Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak okie?zna? dziecko????

zara

Recommended Posts

Twoje dziecko to nie jest to jakiś odosobniony przypadek, teraz prawie "wszystkie " tak mają. Może metodą małych kroków, czyli coś za coś i dołożenie obowiązków np. dodatkowe lekcje języka obcego, gry w tenisa, obowiązkowo basen 2x w tygodniu, powinno pomóc. Pozdrawiam.

Do jakiej szkoly chodzi dziecko? /czy jest to szkola przyjazna, jakich ma kolegów, jakie wzorce/. gdzie mieszkacie: blokowisko, dom, miasto, wieś.

Czy potraficie z dzieckiem rozmawiać, czy razem z nim spędzacie czas.

Może uda sie zapisać go/ją/ do zuchów lub za rok /od V klasy/ do harcerstwa. Moze klub sportowy, zespół taneczny. Wybierzcie cos takiego, gdzie jest praca zespolowa i gdzie nie "oplaca" sie kłamać.

• 2 weeks później...
Gość N

Nie bardzo rozumiem co znaczy "okiełznać dziecko", dlaczego chcesz to zrobić?

............

-jest nieposłuszne, aroganckie....

-rozrabia( w kazdym srodowisku w jakim się znajduje)

- jest nadpobudliwe ruchowo

-ciągle słyszysz skargi ( kolegów, nauczycieli, sasiadów.....)

-przestał sie uczyć

- wagaruje, kłamie...

-dopadło go jakieś uzaleznienie

-itd........

Spróbuj ustalić o co tak naprawde masz pretensje do dziecka, najlepiej kiedy to sobie napiszesz na kartce...precyzyjnie!!!

Póżniej zastanów sie czy Twoje dziecko ROZUMIE twoje polecenia, uwagi, to znaczy wszystko to o co masz do niego pretensje. Sprawdz czy Cię uważnie SŁUCHA.!!!!

Spróbuj POZNAĆ jego środowisko koleżeńskie.!!

DOWIEDZ SIE, kto jest dla niego autorytetem!!!

A wszystkie te czynności po to, aby NAPRAWDĘ POZNAĆ swoje dziecko!!!

Dopiero następnym etapem będzie próba "okiełznania".

(Chetnie poczytam i może cos podpowiem!) :D

Czyzby zara juz okiełznała swoje dziecko? Napisz z łaski swojej, jak to zrobiłaś?? Może i mnie się przyda. :)

Dziękuję Wam moi drodzy za wszystkie uwagi. Właściwie to wszyscy macie rację.I z dodatkowymi zajęciami, obserwowaniem i przyjaźnią.

Czy okiełznałam?- niestety jeszcze nie,ale pracuję nad tym metodą małych kroczków.

Kiedy się uda?-nie wiem,mam nadzieję że nie potrwa to bardzo długo (do cierpliwych raczej nie należę :-? )

Na razie jestem na etapie tłumaczenia i rozmów, staram się też więcej chwalić i zauważać te dobre zachowania.

Aby do lata :roll: :wink: