passoa85 27.06.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witajcie Mam dach z blachy i mieszkanie w domu na poddaszu i co się dzieje: przecieka mi sufit w kuchnii już 3 raz ...dach był uszczelniany silikonem ale nie wytrzymało, prawdopodobnie przecieka koło komina FACHOWCY co polecicie do uszczelnienia dachu na długi czas???? widziałam pasty uszczelniające za 1000zł i takie za 30zł proszę dajcie namiar na sprawdzony produkt dziękuje z góry za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słaby dekarz 27.06.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 po pierwsze komin powinien posiadać czapkę z blachy zakutą a nie przykręcaną, cegły pełne lub dziurawka z fugą do lica bez ubytków, izolacja pod blachą wywinięta na komin i przyklejona, dodatkowy kołnierz izolujący jak w przypadku okien dachowych, obróbka blacharska wtórna z siodłem lub kozubkiem dwuczęściowa na zamek dolna przytwierdzona pod blachą do łat, górna przytwierdzona do komina, całość zaklepywana po łuku, bez użycia nożyc czy wkrętów do skręcania blach, co do uszczelnień jest to tylko niewielki dodatek do obróbki i wiem, iż ciągłe uszczelnianie nic ci nie pomoże na dłuższą metę, jeśli uszczelnienia z tych tańszych to colozink - klej do blach lub sikaflex - klej do dachówki, w granicach 40 zł z tubę. Moja rada, weź biegłego ze stowarzyszenia dekarzy( koszt ok 400zł) sprawdzi cały dach, powie co jest źle, i dekarze będą musieli to naprawić pod jego nadzorem jeśli nie weźmiesz inną ekipę na ich koszt, ja kiedyś to przerabiałem i od tej pory żaden klient nie zmusi mnie abym wykonał dach według jego widzimisię wszystko według sztuki i prawideł. Podrzucam zdjęcia komina, jest jeszcze nie dokończona obróbka górna i pokrycie, jak uzupełnię to z chęcią podzielę się zdjęciami koszt takiej obróbki to ok. 1000zł plus materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts