Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kominka - Mocowanie płyty granitowej pod kominek...

Aju

Recommended Posts

Witam ,

zabrałem się za zrobienie kominka ( rekreacyjnego ) i na samym początku mam pytanie odnośnie mocowania płyty granitowej na której będzie stał kominek...

Na początek :

wkład Uniflam 700

czopuch docelowo ( puki co ) regipsy + firerock

cokół z cegieł klinkierowych

Dolot powietrza z zewnątrz rurą fi120

ceramika w komienie fi200 ( niestety kąt prosty bo budowlańcy nie wpadli na to żeby podpowiedzieć że powinien być 45 )

Sytuacja wygląda tak:

kominek 1.jpg

Dzisiaj pojezdziłem po kamieniarzach i troche bardziej otworzyły mi sie oczy jak sie dowiedziałem ile kosztuje kamień, zwykły standard 450 za metr taki co mi wpadł w oko 600 ( podobno promocja bo końcówka ) a mi potrzeba 120/120 cm ( oczywiście co wycięte to odpad na koszt kupującego) ale to tak informacyjnie jak by ktoś zaczynał tą zabawe.

I moje pytanie czy jak już kupię taką płyte to ją położyć na matach takich jak pod panele czy może mam ją kleić na zaprawe do tych klinkierek ( cegły kleiłem na zaprawe do solbetu bo zostało kilka worków z budowy ) i jeszcze jedno czy ją mocować na jakiś małych kątownikach do ściany czy położyć luzem a cieżar wkładu będzie trzymał ?

I jeszcze jedno czy do fugowania tych cegieł stosować jakąś specjalną fuge czy moge zwykłą w moim przypadku ALPOLA po 10 zł. za wiaderko ?

Wszystko na koniec będzie gruntowane delfinem.

ps.może ktoś ma patent na przepustnice dolotu powietrza ? oryginał 80zł. kosztuje a u mnie wystaje ponad podłoge 30 cm rury.

Pozdrawiam i czekam na jakieś porady...

Edytowane przez Aju