Piotr Grabarski 27.06.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Często można spotkać opinie, że zawsze przed malowaniem powinno się gruntować. Zazwyczaj boję się polegać na opiniach ludzi, którzy twierdzą, żeby robić coś zawsze, bo nie zaszkodzi, tanio i "bo tak" - niewykluczone, że sami nie wiedzą po co to się robi. Jeśli dobrze rozumiem, czemu ma służyć gruntowanie, to nie jest tak, że im więcej/częściej, tym lepiej. Ale do rzeczy: Mieszkanie odebrane w stanie deweloperskim+ (generalnie firma robi z dobrych, solidnych, uczciwych materiałów). Ściany już pomalowane 2x farbą emulsyjną białą - dość g**wnianą jednakże; wprawdzie po potarciu mokrą ręką nic nie zostaje, wygląda ładnie, niby twardo, ale jakby wziąć nawilżony zmywak kuchenny i mocniej poszorować, to sądzę, że do zdjęcia w całości... Pytałem kompetentnych fachowców, którzy odwalali "brudną robotę"; twierdzili, że generalnie można malować od razu. Na logikę: skoro pomalowane 2x emulsyjną, to chyba na goły tynk jej nie kładli? Czysta, równa, jednolita, przyczepna, 2x malowana... Maluję Duluxem (kolory świata). W 3 pierwszych pomieszczeniach zero kłopotów: chłonność ani za duża ani za mała, kolor równy, krycie dobre. W 4. albo użyłem za szorstkiego (zbyt zniszczonego) wałka, albo za mocno tarłem, albo komuś, kto malował dewelopersko pomalowało się na mokry tynk (zapewne wszystko po trochu), dość, że w dwóch miejscach "ściągnąłem" wałkiem kawałki starej farby do gołego tynku (niewiele, ale zawsze). Oba miejsca w ścianie zewnętrznej przy otworach (zapewne wówczas - na wylot), więc teza o pierwotnym malowaniu na mokry tynk nie jest bezzasadna. Obok znalazłem miejsce, w którym deweloperska farba też nie budziła zaufania - słaba jak chińska herbata. Zdrapałem, zagipsowałem, zatarłem, zagruntowałem. Ale trochę wpadłem w panikę i dla pewności, prewencyjnie całą resztę tego i ostatnie pomieszczenie (też z dominacją ścian zewnętrznych) najpierw wzmocniłem unigruntem. Zaszkodzić, po prawdzie, nie zaszkodziło A teraz gryzę się pierwszymi 3 pomieszczeniami. Malowało się idealnie. Prawie wyłącznie ściany wewnętrzne (komórka, przedpokój, ...). Czyste, suche, równe. Wydaje się, że trzyma świetnie. Było mocno, pomalowało się dobrze, jest mocno. Tydzień*minął i nie widać problemów. A może jednak trzeba było i tam zagruntować? A może nie; niepotrzebnie wpadłem w panikę, tylko w tym jednym miejscu była fuszerka (źle świadczy od deweloperze, ale cóż... zdarza się...)? Czy można to post factum sprawdzić? Czy jeśli po tygodniu wciąż wydaje się mocne, równe, jednolite - to już tak będzie? Gruntować na 2 warstwy emulsji deweloperskiej i 2 warstwy lateksowej mojej, a potem malować jeszcze raz to IMHO ciężki idiotyzm. Prewencyjnie zdrapać całe ściany (wydaje się, że teraz nie będzie to proste!!), gruntować i malować jeszcze raz, to chyba lekka przesada. Chociaż jakby się za miesiąc miało okazać, że jest źle i zacznie odłazić. Chociaż niby - czemu miałoby? No właśnie: da się to jakoś sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 06.08.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Szanowny Panie, zasadniczo wszelkie błędy w przygotowaniu podłoża ujawniają się już w trakcie malowania. Dodatkowo farba z czasem uzyskuje coraz lepsze parametry wytrzymałościowe. Trwa to 30 dni. Proszę się nie martwić jeżeli powłoki są w dobrej kondycji, to ich stan nie ulegnie pogorszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts