzie zakładana na końcu. Jak znajdę czas to dam zdjęcia jak to wyczyscilem. i tak trzymaj! powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HipHopAst 11.07.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ta sama deska po usunięciu kleju.http://imageshack.us/a/img29/8831/jq78.th.jpg http://imageshack.us/a/img24/2008/5ol4.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 13.07.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Kleju było zastraszająco mało i to znacząco ułatwiło pracę. Znam przypadek parkietu, gdzie każda klepka miała jedynie punktowo naniesiony klej , tak aby dało się to oszlifować bez klawiszowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 13.07.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Witam. Mam pytanie do bardziej doswiatczonych uzytkownikow odnosnie mojej podlogi. wlasnie rozebralem moja podloge w salonie i dokonalem napraw teraz chce to polozyc. Podloga to naturalne drewno (dab) polozona plywajaco na system pioro i wpust. Problem polega na tym, ze jak ja rozbieralem to na piurach i wpustach sa pozostalosci kleju. Czy m sciagnac ten klej z wpustow?? Myslalwm o recznej frezarce?? A moze inny spopsob?? Poprzednio podloga byla klejona punktowo czyli na czlej dlugosci deski 120cm w 5-6 punktach byl klej. Witam ALE ktos "popeline odwalil " ukladanie litej (pioro/wpust), w systemie plywajacym, z punktowym uzyciem kleju. Tak to mozna ukladac warstwowe parkiety/deski (finish), jezeli mamy "klik-klak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.07.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam ALE ktos "popeline odwalil " ukladanie litej (pioro/wpust), w systemie plywajacym, z punktowym uzyciem kleju. Tak to mozna ukladac warstwowe parkiety/deski (finish), jezeli mamy "klik-klak".Masz rację co do montażu podłogi pływającej wykonanej z litego drewna, ale ???? Na pewno cyklinujesz i lakierujesz stare parkiety. Podczas cyklinowania degradujesz do reszty i tak wątłą spoinę klejową. Jednak zdarzają się przypadki, że taka podłoga pływająca z litego materiału leży spokojnie. Co o tym sądzisz ?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 14.07.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam ParkietkomplexTak cyklinujemy stare parkiety-deski pod lakierowanie,olej,koloryzacje (msc. okolo 500-700m2.) i spotykamy takie lite podlogi lezace spokojnie, oczywiscie sa to parkiety klejone na "smole","subit","lepik". Sa to juz podlogi plywajace, poniewaz najczesciej ten lepik nie trzyma po tylu latach. Jedynie co trzyma ten parkiet w "calosci" to pioro-wpust. Stare mozaiki przemyslowe lezace na lepiku najczesciej zrywamy, frezujemy subit, i kladziemy nowe okladziny drewniane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts