Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wizyta kominiarza po etapie stan surowy

Recommended Posts

Witam serdeczne,

Właśnie zakończyliśmy stan SSO.

Kierownik powiedział nam, że teraz powinniśmy umówić kominiarza, tak aby sprawdził kominy (od pieca oraz od kominka)

no i pytanie czy jest to obowiązkowe, czy dopiero umawia się kominiarza, jak są podłączone piece, kominki i całość gotowa do odbioru.

Kier bud twierdzi, ze kominiarz jest niezbędny dwa razy. tj. teraz i na koniec

prosba o wasze zdanie

nie wiem, co u ciebie oznacza "piec", ale w moim przypadku, jeśli chodzi o kocioł gazowy, to kominiarz ma się zjawić, aby (przed wykonaniem projektu instalacji gazowej) określić, czy zaakceptować proponowany przez mnie sposób wyrzucania spalin (w moim przypadku przez ścianę)

Dobrego kierownika budowy cechuje dbałość o wszystkie elementy budynku podczas budowy, również prace zanikające (kominy) Taka wizyta nie kosztuje wiele, a jest w stanie określić wady, niedociągnięcia, które w terminie późniejszym są trudne do usunięcia i odbijają się czkawką finansową w portfelu inwestora. Warto robić kontrole kanałów kominowych w SSO tak po prostu nie dla kier budowy czy kominiarza tylko dla siebie.

a ja poprosiłqm kominiarza o wizyte.

no i nie zaluje sprawdził wszystko.

miał nawet ze sobą endoskop.

nie było żadnych pęknięć i teraz jestem pewna ze kominy są na 100% sprawne no i mam gwarancje

Ja sprawdzam na bieżąco jak murują. Raz nawet rozebrali kilka rzędów cegieł. Wszystkim trzeba patrzeć na ręce.

Ściana tak jak A, sam komin trochę inaczej. Komin wystaje ze ściany i ma szerokość dwóch cegieł.

Czyli jeden rząd to cegły wzdłuż, następny rząd to jedna cegła wzdłuż i po jej bokach cegły w poprzek.

Ma to znaczenie?

Planuję i tak wpuszczenie rury żarowej

No właśnie...

wystarczy spojrzeć na komin i widać czy jest pobudowany prawidłowo...

kiedyś prawdziwy murarz wiedział co to wiązanie muru, co to prawidłowo wykonany forszt, teraz buduje się raczej A) a ścianki między-przewodowe to połówki cegieł pobudowane bez wiązania jedna na drugiej.

Możesz podpowiedzieć mi co to rura żarowa, bo tak naprawdę taki termin występuje wyłącznie chyba w naszym Kraju.

No właśnie...

wystarczy spojrzeć na komin i widać czy jest pobudowany prawidłowo...

kiedyś prawdziwy murarz wiedział co to wiązanie muru, co to prawidłowo wykonany forszt, teraz buduje się raczej A) a ścianki między-przewodowe to połówki cegieł pobudowane bez wiązania jedna na drugiej.

Możesz podpowiedzieć mi co to rura żarowa, bo tak naprawdę taki termin występuje wyłącznie chyba w naszym Kraju.

Skoro termin ten występuje w naszym kraju, to chyba powinieneś go znać.

Jakie znaczenie ma to czy występuje gdzie indziej.

Chyba nie chcesz mnie nastraszyć abym zamówił twoją wizytę.

Skoro termin ten występuje w naszym kraju, to chyba powinieneś go znać.

Jakie znaczenie ma to czy występuje gdzie indziej.

Chyba nie chcesz mnie nastraszyć abym zamówił twoją wizytę.

Badania pokazują, że jak się kogoś straszy to motywacja wzrasta średnio dwa i pół raza mocniej niż w przypadku jakby było inaczej, na Twoim konkretnym przykładzie to widać, już myślisz. Tak trzymaj, a kłopotu z kominami mieć nie będziesz.

• 2 weeks później...
Badania pokazują, że jak się kogoś straszy to motywacja wzrasta średnio dwa i pół raza mocniej niż w przypadku jakby było inaczej, na Twoim konkretnym przykładzie to widać, już myślisz. Tak trzymaj, a kłopotu z kominami mieć nie będziesz.

Sprytnie wybrnąłeś. Może kiedyś odezwę się do ciebie - ale przy instalacji kotła gazowego

Myślę, ale nie o kominach. Myślę o czekającym mnie dachu i instalacjach wewnętrznych.