Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna z dogrzewaniem zasilana energią odnawialną

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

EUco 60
no to gratulujemy :)

13 lat temu 30 kubików drewna kosztowało 1500 zł ... dom bez izolacji itp ... taki "standard" końca lat 80 gdzie wszystkiego brakowało, a walutą była wódka a raczej "flaszka" wódki . teraz te 30 mp kosztuje już 5100 zł ! dom się nie zmienił ... trzeba to jeszcze pociąć i porąbać.

Jaki masz wzrost cen ? gigantyczny !

A Ty chcesz robić pół środki ... i EU C.O robić 60 ? :jawdrop: gdzie i tak musisz zrobić izolację ... wszędzie ... jak chcesz mieszkać ...

takie przepisy :(

Nie zrozumiałeś mnie (czasem na szybko coś walnę w robocie, to może jest niezrozumiałe).

Chodziło mi o to, że niczego nie zmieniam w sposobie docieplenia, wprost przeciwnie cały czas szukam jakichś optymalnych rozwiązań, ale to co jest do tej pory zaplanowane wydaje mi się optymalne. Z obliczeń wychodzi mi EUco = 30 kWh, czyli zużycie na CO wyjdzie na poziomie 4500 kWh. Tego się trzymam, jednak zakładam również możliwość nie osiągnięcia takich wyników, na skutek różnych czynników.

Skalkulowałem sobie więc koszty w perspektywie do 30 lat, z uwzględnieniem wymian kotłów, kosztów paliwa i eksploatacji przyjmując jako koszt paliwa uśrednione wartości kosztu wytworzenia 1 kWh przez określony system z uwzględnieniem jego uśrednionej sprawności.

Przy takim EUco ENEL jest najtańsza!

Powiększyłem więc zużycie w arkuszu do EOco 60 (czyli 9000 kWh) i ENEL nadal w perspektywie 30 lat nie wygląda najgorzej.

Wpływa na to głównie koszt wykonania instalacji, zastosowania buforów i na marginesie również trzeba w każdym rozwiązaniu dostarczyć zasilanie. Co prawda można się w miarę skutecznie zabezpieczyć przez użycia UPSa itp. ale to też koszt!

Następnie dołączyłem do kalkulacji możliwość zastosowania OZE. Przy tych panelach amorficznych ENEL jest bezkonkurencyjna!

Potem wrzucę jakieś screeny z tego arkusza.

Generalnie zaczyna mi się to coraz bardziej podobać i układać.

Sęk w tym, że równolegle czytam o spodziewanych potencjalnie wzrostach cen energii elektrycznej. Mój arkusz działa prawidłowo i jak wpisuję mu 1zł za 1 kWh, to kolumna z kosztami ogrzewania elektrycznego przestaje już być zielona i zaczyna się robić czerwona (najdrożej). Ekonomicznie będzie nadal wyłącznie w przypadku zużycia na poziomie 30 kWh / m2 / rok.

Pozostaje pytanie co gdy podrożeje?

Tak czy siak płacąc np. 5000 zł za ogrzewanie (zamiast 2500) inwestycja w jakiś kocioł zwróci się np. po 5 latach. Ale co z instalacją?

Innym wariantem jaki rozważam jest więc pellet (no jak tego zabraknie, to i tak już będzie koniec wszystkiego). Jest taki kocioł FUZZY LOGIC 2 (Kostrzewy), mini bio coś tam, który ma pełną automatykę i sam się rozpala i wygasza. Znakomite rozwiązanie do bufora i kominka z płaszczem wodnym.

Muszę zacząć analizować dokładniej w takim kontekście:

- instalacja OZE do ogrzewania i CWU + w przyszłości ONGRID zamiast instalacji typu kocioł, bufor, kominek z płaszczem.

Najniższe z możliwych koszty eksploatacji, ale konieczność wspierania się z energią z sieci...

Jeszcze podojrzewam...

Sęk w tym, że równolegle czytam o spodziewanych potencjalnie wzrostach cen energii elektrycznej. Mój arkusz działa prawidłowo i jak wpisuję mu 1zł za 1 kWh, to kolumna z kosztami ogrzewania elektrycznego przestaje już być zielona i zaczyna się robić czerwona (najdrożej). Ekonomicznie będzie nadal wyłącznie w przypadku zużycia na poziomie 30 kWh / m2 / rok.

Pozostaje pytanie co gdy podrożeje?

Odpowiedz: wszystko wtedy podrozeje:) Nie ma takiej opcji zeby jedno paliwo, ktore w tym przypadku jest wykorzystywane w przemysle powszechnie nie pociagnelo za soba podwyzek innych paliw.

Generalnie skup sie na jak najnizszym zuzyciu na CO/CWU, czyli izolacji i oszczedzaniu wody uzytkowej:) i bierz system bezobslugowy jak najmniej awaryjny.

Nie dokladaj kolejnych systemow bo to tylko komplikuje wszystko.

Pozdrawiam

Spróbuj to wytłumaczyć mojemu ojcu i jeszcze paru innym osobom :-)

Boję się, że zostanę zlinczowany przez najbliższych jak coś pójdzie nie tak...

Spoko, wszyscy przez to przechodzilismy, ze piwnica musi byc, balkony niezbedne, garaz na 2 auta, nawet mi chcieli dziaki zebym kominek zmniejszyl bo jakis taki inny i sie duzy wydaje :p

W ostatecznosci mowilem, iz to moj dom i ja bede w nim mieszkal, zadne argumenty nie docieraly:)

Nie ma co isc nie tak, Jasiek w swoim durszlaku ogarnia rachunki to co Ty sie martwisz:)

No polukałem na zdjęcia Twojego domku. Fajna sprawa.

Możesz powiedzieć czemu dałeś ten gont? Będę szczery - nie podoba mi się za bardzo...

Rozumiem, że ma wpływ na izolacje, ale jeżeli możesz to rozwiń coś o kosztach?

Jak rozwiązałeś niektóre rzeczy...

Edytowane przez alvander

No polukałem na zdjęcia Twojego domku. Fajna sprawa.

Możesz powiedzieć czemu dałeś ten gont? Będę szczery - nie podoba mi się za bardzo...

Lacze sie z Toba w bolu :p

Efekt tylko wizualny, ale na zywo mi sie podoba bardzo, z tego co wiem w Krakowie sa takie az 2, nie wiem jak gdzie indziej, nie chcialem mniej pseudodworku z kolumienkami w tynku odcieniu blado-zolty, tak maja wszyscy i tak sie podoba ludziom starszym nie mi :p

Nie chciałem wbijać szpili, tylko otwarcie mówię co tam sobie uważam... Anyway, o gustach się nie dyskutuje.

Możesz wyznać ile Ci wychodzi za gaz?

Wiesz, po ilus tam kluciach przestaje bolec :p

Zuzylem gazu za dokladnie 2300 PLN, od 05/2012 do 05/2013, na CO/CWU lacznie.

Jak poprawie pare duzych mostkow i zima bedzie normalna i nie przegrzeje tak jak w tym roku to zejde do 1800, tak mysle:)