Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za wpis do hipoteki

Recommended Posts

obojetnie na co i ile bierzesz kredytu to za wpis do hipoteki zaplacisz w sadzie wg jego taxy. przed dwoma laty placilismy okolo 800PLN. do czasu potwierdzenia wpisu (czasami to trwa rok - np w duzych miastach :)) musisz sie liczyc z koniecznoscia ubezpieczenia kredytu.

a ja slyszalem ze jest to jakis procent wartosci ?

17. Ile wynoszą opłaty sądowe?

Opłata sądowa za założenie księgi wieczystej dla nieruchomości jest stała i wynosi 40 zł.

Opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej właściciela nieruchomości lub osoby, której przysługuje własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej wynosi 1/5 wpisu stosunkowego obliczonego poniżej:

Podstawą określenia kosztów sądowych jest określenie wpisu sądowego stosunkowego, który oblicza się od wartości przedmiotu sprawy. I tak, cały wpis stosunkowy wynosi:

do 10.000 zł - 8%, nie mniej jednak niż 30 zł,

od 10.001 zł do 50.000 zł: od pierwszych 10.000 zł - 800 zł, a od nadwyżki ponad 10.000 zł - 7%,

od 50.001 zł do 100.000 zł: od pierwszych 50.000 zł - 3.600 zł, a od nadwyżki ponad 50.000 - 6%,

powyżej 100.000 zł: od pierwszego 100.000 zł - 6.600 zł, a od nadwyżki ponad 100.000 zł - 5%, nie więcej jednak niż 100.000 zł.

Opłata sądowa za wpis hipoteki do księgi wieczystej wynosi 1/10 wpisu stosunkowego (patrz wyżej).

Z opłaty sądowej zwolnione są wnioski o wpis hipoteki, które zabezpieczają kredyty budowlano-hipoteczne udzielane na budownictwo mieszkaniowe.

17. Ile wynoszą opłaty sądowe?

Opłata sądowa za założenie księgi wieczystej dla nieruchomości jest stała i wynosi 40 zł.

Opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej właściciela nieruchomości lub osoby, której przysługuje własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej wynosi 1/5 wpisu stosunkowego obliczonego poniżej:

Podstawą określenia kosztów sądowych jest określenie wpisu sądowego stosunkowego, który oblicza się od wartości przedmiotu sprawy. I tak, cały wpis stosunkowy wynosi:

do 10.000 zł - 8%, nie mniej jednak niż 30 zł,

od 10.001 zł do 50.000 zł: od pierwszych 10.000 zł - 800 zł, a od nadwyżki ponad 10.000 zł - 7%,

od 50.001 zł do 100.000 zł: od pierwszych 50.000 zł - 3.600 zł, a od nadwyżki ponad 50.000 - 6%,

powyżej 100.000 zł: od pierwszego 100.000 zł - 6.600 zł, a od nadwyżki ponad 100.000 zł - 5%, nie więcej jednak niż 100.000 zł.

Opłata sądowa za wpis hipoteki do księgi wieczystej wynosi 1/10 wpisu stosunkowego (patrz wyżej).

Z opłaty sądowej zwolnione są wnioski o wpis hipoteki, które zabezpieczają kredyty budowlano-hipoteczne udzielane na budownictwo mieszkaniowe.

czy biorac tak jak ja 40tys bank ustanawia hipoteke na 40tys czy dolicza do tego jeszcze np. odsetki i jak to jest praktykowane?

Coś jest nie tak z danymi toma. 28.04.2004 za wpisy hipotek do kredytu na zakup nieruchomości zapłacono niecałe 190 zł.

Kredyt 34000 zł

-dwie hipoteki- zwykła kaucyjna i umowna

-jedna na 34000 zł -koszt niecałe130 zł

-druga na17000 zł- koszt nieco ponad 60 zł

Widziałem jak pani w sądzie stuka w kalkulator i było to wg mnie raczej 0,8% niż 8 % :o

Jeszcze słowo o podatku. Jest to podatek od czynności cywilno prawnych. Są trzy sposoby jego zapłacenia:

-niektóre banki pobierają podatek przy podpisaniu Umowy Kredytowej, wypełniają PIT PCC-1, który podpisujesz,wysyłają to do U.S. a ty zapominasz o sprawie

- te samy czynności wykonuje notariusz przy zawieraniu Umowy kupna -sprzedaży (pobierając za tę czynność dodatkowe parę zł +VAT)

- sam wypełniasz PCC-1 i zanosisz do U.S. gdzie dokonujesz wpłaty i odbierasz potwierdzenia.

Potwierdzenia z U.S. są potrzebne do uruchomienia kredytu więc sposób z notariuszem nie jest godny polecenia. :o

P.S. podatek od ustanowienia hipotek w przypadku opisanym wyżej wynosi 54 zł.

Za wpis kredytu do hipoteki, przy budownictwie jednorodzinnym nic się nie płaci. Płacisz tylko podatek od czynności cywilnoprawnych. Bank przygotowuje ci PCC i zanosisz do US i płacisz. Wniosek o wpis hipoteki też bank przygotowuje. Ja miałam wpis po 5 dniach, taki jest tryb u mnie w sądzie.

Za wpis kredytu do hipoteki, przy budownictwie jednorodzinnym nic się nie płaci. Płacisz tylko podatek od czynności cywilnoprawnych. Bank przygotowuje ci PCC i zanosisz do US i płacisz. Wniosek o wpis hipoteki też bank przygotowuje. Ja miałam wpis po 5 dniach, taki jest tryb u mnie w sądzie.

no dobra ale dalej nie wiem czy remont to cel budowlany?

• 1 year później...

Kurcze, ja w swoim oddziale BPH w Poznaniu dowiedzialem sie, ze placi sie jednak za wpis hipoteki: Tak mi napisał gość z banku: "Dzień dobry, dzwoniłem przed chwilą do Sądu i poinformowano mnie, że opłata

za wpis hipoteki może wynieśc 0,4% wartości hipoteki lub 0,8% wartości

hipoteki. Zapytałem od czego to zależy i powiedziano mi, że od decyzji

sędziego lub referendarza. W Pana przypadku hipoteka zwykła (zabezpieczenie kwoty kredytu) wyniesie 300 000 zł+ hipoteka kaucyjna (zabezpieczenie kwoty odsetek) około 175 500 zł czyli opłata wyniesie 1900 zł (0,4% od 475 500) lub 3800 zł (0,8% od 475 500)". Jak to w końcu jest - zależy to od sądu???