skrabi 26.06.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mam dach o rozpiętości 9,2m. Konstruktor zaprojektował mi więźbę kleszczowo-płatwiową bez słupów. Zastanawia mnie czy płatew bez podparcia ma jakikolwiek sens? http://imageshack.us/a/img16/3642/auep.pnghttp://imageshack.us/a/img850/5941/o50.png Moim zdaniem mam typową więźbę jętkową i ta płatew nie ma żadnego sensu, a zamiast niej powinienem mieć wiatrownice. Czy ew. zamiast wiatrownic funkcję usztywniającą może pełnić pełne deskowanie z OSB? Wysłałem już zapytanie do mojego konstruktora z prośbą o opinie, ale prosiłbym również kolegów forumowiczów o wasze zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.06.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Znaczna szerokość dachu i małe kąty połaci jak na dach jętkowy, w moim projekcie też są płatwie nazwane stężeniami płatwiowymi - bo nie mają podparcia a służą głównie jako podtrzymanie tych krokwi co wiszą w powietrzu na samych murłatach poza ścianami szczytowymi. Jednak ja sobie je (płatwie) oparłem na ścianach poddasza, oczywiście są też oparte na ścianach szczytowych zewnętrznych. Ty widzę też masz je gdzie oprzeć (np ściany po obu stronach klatki schodowej jak u mnie) i po drugiej stronie też masz ścianę, zmniejszysz tym sposobem obciążenia rozpierające dość wysokie ściany kolankowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 27.06.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Rozmawiałem już z konstruktorem. Więźba i ścianki kolankowe są policzone tak, że wytrzymają obciążenie bez podparcia płatwi. Płatew ma przejąć obciążenia od wiatru, można by zamiast niej zastosować wiatrownice, ale konstruktor doradził mi własnie dodatkowe oparcie płatwi na ściankach działowych na wypadek ekstremalnych czynników zewnętrznych typu mega opad śniegu, huragan, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Trzeba się na coś zdecydować albo to są ścianki działowe albo konstrukcyjne. Jak działowe to podparcie jest fikcją a ścianki te nie powinny stykać się z więźbą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 29.06.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 też tak myślę, ale według budowlańców ja się nie znam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ściana nośna to taka która spełnia funkcję konstrukcyjną. Jak na niej oprzesz dach to ją będzie spełniać Są jakieś wymagania co do ścian nośnych, grubość zdaje się 15cm dla ścian murowanych jest minimalna ale tu sie mogę mylić. Po prostu wymuruj ściany z jakiegoś porządnego materiału - nie ytong 10cm a np max 19cm czy porotherm 25 (nie wiem z czego będzie chałupa) i możesz oprzeć na tym płatwie, dobrze aby pod tymi ścianami były ściany nośne parteru ewentualnie wzmocnienia pozwalające na oparcie takich ścian jak np odpowiedniej wytrzymałości belka jeżeli pod spodem ściany nośnej akurat nie ma, ale założę się, że przynajmniej przy klatce schodowej jedno albo drugie na parterze wystepuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 29.06.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 @_olo_ dom mam z silikatów, jest to wyraźnie napisane w stopce konstruktor powiedział mi, że on nie projektuje słupów do podparcia płatwi, bo wg niego ściana z silki i tak ma większą wytrzymałość niż tak słupmoja więźba ma wystarczającą wytrzymałość bez słupów, ewentualne podparcie ma jedynie sens w przypadku wystąpienia większych sił niż miały miejsce w obliczeniach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.06.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Uważam, że skoro są te płatwie i będą ściany na których można oprzeć płatwie to warto je oprzeć, jak wystąpią te większe siły niż przyjęto w obliczeniach to już zdaje sie może być odrobinę zbyt późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 30.06.2013 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 napisałeś dokładnie to samo co ja kilka postów wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 30.06.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Też mam podobny dach i miałem wątpliwości tym bardziej że w lini płatwi są kominy ale architekt twierdzi że według obliczeń jest Ok.Krokwie 8x16cm -dł.6,90m .kąt 40st. Tylko zastanawiam sie dlaczego masz murłate 12x12,ja dałem 14x14 a w projekcie 16x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 30.06.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 tak jest w projekcie, ale rozmawiałem z cieślą i damy murłatę 14x14 a płatew 12x14jaki masz rozstaw krokwi i co na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 03.07.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Według projektu dachówka ale będzie już niedługo blachodachówka(obecnie deski i papa)Rozstaw krokwi ok.82cm ,a w dwóch miejscach 92cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boaman 16.07.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 witam. powiedz mi dostałes taka długa płatew w całosci? chyba masz około 12mb?jestem w podobnej sytuacji tyle ze mam płatwie posrednie 14mb i nikt mi nie chce zrobic takich długich i tez musze sie kontaktowac z projektantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Łączenie płatwi to normalna rzecz i konsultacja z projektantem nie jest potrzebna. Każdy profesjonalny cieśla z tym sobie poradzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 20.07.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Mi tartak zrobił w jednym kawałku 13mb i to była maksymalna długość jaką mogli na swoim traku zrobić, na szczęście dłuższej nie potrzebowałem. Fajnie wygląda taki klocek 20x26 w jednym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts