Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drut wiązałkowy

zorro128

Recommended Posts

Witam.Pytanie dla zbrojarzy i nie tylko...Czy taki drut wiązałkowy http://allegro.pl/drut-wiazalkowy-z-oczkami-12cm-1100szt-i3357868552.html lub podwujny może być stosowany do wiązania belek zbrojeniowych na fundamenty itp.zawsze wiązałem tradycyjnym drutem 2,5mm-3mm. a z tym nie miałem do czynienia.Czy nie jest za cienki(1mm.) a może podwujny będzie dobry?czy w ogóle polskie normy dopuszczają używanie ww drutu do wiązania belek zbrojeniowych?

Oczywiście pomyliłem się nie 2,5-3mm tylko tak jak piszecie..generalnie chodzi o to że zwykły wiązałkowy jest sztywniejszy i wytrzymalszy od tego galwanizowanego w związku z tym nie wiem czy belki nie będą zbyt"chwiejne"?poza tym tradycyjny składam zawsze na 2 a ten z allegro jest przeważnie pojedyńczy,dlatego też moje pytanie o drut podwójny...

Oczywiście pomyliłem się nie 2,5-3mm tylko tak jak piszecie..generalnie chodzi o to że zwykły wiązałkowy jest sztywniejszy i wytrzymalszy od tego galwanizowanego w związku z tym nie wiem czy belki nie będą zbyt"chwiejne"?poza tym tradycyjny składam zawsze na 2 a ten z allegro jest przeważnie pojedyńczy,dlatego też moje pytanie o drut podwójny...

A po co galwanizowany w trakcie skręcania może się łuszczyc, przecież i tak całość będzie zalana betonem ,co masz na myśli że belki będą zbyt chwiejne ,belki upierają się w szalunku na dystansach,drut wiazalkowy ma za zadanie utrzymać pręty i strzemiona w odpowiednich rozstawach w szalunku przed stężeniem betonu.