Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marmury z lat 80-tych, co z nimi zrobić?

baq_pl

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem strasznie zestresowany kupnem domu (umowy/kredyty), w ramach odstresowania, mimo że jeszcze dużo na to za wcześnie, planuję już remont.

Dom z lat 70, remontowany w latach 90. W momencie budowy na prawdę luksus: marmurowe posadzki w łazienkach czy hallu, dębowe ręcznie robione okna itd. Na zdjęciach oferty wyglądało to super, niestety na żywo jest już dużo gorzej, przyzwyczaiłem się do idealnie spasowanych płytek gresowych i te marmurowe aż proszą się o poprawki, pytanie tylko... czy jest sens i jaki będzie efekt końcowy?

Widok z ogłoszenia - oddalony:

ze_schodów.jpg

Przedsionek/Wiatrołap, kamienie w całkiem dobrym stanie:

przedsionekJPG.jpg

Hall - tutaj już razi brud w miejscu "fug" i złe spasowanie:

marmur_real_foto.jpg

Ogólnie to najbardziej przeszkadza mi to, że płyty w hallu nie są idealnie równo położone i nawet po czyszczeniu/szlifowaniu, będzie to widać. Dodatkowo będę chciał otworzyć kuchnie, gdzie czeka mnie wymiana wszystkiego więc przejście między hallem/kuchnią powinno być w miarę płynne.

Co o tym myślicie? Probować zachować oryginalny kamień czy wymieniać go na coś nowoczesnego?