aleksander_a 28.06.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Witam serdecznie. Jestem w trakcie budowy domu piętrowego (dwie pełne kondygnacje - parter i piętro plus strych nad piętrem) według projektu Opal (http://www.mgprojekt.com.pl/opal i obecnie zastanawiam się nad ociepleniem stropu nad piętrem oraz strychu. Według projektu strop nad piętrzem miał być stropem terriva, jednakże zrezygnowałem z tego na rzecz stropu drewnianego - zdjęcie załączone. Linią czerwoną zaznaczył poziom do jakiego będzie opuszczony sufit podwieszony. Jest to ponad 35 cm poniżej desek położonych na belkach stropowych i nie zamierzam całej tej przestrzeni ocieplać, zwłaszcze że jest jeszcze rozprowadzona instalacja WM, od której rury będą leżały na suficie podwieszonym. Deski ułożone na belkach stropowych (stanowiące jednocześnie podłogę strychu) zostały ułożone z prześwitami (zdjęcie nieogrzewanego strychu załączone). Chciałbym przede wszystkim położyć dodatkową podłoge na strychu, aby zlikwidować te prześwity i wygłuszyć podłogę. Ponadto odpowiednio ocieplić strop, aby uniknąć wychładzania pomieszczeń na piętrze (w całości ogrzewanie podłogowe). W późniejszym terminie będę chciał ocieplić dach, ale najpierw strop i podłoga strychu. Tak więc do sedna aby miały te moje wypociny sens - dwie sprawy: 1. jak zaizolować podłogę strychu i czy trzeba? myślałem, aby na te deski położyć jakąś matę wygłuszającą i na to później płyty OSB - czy jakaś dodatkowa izolacja jest potrzebna? 2. jak ocieplić dobrze strop nad piętrem? - na pewno będzie to wełna pomiędzy belkami stropowymi, ale czy i jeżeli tak, to co jeszcze? z racji tego, że sufit będzie obniżony o ok. 35 cm od poziomu desek, pomiędzy wełną i sufitem powstanie pusta przestrzeń, która sama w sobie też będzie jakimś izolatorem Wszelkie porady i uwagi mile widziane. Dziękuję z góry i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 03.07.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Podbijam... Nikt nie pomoże? Dziękuję z góry!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts