Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plama po malowaniu farbą lateksową.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Temat może jest kolejnym z wielu podobnych ale przeszukując różne fora nie znalazłem żadnej sensownej porady jak poradzić sobie z tym problemem.

Zaczynając od początku: kilka lat po pierwszym malowaniu ścian przyszła pora na kolejne malowanie. Jako że oprócz malowania trzeba było jedną ścianę zaszpachlować bo było jedno spore pęknięcie ściany działowej. Szpara w niektórych miejscach miała nawet 2cm szerokości a głębokość czasem i na 10cm zachodziła.

Zaszpachlowałem to Acryl-Putzem Fasada Snieżki (chyba niezbyt udany wybór materiału do szpachlowania) ale że ściany mam nie gładkie tylko porowate to do szpachli dołożyłem piasku czystego, takiego jakiego dodaje się przy robieniu tynków c-w. Po kilkukrotnym szpachlowaniu pomalowałem część ściany lateksem Śnieżki w kolorze jasnej szarości. W jednym miejscu gdzie miałem szpachlę farba wyszła jaśniejsza niż w innych miejscach. Dodać też muszę, że farba była kładziona na lateksie też Śnieżki w kolorze bladej zieleni. To było jedyne miejsce gdzie jest szpachla i wyszło jak opisałem wcześniej. Na kolejnej ścianie mam znacznie więcej szpachli i podejrzewam, że będzie tak samo.

Proszę o pomoc i poradę jak sobie z tym poradzić bo w tym miejscu pomalowałem ścianę jeszcze raz ale plama dalej została. Mniej widoczna ale jednak dalej jest.

zabraklo sensu w sensie :p misiu poszukujacy sensu :D

gruntowac trzeba laty nim zacznie sie malowanie.

czy dalej malo sensu/

Może troszkę jaśniej po polsku, bo z tego co rozumiem to szpachlę powinienem zagruntować? Nie jestem fachowcem ani nic z tych rzeczy więc jako laik pytam co i jak. A grunt ma być jakiś specjalny czy najzwyklejszy?

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

cementowa masa szpachlowa ACRYL-PUTZ® Fasada jest wyrobem przeznaczonym do stosowania na zewnątrz. Nie napisał Pan, czy chodzi o ściany wewnętrzne, czy też zewnętrzne, ale jeśli wyrób był używany wewnątrz pomieszczeń, to nie jest to jego właściwe wykorzystanie. Kolejną kwestią jest dodanie piasku do masy szpachlowej - zgodnie instrukcją stosowania, wyrób należy wymieszać z wodą. Zawartość piasku w masie może być przyczyną problemów z użytkowaniem stworzonej w ten sposób powierzchni. Na opakowaniu wyrobu jest umieszczony zapis aby malować farbami silikatowymi po 5 dniach , innymi dopiero po 4 tygodniach. W tym okresie trwają w szpachli procesy chemiczne, na skutek reakcji z niewysezonowanym cementem mogą powstawać przebarwienia powłoki malarskiej. Z Pana opisu wynika również, że zabrakło zagruntowania podłoża przed malowaniem. Jest to zabieg konieczny, żeby zapewnić odpowiednie krycie farby nawierzchniowej. Różnice w kolorze wymalowania są również wynikiem wyższej chłonności podłoża, wywołanej brakiem aplikacji preparatu gruntującego.