Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna z dogrzewaniem zasilana energią odnawialną

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję w tym roku budowę domu i chcę osiągnąć dosyć wysoką klasę energetyczną (EUco < 30 kWh).

Planuję więc wykonać instalację wenty. samodzielnie (na jakimś polskim systemie), a potem dokupić dobry rekuperator.

Oczywiście uważam, że logicznym dodatkiem do wentylacji mechanicznej jest GWC. Zdecydowałem się na żwirowy.

W domu oprócz tego typu nowinek (bądź co bądź nie wszyscy o tym słyszeli), chciałbym docelowo wykonać instalację PV+HAWT, na cele ogrzewania (CWU i być może troszkę do CO). To jednak temat na inną dyskusję... Zapewnię jeszcze tylko że wiem o czym mówię i wiem, że w miejscu w którym będzie dom, jest wszystko co potrzeba żeby z tego logicznie skorzystać (wieje jak trzeba i świeci jak trzeba, więc tylko korzystać).

Moje pytanie jest takie: czy ktoś przerabiał zasilanie wentylacji ze źródeł odnawialnych?

Latem panele mogą dogrzewać wodę, ale już zimą myślałem o podgrzewaniu powietrza energią wiatru - sterownik kaskadowy + np. 3 nagrzewnice kanałowe 500W uruchamiane w zależności od produkcji energii. Nagrzewnice byłyby za GWC, na podejściu do rekuperatora. Chciałbym w ten sposób uzyskać:

- opóźnienie rozpoczęcia sezonu grzewczego

- przedłużenie cyklu zasypywania podajnika kotła (ekogroszek / pellet)

- no i wreszcie w efekcie obniżkę kosztów ogrzewania

Turbina ma mieć ok. 2kW, instalacja PV ok. 1.5kW nominalnej. Nie chcę zakładać, że wepnę to do sieci, dopóki nie będzie nowelizacji prawa energ. Nasz ustawodawca znowu narazi się na pośmiewisko (przykro mi to mówić, ale nie wierzę, że zrobią coś fajnego w tym temacie), dlatego pozostaje mi tylko ogrzewanie, podgrzewanie, zasilanie awaryjne...

Wybaczcie, jeżeli to już było dyskutowane, ale jakoś się nie natknąłem...

Edytowane przez alvander
drobne poprawki

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

( ... )Nagrzewnice byłyby za GWC, na podejściu do rekuperatora. Chciałbym w ten sposób uzyskać

- opóźnienie rozpoczęcia sezonu grzewczego

- przedłużenie cyklu zasypywania podajnika kotła (ekogroszek / pellet)

a nie lepiej zrobić zwykły kolektor POWIETRZNY i potraktować go jako czerpnię zimową ...???

nawet zwykła połać dachu skierowana na południe się do tego nadaje ...

no chyba że musi być skomplikowane aż do bólu ...:cool:

Nagrzewnice byłyby za GWC, na podejściu do rekuperatora. Chciałbym w ten sposób uzyskać:

Przy 90% odzysku ciepła -podgrzewanie powietrza przed wymiennikiem – nie dogrzeje domu tylko spowoduje wyrzucanie cieplejszego powietrza na zewnątrz i ewentualne zamarzanie wyrzutni.

przedłużenie cyklu zasypywania podajnika kotła (ekogroszek / pellet)

W domach izolowanych (zużycie do 30kWh/2rocznie) nie istnieje możliwość zamontowania centralnego ogrzewania (nawet gazowego) . Systemy pośrednie nie „potrafią” tak mało produkować ciepła.

Ha!

Czyli zacząłem od "d" strony.

Wyszedłem z założenia, że chcę zminimalizować koszty ogrzewania i przygotowania CWU. W moich warunkach (Polska północno wschodnia) najbardziej opłaca się piec na ekogroszek (brak sieci gazowej). W ogóle po rozmowach z ludźmi, którzy założyli sobie "butle" gaz dla mnie nie wchodzi w grę (ale może będę musiał zrewidować zwoje poglądy).

Zakładając, że uda się rzeczywiście wykonać wszystko tak jak opisano w charakterystyce energetycznej i będę miał EUco 30kWh / m2 pow. rocznie, to będzie oznaczało, że przy 150 m2 pow. będę potrzebował ok. 4500 kWh rocznie na ogrzewanie. Całość będzie zużywana naturalnie w ciągu, powiedzmy 180 dni sezonu grzewczego. No może rozwinę i sobie z sufitu założę, że 75% zużycia przypadnie na powiedzmy 90 najzimniejszych dni. Czyli szczytowe dobowe zapotrzebowanie będzie sięgało 37-50 kWh, czyli 1,5 - 2 kW/h... Najmniejsze piece mają ok. 10kW... Na szczęście trzeba jeszcze podgrzewać wodę...

Czyli co ja mam teraz z tym zrobić? laboga... Nie chcę montować wszystkiego na wariata, ale też nie zostać zimą w kocu... Myślałem, że już wszystko wiem, a tu proszę...

Lub inaczej postawię sprawę.

Mam działkę, projekt i założenie, że dom będzie dobrze docieplony (U220 + 20 cm styropianu, na poddaszu 40 cm wełny + 20 między krokwiami, styropian na ścianach fundamentowych i pod podłogą - zgodnie z projektem, bez żadnej ściemy i kombinowania)... Okna osadzone na plastikowych kotwach w izolacji, 3-szybowe U 0.6. Z dołączonej do projektu charakterystyki w wersji z rekuperatorem wynika, że budynek będzie miał EUco ok. 29.

Choć może się to wydać bez sensu, wentylacja grawitacyjna zostanie wykonana, ale po uruchomieniu rekuperacji, będę chciał ją jakoś szczelnie zaślepić (nie trwale). Na etapie budowy chcę skupić się na przygotowaniu instalacji pod went. mech. z GWC. Jestem w stanie dołożyć do budowy powiedzmy z 10 tys. zł na rury i żwir. Na razie nie więcej. Uważam, że nie zrobienie tego podczas budowy, to będzie grzech ciężki i potem pozostanie tylko grawitacyjna. Więcej kasy na szali nie położę, a zrezygnować z grawitacyjnej całkiem - odpada.

Z resztą nie wiem kiedy założę reku. Być może będziemy zmuszeni przezimować raz czy 2 razy na grawitacyjnej żeby np. dozbierać kasę na porządny rekuperator, elektronikę i instalację (następne 15K)... Pompy ciepła się po prostu obawiam. Inne nowinki - trochę się boję, bo za krótko funkcjonują na rynku "powszechnym". Nawet nie znam nikogo, u kogo można by coś podejrzeć i zobaczyć w praktyce. Dlatego chcę mieć bezpiecznik w postaci kominka, pieca na wszystko itp.

Docelowo chcę

- uruchomić wentylację mechaniczną

- skorzystać z dobrodziejstw energii odnawialnej.

Co byście sugerowali w kwestii uzupełnienia energii na CO, CWU?

Mam działkę, projekt i założenie, że dom będzie dobrze docieplony (U220 + 20 cm styropianu, na poddaszu 40 cm wełny + 20 między krokwiami, styropian na ścianach fundamentowych i pod podłogą - zgodnie z projektem, bez żadnej ściemy i kombinowania)... Okna osadzone na plastikowych kotwach w izolacji, 3-szybowe U 0.6. Z dołączonej do projektu charakterystyki w wersji z rekuperatorem wynika, że budynek będzie miał EUco ok. 29.
Ocieplenie takie :to nie jest izolacja.jpg to nie izolacja - to nie jest izolacja.jpg - tak umieszczone ocieplenie będzie gromadziło szybciel lub wolniej wodę.

Piec ma paliwo stałe nie potrafi wyprodukować mniej jak 15000kWh w sezonie a grzanie nim wody to masakra.

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

W domach izolowanych zakłada się niecentralne ogrzewania - inaczej nie da rady.

Co do cwu - NIGDY NIE ŁĄCZY się tego z ogrzewaniem - ILE PAN CWU ZUŻYWA DZIENNIE?

to nie jest izolacja.jpg

Myślę, że średnia krajowa.

W bloku CWU ma 55 st. C.

Z tego co pamiętam to będzie gdzieś 4 x 40l = 0.16 m3 / dobę

Chyba gdzieś tak będzie. Dane z sufitu, nie pamiętam z rachunków (żona płaci :-) ).

Myślałem o tym, żeby potem założyć kolektor, lub podgrzewać CWU z paneli FV / wiatraka. Na razie tego nie biorę pod uwagę, bo budynek jest usytuowany kalenicą do osi Pn-Pd, więc połacie mam na wschód zachód. Jak starczy nam kasy to postawimy obok domu garaż, na którym połać dachu będzie idealnie na południe i zrobię kąt ok. 30st. nachylenia. W związku z tym, że ew. instalacja solarna byłaby oddalona od budynku, planowałem ułożyć pod ziemią kabel solarny - do piwnicy i wpiąć to do jakiegoś regulatora ze sterownikiem grzałek elektrycznych.

Jednak zanim to nastąpi, czymś grzać trzeba....

Średnia UE wynosi 35 litrów wody prysznicowej czyli niecałe 40st.C ale nawet 0.16m3 x 330 dni ( bo tyle maksymalnie jesteśmy w domu) to 53m3 - ogrzanie takiej ilości wody do temperatury 55 st.C zintergowaną z zasobnikiem pompą ciepła to 600zł ( czyli nie opłaca się kolektor i grzanie wody z CO zimą). Izolując minimum 30 cm styropianu w podłodze - minimum 15 cm wełny z paroizolacją w ścianie - ALE IZOLACJA ZAMYKA SIĘ Z TĄ W PODŁODZE!!!!

I MINIMUM 30 CM W DACHU (też z paroizolacją ) + 90 % reku - zejdzie się do poniżej 20kWh/m2 rocznie czyli 3000kWh x 0.53 zł = 1600 zł za ogrzewanie + 600 rocznie za cwu --- jaki jest sens robić kotłownie w domu izolowanym!!!???

O rany!

Ale fabryka!!!

I do tego - same sprzeczności...

Jak to zbudujesz tak, jak planujesz to będziesz najnieszczęśliwszym mieszkańcem powiatu a może i województwa.

:lol:

Sporo czytania przed Tobą.

Grzeszysz brakiem wyobraźni.

A tymczasem wszystko już było!

Świat jest stary. W budownictwie, tak jak w łóżku, możliwości jest bardzo dużo ale nic nowego nie da się już wymyślić, za to da się w nowy sposób połączyć to, co już jest znane.

Ale...

Nie należy tak łączyć, aby same sprzeczności wychodziły, bo trudu będzie sporo a przyjemność - żadna.

Adam M.

No dobra, to co mam zrobić, żeby się nie unieszczęśliwić na skalę wojewódzką?

Na razie zostawmy te pomysły zw. z energią odnawialną.

Ten kocioł na groszek też mi się nie podoba...

Ale chciałbym wiedzieć co się stanie jeżeli postawię jakiś mały kocioł z podajnikiem?

Będzie tak: wentylacja mechaniczna + kocioł ekogroch powiedzmy 10-12 kW

EUco = 40 kWh

Wyrosną mi grzyby na ścianie? Czy się podusimy? Gdzie te sprzeczności?

Weź łyżkę stołową.

Napełnij ją wodą.

Zagrzej ją do, PRECYZYJNIE, 40stC ogniskiem, które zawiera pół wiaderka węgla.

Tu jest problem!

Co się stanie?

Zamieszkasz na dachu ze szczotą do komina.

Na paliwo wydasz dwa (lub więcej) razy tyle, ile powinieneś.

Kocioł będziesz zmieniał co sezon, bo stary szlag trafi.

Rodzina będzie z majtek wyskakiwała ile razy odpalisz kociołek...

Chcesz mieć ZA CIEPŁY dom do takiego zasilania.

I - UPIERASZ SIĘ PRZY TYM!

Ale to i tak tylko "wierzchołek góry lodowej"...

Adam M.

Piszą ci koledzy, nawet TB mądrze prawi. Jak masz taki plan nie masz gazu, celuj w grzanie prądem. Odzysk z wentylacji w twojej kubaturze to max kilkaset złotych(mniej jak 500) na sezon, a odzysk na poziomie 90% całoroczny to możesz sobie w buty włożyć.

Poukładaj kable grzewcze, czy taniej grzejniki elektryczne, do CWU PC za 3500 -razem może 6-8tyś PZNN inwestycji i max 2000zł na rok czystego systemu - te instalacje grzewcze co je chcesz zrobić to fachowcem z materiałem ze 20tyś + 800zł rocznie na węgiel traktowany młotkiem + prąd 150zł/rok+ przynajmniej 6m2 straconej powierzchni (kotlownia +skład opału)w domu 120m2 to 5% powierzchni ( dobry Żyd bije się juz o 3%) i mordęga serwisowa.

Policz teraz czego oczekujesz i decyduj

Powodzenia

Nie pisuję na forum jako fachman, któremu się coś wydaje, tylko grzecznie pytam i przy niczym się nie upieram.

Moja postawa jest taka: mało wiem, a w okolicy nie znam nikogo, kto mógłby mi coś mądrego doradzić w kwestii, która mnie frapuje.

Ha! Mam dostęp do globalnej sieci, są fora na które zaglądają mądrzy ludzie. Na pewno coś mi doradzą!

Napisałem o swoich dzikich pomysłach żeby dowiedzieć się od nich, czy to się trzyma kupy.

Nie trzyma - OK.

Nie jedźcie po mnie, tak jakbym stawiał się na pozycji "fachowca", który udziela głupich porad. Wówczas byłoby to uzasadnione.

Wracając do tematu:

- źródło energii do CO wybrałem ze względu na koszty, ale byłoby to racjonalne gdybym budował domek z grawitacyjną wentylacją i dociepleniem ścian styropianem 10 cm, tak?

To chrzanię ten ekogroszek, ok.

Tylko co zamiast?

Nowy punkt wyjścia:

dom będzie miał parametry jak pisałem: EUco 30 z wentylacją mechaniczną i rekuperatorem + GWC.

Czym najlepiej uzupełnić niedobór energii na CO, z ew. uwzględnieniem możliwości zastosowania energii z paneli fotowoltaicznych i ew. jakiegoś wiatraka?

Średnia UE wynosi 35 litrów wody prysznicowej czyli niecałe 40st.C ale nawet 0.16m3 x 330 dni ( bo tyle maksymalnie jesteśmy w domu) to 53m3 - ogrzanie takiej ilości wody do temperatury 55 st.C zintergowaną z zasobnikiem pompą ciepła to 600zł ( czyli nie opłaca się kolektor i grzanie wody z CO zimą). Izolując minimum 30 cm styropianu w podłodze - minimum 15 cm wełny z paroizolacją w ścianie - ALE IZOLACJA ZAMYKA SIĘ Z TĄ W PODŁODZE!!!!

I MINIMUM 30 CM W DACHU (też z paroizolacją ) + 90 % reku - zejdzie się do poniżej 20kWh/m2 rocznie czyli 3000kWh x 0.53 zł = 1600 zł za ogrzewanie + 600 rocznie za cwu --- jaki jest sens robić kotłownie w domu izolowanym!!!???

TB ci wyliczył powyżej jak jest prądem. Ja oszacowałem koszty inwestycyjne (CO+CWU)

Piszesz że szukasz porad, ale jak radzą to dopytywać to ci się nie chce.

Te 800zł na węgiel to b. skromnie policzyłem, tylko na CO, nie z CWU.

I tak na marginesie: w potoku postów o gaciach itp. na forum o charakterze bądź co bądź technicznym, bardzo ciężko dokopać się do wartościowych informacji.

Nie kwestionuję z założenia, że ktoś coś wie lepiej, ale też podchodzę z ostrożnością, bo nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie. Może ktoś robi PR firmie sprzedającej jakieś konkretne rozwiązania i co się wtedy dzieje? Dopuszczacie to?

Ja pytam / proszę o pomoc w kwestii, w której stawiam coś konkretnego, więc jeżeli ta dyskusja wpłynie w jakiś sposób na moje decyzje, to ich konsekwencje poniosę ja, a nie koledzy z forum. Dlatego wolałbym jednak nieco więcej merytoryki, a mniej żartobliwych wstawek o gaciach. Taka prośba.

Co więcej, niektóre wątki warto odświeżać, bo temat sprzed roku czy dwóch może nie być już aktualny.