michal.gdy 30.06.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Witam wszystkich forumowiczów . Mam nadzieje, że nie powtarzam tematu. Bardzo ogromnie wrażenie zrobił na mnie tak zwany Sufit Napinany. W zeszłym roku zakupiłem mieszkanie (stan developerski) i powoli w miarę możliwości finansowych wykonuję prace przygotowawcze do zamieszkania. Jestem na etapie instalacji elektrycznych i oświetlenia. Chcę żeby mieszkanie było bardzo w nowoczesnym stylu. Moim cichym planem jest wykonanie 100% oświetlenia mieszkania w technologii LED. Łazienka wykonana, wrażenie niesamowite ! Czas na salon. ....no i tak obliczam sobie .... Pokój wymiary. 4,5m X 3m Długość taśm LED RGB do wykonania instalacji zakładając, że odstęp pomiędzy taśmami wynosi 10cm. 300cm / 10cm = 30 + 1 31 X 4,5m = 139,5 m Pobór mocy na odcinku 1 metra wynosi 7,2W 139,5m X 7,2W = 1004,4W .....trochę sporo.... Żeby to wszystko zasilić potrzebuje ponad 5 zasilaczy 198W i 5 sterowników. Czy można skonfigurować jeden pilot do obsługi wszystkich 5 sterowników?? Zawsze myślałem, że LED-y są energooszczędne - ale w tym wypadku na to nie wygląda, a może jednak się mylę ??? ...może 1000Watt w instalacji LED- to nie to samo, co 10 X 100Watt-owych normalnych żarówek. ...może porostu źle to obliczam i planuję ? Chcę nadmienić, że to tylko salon - a w planie mam jeszcze kuchnię i przedpokój z tym samym systemem oświetlenia.... Za jakąkolwiek pomoc i opinię będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksoled 01.07.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam, cieszę się, że podoba się Panu sufit napinany na naszym filmie. Na początku chciałbym Pana pocieszyć, ponieważ oświetlenie LED będzie pobierało mniej W niż wynika to z Pana wyliczeń.Poza tym 7,2W poboru mocy będzie pobierane tylko na włączonym białym kolorze podświetlenia. Poszczególne kolory pobierają mniej, ale sufit i tak będzie pobierał kilkaset Wat.Dodatkowo ilość zastosowanego podświetlenia można ograniczyć po prostu niżej opuszczając sufit:). Jeśli chodzi o sterownik to najlepiej zastosować sterownik z pilotem strefowym z dotykową tarczą.Taki sterownik może obsługiwać wiele stref, więc jednym pilotem mógłby Pan sterowaćsufitem w salonie, ale i innym oświetleniem w kolejnych pomieszczeniach, które planuje Pan podświetlić. Zachęcam do bezpośredniego kontaktu [email protected], pomogę Panu dobrać odpowiedniąilość podświetlenia do Pana sufitu. Pozdrawiam,Jacek Solkawłaściciel firmy SOLED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.gdy 01.07.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam Panie Jacku. Juz wyslalem Panu maila. z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.07.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Co się stanie z sufitem, gdy z jakichś powodów instalacja czy też zamontowany osprzęt oświetleniowy nawali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.07.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Co się stanie z sufitem, gdy z jakichś powodów instalacja czy też zamontowany osprzęt oświetleniowy nawali ? Jedna wielka demolka. P.S. Pan jaceksoled szybko namierzył post! Bardzo interesujące. A może sam go napisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts