monkey222 30.06.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Witam, stary dom z okresu wojny , w mieszkaniu jest taki standardowy stary licznik z dwoma otworami na bezpieczniki ale tylko jeden jest (napisze uzbrojony bo nie wiem jak nazwac fachowo) i tylko w jednym jest wkrecany porcelanowy bezpiecznik .Dość czesto ( co 2-3 miesiace) wybija bezpiecznik i trzeba wymieniac na nowy ( 16-20 moc) kilka razy słyszałem trzeszczenia i zgrzytania w tym liczniku jak wlaczyla sie terma w tym samym czasie co czajnik , tv, radio itp. . odkreciłem obudowe i ta blacha która dotyka czoło bezpiecznika jest cała zasniedziala ( tak samo mialy bezpieczniki upalone) a głowny kabel który idzie w blache zasniedziala byl tak jakby opalony( cała izolacja tego kabla zweglona na długosci 5cm) . gdy wrkecam bezpiecznik bez obudowy i wlaczam kilka rzeczy to normalnie widac prad ( niebieskie swiatla i słychac te zgrzytania ) co robic?? w czym tkwi problem?? czasem tez miga swiatlo w domu tak minimalnie ale jednak da sie zauwazyc ze raz na czas cos mrugnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.06.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Czasy się zmieniają.Wojna skończyła się ponad pół wieku temu, Ustrój się zmienił a instalacja wciąż ta sama z początku wieku.I wciąż te same problemy wynikające z jej naturalnego starzenia i nadwyrężającej jej stan eksploatacji rodzą wciąż te same pytania w oczekiwaniu na cudowne lekarstwo. Tymczasem lekarstwo jest jedno.Wymiana instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 30.06.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 ale to chodzi o mieszkanie wynajmowane gdzie wlasciciel niezbyt przejmuje sie tym problem i tylko bezpieczniki raz na czas dostarczy , raz tez przedłuzal kabel ( taki drut na 2-3 mm) bo sie przepalil albo przetopil i nie bylo pradu wogole. Czy ja sam moge cos zrobic?? wieksza moc bezpiecznikow?? jesli zdjecie cos pomoze to moge zrobic i wkleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.07.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Cóż... w takiej sytuacji jedyne, co chyba możesz zrobić, to dobrze ubezpieczyć swoje mienie od pożaru, bo prawdopodobnie prędzej, czy później tym własnie się to skończy. Nie, nie żartuję. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 08.07.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Przede wszystkim zapomnij o rozwiązaniu ze zwiększanie mocy bezpieczników, wręcz przeciwnie, choć to dla Ciebie będzie upierdliwe. Masz starą instalację, jak dasz mocniejszy bezpiecznik, to dopuścisz w niej większy prąd i ubezpieczenie o którym pisze Jarek przyda Ci się szybciej. Doraźnie możesz wymienić rękoma fachowca tę "zaśniedziałą blachę" na niezaśniedziałą. To powinno ograniczyć "widoczność prądu". A kosztować w granicach rozsądku. No i niestety, ale z tego co piszesz, powinieneś unikać włączania równocześnie termy, czajnika i żelazka. Może dałoby się dać na obwodzie termy (łazienka?) jakiś przekaźnik priorytetowy, który by ją odłączał przy pracy innych urządzeń, ale to już kwestia co Ci poradzi ktoś kumaty na miejscu, ile jesteś gotów zapłacić Ty i jak wiele jesteś w stanie wyegzekwować od właściciela lokalu (to on powinien się tym zająć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walczak-mar 09.07.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Również poleciłbym wymianę instalacji elektrycznej, prędzej czy później będą z tego problemy, [proszę bez spamu! - moderator] Edytowane 9 Lipca 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia1719511508 09.07.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Cóż... w takiej sytuacji jedyne, co chyba możesz zrobić, to dobrze ubezpieczyć swoje mienie od pożaru, bo prawdopodobnie prędzej, czy później tym własnie się to skończy. Nie, nie żartuję. J. Oby nie gorzej. Proszę szybko ogarnąć temat instalacji, kolega jest strażakiem i o niejednym cudzie słyszałem z udziałem starej instalacji elektrycznej. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts