Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie LED RGB / Sufit Napinany - jak to ugryźć ???

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów .

Mam nadzieje, że nie powtarzam tematu.

Bardzo ogromnie wrażenie zrobił na mnie tak zwany Sufit Napinany.

W zeszłym roku zakupiłem mieszkanie (stan developerski) i powoli w miarę możliwości finansowych wykonuję prace przygotowawcze do zamieszkania.

Jestem na etapie instalacji elektrycznych i oświetlenia. Chcę żeby mieszkanie było bardzo w nowoczesnym stylu. Moim cichym planem jest wykonanie 100% oświetlenia mieszkania w technologii LED.

Łazienka wykonana, wrażenie niesamowite !

Czas na salon.

....no i tak obliczam sobie ....

Pokój wymiary.

4,5m X 3m

Długość taśm LED RGB do wykonania instalacji zakładając, że odstęp pomiędzy taśmami wynosi 10cm.

300cm / 10cm = 30 + 1

31 X 4,5m = 139,5 m

Pobór mocy na odcinku 1 metra wynosi 7,2W

139,5m X 7,2W = 1004,4W .....trochę sporo....

Żeby to wszystko zasilić potrzebuje ponad 5 zasilaczy 198W i 5 sterowników.

Czy można skonfigurować jeden pilot do obsługi wszystkich 5 sterowników??

Zawsze myślałem, że LED-y są energooszczędne - ale w tym wypadku na to nie wygląda, a może jednak się mylę ???

...może 1000Watt w instalacji LED- to nie to samo, co 10 X 100Watt-owych normalnych żarówek.

...może porostu źle to obliczam i planuję ?

Chcę nadmienić, że to tylko salon - a w planie mam jeszcze kuchnię i przedpokój z tym samym systemem oświetlenia....

Za jakąkolwiek pomoc i opinię będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam.

Witam,

cieszę się, że podoba się Panu sufit napinany na naszym filmie.

Na początku chciałbym Pana pocieszyć, ponieważ oświetlenie LED będzie pobierało mniej W niż wynika to z Pana wyliczeń.

Poza tym 7,2W poboru mocy będzie pobierane tylko na włączonym białym kolorze podświetlenia.

Poszczególne kolory pobierają mniej, ale sufit i tak będzie pobierał kilkaset Wat.

Dodatkowo ilość zastosowanego podświetlenia można ograniczyć po prostu niżej opuszczając sufit:).

Jeśli chodzi o sterownik to najlepiej zastosować sterownik z pilotem strefowym z dotykową tarczą.

Taki sterownik może obsługiwać wiele stref, więc jednym pilotem mógłby Pan sterować

sufitem w salonie, ale i innym oświetleniem w kolejnych pomieszczeniach, które planuje Pan podświetlić.

Zachęcam do bezpośredniego kontaktu [email protected], pomogę Panu dobrać odpowiednią

ilość podświetlenia do Pana sufitu.

Pozdrawiam,

Jacek Solka

właściciel firmy SOLED