wropl 29.06.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Witam! Poszukuję porady w temacie wykonania pokrycia nowego dachu płaskiego z TERIVY (nad garażem i przybudówką) styropapą spadkową 3% (grubości klinów od 16 do 25cm) i 1x papą wierzchniego krycia o grubości 5,2mm. Powierzchnia dachu to 56m2, w kształcie litery L (16x3m + 6x1,1m). Pierwszy problem to mocowanie styropapy spadkowej do TERIVY - w tej chwili mam zagruntowany i pomalowany 1x dysperbitem nadbeton. W hurtowni proponują mocowanie styropapy na klej bitumiczny, natomiast dekarz mówił o kołkowaniu (nawet kołkami jak do elewacji, tylko z metalowym trzpieniem). Co będzie lepsze? Nadbeton jest wylany w miarę równo (odchyłki do 1cm), ale czy klejenie do dysperbitu wystarczy? Ponieważ jest też problem z zakupem styropapy z prawdziwego EPS100, to mam propozycje zakupu klinów ze styropianu SWISSPORa (grubości od 6 do 15cm),a na to przykleić tym samym klejem płaską styropapę 10cm. Co lepsze? Drugi problem to mocowanie pasa nadrynnowego i rynien na krawędzi dachu. Poznałem już sposoby na "belkę" lub na skrzynkę z OSB zamocowaną na krawędzi dachu, a do tego przykręcony pas i rynna. Tylko, że takie rozwiązanie nie wchodzi w grę przy ocieplaniu ściany pionowej dochodzącej do krawędzi dachu. I wymyśliłem coś takiego - rysunek w załączeniu. Czy któryś z szanownych forumowiczów może wypowiedzieć się w temacie poprawności rozwiązania lub zaproponować inne, sprawdzone rozwiązanie? I ostatnia sprawa - spadki na brzegach dachu. Czy naprawdę bardzo rzuca się w oczy spadek rynny 9cm na 3m spowodowany takim samym spadkiem styropapy? A może nie dawać rynny, tylko zakończyć styropapę okapem z blachy, wystającym poza obręb stropodachu (nie chcę robić żadnych ogniomurków)? Z góry dziękuję za pomoc!mocowanie rynny.zip Edytowane 1 Lipca 2013 przez wropl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.07.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A co stoi na przeszkodzie żeby zastosować belkę? Coś tu jest nie jasne? Chyba dach jednospadowy? A jak tak to rynna na niższym okapie. Dla 3 m spadek rynny 1,5~2 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 03.07.2013 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Rysunek dachu załączam poniżej. Co do belki-ma być zamocowana na krawędzi dachu, a do tej krawędzi dochodzi ocieplenie ściany gr. 15cm. Chodzi o problem z mocowaniem pasa nadrynnowego i rynny przez te 15cm styropianu ocieplenia ściany. Dodatkowo ta belka stanowi mostek termiczny.dach płaski.zip Edytowane 3 Lipca 2013 przez wropl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Jaki to mostek skoro to garaż i przybudówka?! Belka na ścianie twardy styropian (podłoga) od czoła tylko ostatnia najwyższa warstwa. Deska grubości 32 mm mocowana od czoła przez styropian wkrętami. Deska połączona z belką poziomą deską lub paskiem płyty OSB. Wszystko tak dobrane aby stanowiło płaszczyznę ze styropianem stropu. Deska okapowa obrobiona blachą (pas podrynnowy). Haki doczołowe, rynna i pas nadrynnowy mocowany do poziomej deski. Papa wygrzana na pas nadrynnowy. Okap taki ja przy dachu kopertowym więc rynna dookoła i po sprawie. Pozdrawiam. Edytowane 3 Lipca 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 04.07.2013 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 W tej przybudówce będzie kuchnia i częściowo łazienka stąd istotne są dla mnie mostki. Poniżej narysowane schematycznie proponowane rozwiązanie - czy tak to ma wyglądać? Nie rozumiem jeszcze tylko: Okap taki ja przy dachu kopertowym więc rynna dookoła i po sprawie. Czy mogę prosić o wyjaśnienie? Nie chcę rynny na krótkich bokach dachu (tam gdzie będzie widać spad) - chciałbym zakończyć to blachą, tylko nie wiem czy można zastosować analogiczne rozwiązanie mocowania tej blachy, jak pasa nadrynnowego i podrynnowego na poniższym rysunku (belka musiałaby mieć kształt trapezu o wysokościach 25 i 16cm - trochę to problematyczne).mocowanie rynny v2.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.07.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) Jak Ci nie przeszkadza kapiąca woda z dachu to można zakończyć blachą. Reszta tak jak przy rynnie. Rozwiązanie na rysunku OK. Pozdrawiam. Edytowane 4 Lipca 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 05.07.2013 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Chodzi o zakończenie takie jak tu (III. Obróbka krawędzi dachu):http://www.styro-papa.pl/systemy Tu jest płaska styropapa, u mnie będzie w tym miejscu spadek krawędzi od 25 do 16cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1200 27.07.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 witam styropapa na kołki musi być ponieważ jak nie bd ogniomuru to pływający dach nie zda egzaminu ,a jak jest problem z dostaniem styropapy to styropian i papa podkładowa mocowana mechanicznie a na to wierchniego krycia co do rynny to nie wgrało mi zdjęcia jak mi pan/ni wyśle na meila to odpisze co z czym mój e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escio 10.08.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, a czy można stosować takie rozwiązanie jak skos z klina przy krawędzi dachu? Mam starą rynnę i tak pomyślałem czy jest sens ją przestawiać? Koszty belek, rynien i pasów nadrynnowych dla mojego dachu opiewają na dość sporą sumkę - dlatego takie zapytanie. Jeżeli jest możliwość chciałbym wykorzystać stare rynny i stary pas nadrynnowy. Z góry dziękuję za pomoc. (obrazek przerobiony przeze mnie) Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez escio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Można. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 11.08.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: moja wersja.jpg Wyświetleń: 11 Rozmiar: 70,8 KB ID: 364021 Czy są dostępne specjalne rynny do takiego mocowania z kołnierzem z papu? Czy trzeba robić to z blachy odpowiednio wyginając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 11.08.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=364021&d=1470857552 Czy są dostępne specjalne rynny do takiego mocowania z kołnierzem z papu? Czy trzeba robić to z blachy odpowiednio wyginając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escio 12.08.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Czy są dostępne specjalne rynny do takiego mocowania z kołnierzem z papu? Czy trzeba robić to z blachy odpowiednio wyginając? Z tego co się zorientowałem to są specjalne pasy nadrynnowe (nr 6 na obrazku), które montujesz na stropie dachu nad rynną. Na pas nadrynnowy wywyjasz prawie do końca papę, co umożliwi ściekanie wody bezpośrednio do rynny. Wywinięcie papy na pasie zaizoluje ci łączenia pasów nadrynnowych, które zazwyczaj mają szerokość ok 1.5m - taka czynność uniemożliwi ci dostawanie się wody między szczeliny pasa. Ważne jest to, żeby pasy nadrynnowe również kłaść na zakładkę. Pas nadrynnowy: Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez escio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts