Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna z dogrzewaniem zasilana energią odnawialną

Recommended Posts

dom dobrze docieplony z założenia wymusza wentylację mechaniczną.
Nie izolacja wymusza.

Przepis stanowi minimum 130m3/h - i można łatwo ten przepis zweryfikować - wstawiając miernik CO2.

CO2.jpg by się przekonać, że to faktycznie minimum.

Tylko wentylacja mechaniczna - zapewni odpowiedni strumień świeżego powietrza we współczesnym domu.

Teraz odzysk - ogrzanie 130m3/h z 0 st do 20 -tu to 1kWh - czyli w sezonie grzewczym to prawie 4000kWh.

Odzyskanie z tego 90% - jest bezdyskusyjne ,

8000zł - dużo ... mało... a ile kosztuje działająca wentylacja innego typu?

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Używam skrótów myślowych. Od przepisów ważniejsze dla mnie jest zdrowie moje i rodziny. Jeżeli więc mówię, że izolacja wymusza, to mam na myśli dokładnie to co większość myślących osób na tym forum.

Panie TB, czy sprzedaje Pan centrale wentylacyjne z rekuperacją, o sprawności 90%? Jestem zainteresowany, proszę się nie krępować :-D

wstawimy-najlepsze-wentylatory-ac-ec-ebmpapst-wymienniki-recair.jpgWszystkie centrale z wymiennikiem RS 160 firmy RecAir mają ponad 90% odzysku ciepła na "zimowym" biegu.

Są wymienniki lepsze RS 300... ale w praktyce okazało się, że dwa RS 160 obok siebie są tańsze i dają większy odzysk przy zmniejszeniu oporów niż RS300.

O tak jak tu - RS 160.jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

... Za dwa lata będą zapewne lepsze, a te tańsze.

Cały czas rozwijamy się. Wymienniki już osiągnęły praktyczną doskonałość - chodzi o to by nie wylać dziecka z kąpielą - wyjaśnię:

Powietrze wywiewne ( kuchnia łazienki ) ma często minimalnie wyższą temperaturę niż to "pokojowe". gdybyśmy dali wymiennik 98-99% zdarzyć się może powietrze nawiewane do pokojów będzie cieplejsze od tego w tym pokoju. Ograniczymy wtedy wentylację, cieplejsze i świeże powietrze nie najlepiej do nas dotrze. Dlatego wymienniki powyżej 95% uważam za nawet szkodliwe.

Teraz "dusimy" producentów wentylatorów o jak największy spręż przy małej wydajności i zużycie energii. Są już centrale 300m3/h i 400Pa z poborem 0.5W/l/sek.

A ja tylko chciałem zapytać o aspekt techniczny związany z zastosowaniem kilku paneli FV (np. ok. 1.5 kW) i ew. wiatraka 1-2 kW, które to w moich konkretnych warunkach są optymalne jeżeli chodzi o uzysk energii.

Podkreślam: NIE CHODZI O SENS EKONOMICZNY TEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA. Żadne bilanse energetyczne itp.

Np. Znajduję 20K i jadę na wycieczkę do Afryki, lub kupuję sobie jakąś małą instalację OZE. Po prostu zostawmy aspekt ekonomiczny. Proszę.

Chodzi mi o to, że w moich warunkach mogę liczyć na ok. 2500 kWh rocznie z 3 kW nominalnej mocy i chcę to spożytkować jak najniższym kosztem. Bez ongirdów itp., raczej chodzi o poszukiwania uniezależnienia od dostawców i ew. możliwość obejrzenia meczu jak sąsiad nie ma prądu :-)

Są jakieś sterowniki, do których można podłączyć rekuperator (przecież są takie ze stałoprądowymi silnikami)? Wtedy latem miałbym wentylację z GWC całkowicie za FREE. Tu nie chodzi o czas zwrotu, tylko i wyłącznie technicznie: jaki sprzęt, jaki model podłączenia, czy się da, jak to zrobić...

Sorry, ale niewiele jest o tym na forach. Zapewne właśnie ze względu na "ekonomię".

Edytowane przez alvander

Dodam jeszcze, że spoglądanie na takie pytania wyłącznie przez pryzmat ekonomiki przedsięwzięcia dowodzi wyłącznie, że doradcy są nastawieni na poszukiwanie rozwiązań, które mają rację bytu na rynku. Czyli: po kiego robić rzeczy, których nikt ode mnie nie kupi. Wtedy zaczyna się indoktrynacja.

Ja zrobiłem sobie wędzarnię z elektryczną wytwornicą dymu na wióry, nie po to, żeby handlować mięsem, tylko raz na jakiś czas zrobić sobie własne mięso, rybkę, czy kiełbasę. Nie ma żadnej ekonomii w tym przedsięwzięciu, bo nie będę tym handlował, ani nawet nie liczę na oszczędności. Po prostu to dla mnie przyjemność: popracowaliśmy z synem, a potem w czasie biesiady wrzucam białą kiełbaskę, ustawiam sobie termostat i za parę godzin wyciągamy sobie ciepłą wędzoną świeżutką kiełbaskę i wpylamy gorącą, prosto z wędzarni pod kielicha.

Budowanie czegoś, budowanie relacji z dziećmi, ze znajomymi. To jest dla mnie bezcenne.

podobają się mi argumenty alvandera.mechaniczna jest bardzo ok

no ale nie chciałbym żeby mi wmawiano że to jest jedyny sposób na świeże powietrze

o kosztach nawet nie chcę dyskutować.

w soboty czy niedzielę wyłączam centrale kiedy żona rano otwiera tarasy.

Po co wyłączać?! W centralach są wentylatory, które przeznaczone są do stałej pracy! Nie powinno się uruchomionej centrali wyłączać . Na wejściu do kanałów nawiewnych są filtry na anemostatach nie. W kanałach wywiewnych jest spore zagrzybienie. Gdy wyłączymy wentylatory - to powietrze może przechodzić przez kanały odwrotnie! Możemy zanieczyścić kanały nawiewne i dostać porcję zarodników grzybów strzępkowych.

Centrala przy 100-150m3/h pobiera mniej jak 20W czyli rocznie to 175W !!!

Co do kosztów montażu - to najtańsza wentylacja - super centrala 400Pa to 6000 zł a kanały na dom 150m2 PE czy izolowane ze skrzynkami to maksymalnie 3000zł . Trudno za tyle zrobić w miarę działającą wentylacje tzw grawitacyjną.

Czyli rozumiem TB, że nie sprawdziła się i energii daje tyle co kot napłakał ( inaczej byś korzystał z ,,darmowego'' prądu ).
Dokładnie tak. Jeżeli już kupioną zdemontowałem - to może Szanowny Pan zrozumieć stopień rozczarowania.

By nie było niedomówień - tu jestem cieszący się zakupem, tuż po przywiezieniu na Bartycką. witrownia.jpg

To czemu zalecasz innym zasilanie cetrali rekuperacji energią ,wiatrowa'' skoro w polskich warunkach jest to mocno dyskusyjne .

Osobowość mnoga, osobowość naprzemienna, osobowość wieloraka, rozdwojenie osobowości, rozdwojenie jaźni (ang. multiple personality, dissociative identity disorder, DID) to zaburzenie dysocjacyjne, polegające na występowaniu przynajmniej dwóch osobowości u jednej osoby. Zazwyczaj poszczególne osobowości nie wiedzą o istnieniu pozostałych.