Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna z dogrzewaniem zasilana energią odnawialną

Recommended Posts

Widziałem tę korespondencję, przesyłał mi ją Pan. Mam ją zacytować ?

Ehh, te stare dobre czasy sparringów Henoka i TB, deja vu. Żeby jednak może rozszerzyć formułę, uwzględnijcie kwestie pionowej opaski przeciwwysadzinowej przy płycie oraz doświadczenia Nydara i nie tylko w dogrzewaniu gruntu pod domem, w sezonie letnim ma się rozumieć. Może da się dojść do praktyczniejszych wniosków.

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://termoportal.com/termodompasywny/co_to_jest_dom_pasywny_/domy_pasywne

Być może to było w 2006 roku na początku lub wcześniej .

Mogło to być dosyć dawno temu sądząc to tym zapisie :

http://termoportal.com/termodompasywny/eksperci_o_domu_pasywnym/dr_ludomir_duda

Rozdział X Rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Ten przepis został uchylony 2002-12-16.

Opisywałem to już. Czynnikiem który najlepiej się sprawdził

idealnie pasował do płaszczyzny

miał najniższą temperaturę

najszybciej przejmował i oddawał ciepło

prosty w montażu i bezpieczny

jest powietrze.

Krąży w szczelinie pod sufitem - Rozwiązania typu giacoklima - były gorsze i droższe . Czynnik miał wyższą temperaturę.

Powtórzę pytanie - czy sprawdzał Pan to już w praktyce? Niekoniecznie z pompą ciepła, do prób nawet lepsza jest nagrzewnica kanałowa, bo pozwala na precyzyjne dozowanie temperatury.

Chodzi mi o to przejmowanie nadmiaru ciepła z jednego pomieszczenia i przekazywanie go do drugiego.

W systemie giacoklima stosowana jest woda lodowa i stosują ten system do chłodzenia. Ciepło pochłaniane jest przez metalowe panele : http://www.youtube.com/watch?v=-yJYM6Wn6N8 .

Ehh, te stare dobre czasy sparringów Henoka i TB, deja vu. Żeby jednak może rozszerzyć formułę, uwzględnijcie kwestie pionowej opaski przeciwwysadzinowej przy płycie oraz doświadczenia Nydara i nie tylko w dogrzewaniu gruntu pod domem, w sezonie letnim ma się rozumieć. Może da się dojść do praktyczniejszych wniosków.

Moje doświadczenie:

Domy Isomax - idea isomax idea.jpg

Wyrywanie instalacji za 100 000 bo nie można dogrzać domu

Domy isomax real isomax real.jpg

Powtórzę pytanie - czy sprawdzał Pan to już w praktyce? Niekoniecznie z pompą ciepła, do prób nawet lepsza jest nagrzewnica kanałowa, bo pozwala na precyzyjne dozowanie temperatury.

Chodzi mi o to przejmowanie nadmiaru ciepła z jednego pomieszczenia i przekazywanie go do drugiego.

W systemie giacoklima stosowana jest woda lodowa i stosują ten system do chłodzenia. Ciepło pochłaniane jest przez metalowe panele : http://www.youtube.com/watch?v=-yJYM6Wn6N8 .

18 lat używałem folii ESWA - zastąpiłem je powietrzem z kanałówki . Zadziałało

18 lat używałem folii ESWA - zastąpiłem je powietrzem z kanałówki . Zadziałało

Nie neguję tego, że to będzie grzało. Podejrzewam jednak, że temperatura powietrza w nagrzewnicy kanałowej będzie musiała być min. 35-40 st. C, aby uzyskać temperaturę średnią sufitu na poziomie 26 st. C. To zaś kładzie na łopatki ideę odbierania nadmiernych zysków bytowych przez sufit.

Dlatego pytam - czy robił już Pan takie doświadczenie ?

Folia grzewcza ma jednakową moc grzewczą niezależnie od temperatury sufitu.

Folia ma większą moc jednostkową 140W/m2 ... i termostat i sufit miał 26-27 st ( razem z folią) - najdłuższy czas pracy na 24h to 3h w największe mrozy ( przeważnie poniżej 2h. . Tu - praca będzie non stop z modulacją mocy. Nie trzeba wielkiego liczenia, że przy lepszej izolacji niż moje mieszkanie - 15 W/m2 będzie dobrze. A może nawet mniej . Co daje 1500W/100m2- Przy "przy średniozimowym" COP koło 4 - powinno wypalić.

Co do domu... mam plac na Bartyckiej i projekt domu - niestety zabrakło kasy na realizację. Wejścia w temat odmówiły Ministerstwo Środowiska i NFOŚiGW IBP KAPE - z czego w sumie się cieszę, bo zobaczyłem, że tym cyrku z dotacjami i energooszczędnością - chodzi o kasę nie temat.

Powstają firmy krzaki, które piszą piękne prospekty i dostają kasę ( można wejść w google - "domy zeroenergetyczne i pasywne" podzwonić jako chętny klient do np "lider domów pasywnych" arthauss

Nie chodzi by złapać króliczka a gonić

I tak dopnę swego.

...Tu - praca będzie non stop z modulacją mocy. Nie trzeba wielkiego liczenia, że przy lepszej izolacji niż moje mieszkanie - 15 W/m2 będzie dobrze. A może nawet mniej . Co daje 1500W/100m2- Przy "przy średniozimowym" COP koło 4 - powinno wypalić.

To znaczy, że Pan jeszcze nic takiego nie sprawdzał w działaniu.

Sposób działania folia grzewczej w porównaniu z ogrzewaniem powietrzem bardzo się różni.

Niech Pan to sprawdzi najpierw na np. dwóch pomieszczeniach. Do prób wystarczy nagrzewnica powietrza z termostatem.

W jednym pomieszczeniu można wstawić grzejnik 500W (symulacja obecności 2-3 osób).

Fakt, że 55m2 to nie dom - co wcale nie znaczy, że ma inaczej działać. Temperatura płyty i w pomieszczeniu jest taka sam przy folii jak i powietrzu.

A Pan jak planuje odprowadzać nadmiar z domów pasywnych?

Instalacje na trzech rurkach - też są bardzo fajne.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

A Pan jak planuje odprowadzać nadmiar z domów pasywnych?

Instalacje na trzech rurkach - też są bardzo fajne.

W swoim domu mam pasywne chłodzenie podłogowe, wykorzystujące rurki ogrzewania podłogowego oraz dolne źródło - wymiennik gruntowy. Całość spięta przy pomocy wymiennika płytowego.

Nie korzystam z tego często - tylko podczas największych upałów. Taka instalacja pozwala na utrzymanie temperatury w domu poniżej 24 st. C.

W trzech innych domach, które zaprojektowałem i nadzorowałem ich wykonanie, wykorzystywany jest glikolowy gruntowy wymiennik ciepła w połączeniu z wentylacją. Nie pozwala to schładzać pomieszczeń tak jak klima, ale pozwala na utrzymanie temperatury w pomieszczeniach na przyzwoitym poziomie (np. 24 st. C).

Dobrym rozwiązaniem IMHO jest wentylacja wyporowa - nawiew na dole pomieszczeń i wywiew na górze.

Zamiast proponowanego przez Pan systemu powietrznego proponowałbym system podobny do giacoklima, tylko z instalacją wypełnioną glikolem i współpracują z instalacją grzewczą lub chłodzącą (przełączaną w zależności od potrzeb w poszczególnych pomieszczeniach). Całość może doskonale współpracować z pompą ciepła.

Postanowiłem.

Założę zbiornik buforowy 3000l, grzejniki elektryczne, piec na ekogroszek, podłogówkę, rekuperację, panele słoneczne, kolektor, wiatrak, piec gazowy, piec elektrodowy, maty grzejne, grzejniki panelowe, pompę ciepła, GWC i kominek. Nośnikiem będzie dwuwodorek tlenu z dodatkiem soku z ananasa, a fundamenty docieplę futrem borsuka. Oczywiście dom będzie na płycie, ale na wszelki wypadek dam też fundamenty. Oczywiście projekt wyrzucę do kosza i kupię sobie nowy, bo ten jest nie dobry. Naturalnie będzie też ogrzewanie nadmuchowe. Całość zabezpieczę elektrycznie 20-ma akumulatorami 200 Ah. Instalacje umieszczę centralnie w domu, a do domu będzie się wchodzić po drabinie - przez poddasze. Jak mi zostanie kasa, to zrobię sobie takie schody jak mają w USA (pożarowe, opuszczane). Okna będą 5-szybowe + plexiglas. Pod domem będzie 50 cm styropianu, a na ścianach 40cm+ 20 cm wełny, żeby ściany oddychały. Dach zapiankuję i dodam 40 cm wełny. Sądzę, że to jest najbardziej logiczne rozwiązanie dla każdego Polaka.

Pozdrawiam serdecznie.

Postanowiłem.

Założę zbiornik buforowy 3000l, grzejniki elektryczne, piec na ekogroszek, podłogówkę, rekuperację, panele słoneczne, kolektor, wiatrak, piec gazowy, piec elektrodowy, maty grzejne, grzejniki panelowe, pompę ciepła, GWC i kominek. Nośnikiem będzie dwuwodorek tlenu z dodatkiem soku z ananasa, a fundamenty docieplę futrem borsuka. Oczywiście dom będzie na płycie, ale na wszelki wypadek dam też fundamenty. Oczywiście projekt wyrzucę do kosza i kupię sobie nowy, bo ten jest nie dobry. Naturalnie będzie też ogrzewanie nadmuchowe. Całość zabezpieczę elektrycznie 20-ma akumulatorami 200 Ah. Instalacje umieszczę centralnie w domu, a do domu będzie się wchodzić po drabinie - przez poddasze. Jak mi zostanie kasa, to zrobię sobie takie schody jak mają w USA (pożarowe, opuszczane). Okna będą 5-szybowe + plexiglas. Pod domem będzie 50 cm styropianu, a na ścianach 40cm+ 20 cm wełny, żeby ściany oddychały. Dach zapiankuję i dodam 40 cm wełny. Sądzę, że to jest najbardziej logiczne rozwiązanie dla każdego Polaka.

Pozdrawiam serdecznie.

Ty tak serio czy to te grzybki cientko nożne zaczynają działać :p

Obudziłem się dzisiaj rano w gaciach i bez kołdry. Miałem otwarte okno, więc było mi chłodno koło 6-tej, ale mimo to byłem zlany potem. Wziąłem prysznic z kranu i chciałem zatelefonować do przyjaciela, ale usłyszałem tylko plusk wody.

Zaczęło się tak niewinnie...

Generalnie jest tak jak zakładałem pierwotnie. Na forach są ludzie umoczeni w różne technologie (wiem, bo sami to praktykujemy w pracy po trosze) i wiadomo, że będą promować konkretne rozwiązania. Zasadniczo moje poglądy na korzystanie z forum ograniczam do tego, żeby wysłuchać konkretnej podpowiedzi na konkretne pytanie. Nie kwestionuję niczyich zdolności i wiedzy, ale na litość boską merytoryki w dyskusji jest niewiele. Zrób tak, zrób tak. Jak zrobisz tak to będzie tragedia. Mam to gdzieś.

Aczkolwiek, żeby oddać księciu co książęce: czytam, uczę się i wyciągam wnioski. Jednak każdy człowiek stawia swój dom, na określonym projekcie i gruncie, w określonej lokalizacji, przy określonych warunkach finansowych (budżet na inwestycję) z jakimiś tam swoimi założeniami i oczekiwaniami. Ze skłonnością do ponoszenia większych nakładów na inwestycję, po to by potem obniżyc koszty, lub nie chce ponosić nakładów i woli mieć droższą eksploatację. I tak dalej...

W efekcie daje to tyle możliwych kombinacji rozwiązań, że dopasowanie optymalnego rozwiązania graniczy z absurdem.

Poza tym, to co dla kogoś jest optymalne, dla innych jest kretyńskie, bo coś tam sobie ubzdurali. Nie mniej jednak jestem wdzięczny za wszelkie pomysły, sugestie. Skorzystam z nich, a o słuszności swojego wyboru nie przekonam się nigdy bo nie będzie punktu odniesienia (w moich konkretnych uwarunkowaniach). Jeżeli więc po kilku latach mieszkania nie pójdę z torbami, a na ścianach nie wyrośnie mi grzyb, to będę szczęśliwy na skalę światową. Ba powiem więcej: jeżeli zrobię elektryczne, to po każdej podwyżce ceny prądu będę pluł sobie w brodę, albo i nie, bo może założę turbinę i parę paneli FV. Jak założę gazowe, a gaz pójdzie w górę .... bla bla bla.

Złotych środków nie ma. W życiu trzeba dywersyfikować źródła wiedzy, energii, dochodu. Trzeba dywersyfikować ryzyka i potencjalne źródła korzyści. Pomyślę, pomyślę i coś wymyślę jak to osiągnąć w tym moim konkretnym przypadku.

.... dalej bicie piany.....tym razem z większą ilością "białka" ;)

alvander = TB

Widać że alvander głęboko przeżył indoktrynację "Wrzechwiedzącego i Nieomylnego Nauczyciela"

Jak Pan widzi frustratów nie brakuje, chciałoby się coś napisać, ale te braki...

Zawsze dom warto izolować - i tak od tego

http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia nie ma odwrotu.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Oczywiście, że izolować izolować izolować.

Jest jednak pewien próg opłacalności przy izolowaniu. Sam fakt, że budujesz dom dobrze docieplony z założenia wymusza wentylację mechaniczną. Sprzeczność pomiędzy izolowaniem pod podłogą 10 cm, na ścianie 10 cm i kupowaniu rekuperatora za 8K stoi dla mnie w oczywistej sprzeczności.

Jednak jeżeli ma być solidna izolacja termiczna, to najbardziej podoba mi się wariant: prąd bez centralnego + rekuperacja.

To jednak wiąże się z ryzykiem (w moim mniemaniu), więc jeżeli sobie ubzduram jakieś centralne to je zrobię, zapłacę i nie będę używał. Potem będę opieprzał na forum każdego, kto powie, że chce robić centralne w domu z EUco < 30 (np.).

Reasumując zarówno w mentalności jak i w budownictwie mamy okres przejściowy, w którym nic nie jest tak oczywiste jak dawniej. Nie jest tak, że każdy majster mówi to samo, tylko wprost przeciwnie: wersje różnią się diametralnie. Stąd chęć poznania różnych punktów widzenia, choćby za cenę robienia z siebie idioty.

Na poważnie: nie wiem co będzie, ale wiem, że założenia teoretyczne rodziny mi nie ogrzeją srogą zimą :-) Muszę zakładać jakiś wariant awaryjny / dodatkowy itp. itd. przy jednoczesnym dążeniu do wydatkowania optymalnej kwoty.