Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MI też ciekanie - gdybania i pytania amatora

slawas86

Recommended Posts

Był dekarz dachówkę położył a przy kominie zrobił opierzenie....

Fajnie, tylko ze przy kominie, woda się leje...

był poprawił, tzn kupiłem "opaskę uszczelniająca".... i znou leci...

miał przyjech poprawić, byliśmy umówienie na sobotę a mi zona dzwoni że przyjechał dziś.... jego poprawki ograniczają sie do dołożenia silikonu.

A ja wczoraj odkryłem po wejściu na poddasze ze

a) papa do komina jest tylko przyłożona - nie jest zgrzana do komina

b) papa zachodzi na komin max 5 cm

ps. na całość przychodzi opierzenie któe jest wcięte w komin

Mi jako laikowi wydaje się, że papa powinna więcej na komin zachodzić + powinna być przyklejona. Czy mam rację, czy jeżeli będzie znowu ciekło to mogę żądać od dekarza żeby było to zrobione tak jak uwarzam?

ps 2. ile lat powinien wytrzymać silikon dekarski zanim zacznie przepuszczać wodę?

silikon w praktyce wytrzymuje jeden sezon, papa powinna być wygrzana na komin ok. 30 cm od połaci deskowanej, co do obróbki to moja odpowiedź jest w poscie dach mi cieknie. Na szczęście są jeszcze dekarze dla których głównym materiałem na dachu jest silikon. Dzięki nim zarabiamy grubą kasę na poprawkach. Fachowcy Dzięki Wam! Oby więcej!

link do wspomnionego tematu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216706-Dach-przecieka-pomocy&referrerid=157614

dziękuję za odpowiedz, teraz jak patrzę to widzę coraz więcej niedoróbek.

przyjdzie mi szukać innego dekarza albo zrobić we własnym zakresie...

a najgorsze jest to że był to dekarz z polecenia sprzedawcy dachówki....ze dobry, ze ludzie zadowoleni itp...a ja głupi uwierzyłem.

jak komin powinien być zrobiony dowiedziałem się z wspomnionego tematu a jak jest (co wiem / widzę)

a) blacha cięta i przykręcana do komina

b) papa nie przyklejona i ucięta tak ze max 5 cm zachodzi na komin

c) silikonu nawalone tyle ze aż grubo

przy okazji odkryłem, ze moim zarąbistym dekarzą nie chciało się dobrze przymocować dachówke pod gąsiorami bo się wysuwają.... ja p**** jak się nie znasz na czym to na każdym kroku chcą cię w ch*** zrobić...

tak to wygląda

2012-11-11 14.55.32.jpg2012-11-11 14.57.32.jpg2012-11-11 14.57.37.jpg

ps. szukam dobrego dekarza, okolice Gniezna.

Aha, czyli silikon jednak nie wytrzyma, a spotkałem ostatnio takiego budowlańca. co to robi ponoć dachy i widziałem jego piękną robotę, od czoła komina z klinkieru walną białą grubą linię sylikonu.Jak to wyglądało na kominie z klinkieru, chyba nie muszę mówić.. Pytałem się czy przy wahaniach temperatury ten silikon nie skurczy się i nie odejdzie od komina, on stwierdził, że silikon jest elastyczny. Coś mi się wierzyć nie chciało, ale to nie mój komin był więc nie wnikałem.

Ogólnie myślę, że jak by mnie ktoś nauczył dobrej dokładnej roboty, pokazał jak to się robi, moimi rękami.. ale ktoś kto się zna na takich obróbkach, to sam bym to lepiej i dokładnie zrobił.. a tak trzeba liczyć na "fachowców" od których ja bym tego gorzej na pewno nie zrobił.. wydaje się, że jak się ma w sobie choć trochę pojęcia o estetyce(robota, musi też pięknie wyglądać), to można trochę popytać i postarać się samemu.. skoro jest się na takich fachowców skazanym..

Edytowane przez m4rsh4ll

No właśnie szanowni koledzy napisali już wszystko. Mam tylko pytanie z jakiej cegły jest wymurowany komin? Użycie specjalistycznego silikonu dekarskiego to nic złego a wręcz konieczność. Natomiast walenie silokonu bez opamiętania to głupota i brak doświadczenia. W mojej ocenie ilość użytego na dachu silikonu jest odwrotnie proporcjonalna do doświadczenia i wiedzy dekarza. W Twoim przypadku bez względu jak zostały wykonane obróbki komina nie powinien on przeciekać bo masz krycie wstępne wykonane papą. Skoro zatem jest przeciek to to krycie w okolicy komina jest źle wykonane. Chyba, ze masz komin z dziurawki. Pozdrawiam.

po ostatniej ulewie nie lało sie w koszu tylko z 2 strony komina oraz po 2 kominie, który od koszy jest daleko.

komin jest wykonany z cegły klinkierowej dziurawki, tak mogło by to być przyczyną przeciekania i brał bym to pod uwagę ze to jest przyczyną gdyby nie to ze woda płynie po wierzchu komina od samego dachu - cały komin jest mokry.

co do krycia wstępnego papą to zauważyłem ze oprócz tego ze papa nie jest przyklejona do komina to jeszcze w kilku miejscach jest przecięta co z pewnością nie jest bez znaczenia.

kilka dzisiejszych zdjęć z poziomu okna dachowego.

2013-06-30 17.29.52.jpg2013-06-30 17.30.50.jpg2013-06-30 17.33.14.jpg2013-06-30 17.34.41.jpg2013-06-30 17.34.49.jpg