alvander 01.07.2013 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki! Co się dzieje jak jest awaria zasilania? Szybko się wyziębia? Dajmy na to "ekstremalnie" 2 dni bez prądu zimą??? PS. Ten poprzedni post pisałem chyba równolegle, zignorujcie to pls. Edytowane 1 Lipca 2013 przez alvander uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Te 800zł na węgiel to b. skromnie policzyłem, tylko na CO, nie z CWU Tyle, że przy małych potrzebach sprawność systemu na paliwa stałe spada poniżej 30% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Tyle, że przy małych potrzebach sprawność systemu na paliwa stałe spada poniżej 30% . dlatego napisałem że b. skromnie, a nie skromnie. Pewnie w realu sięgnie i 1500zł na węgiel, nie mówiąc o tym co adam pisal, że pewnie co 5-6 lat wymiana kotła na groch. Szansą jest bufor, ale nie do kotła retortowego na grocha - przerost formy nad treścią - ekonomika poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 01.07.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) W projekcie (charakterystyka energetyczna) mam coś takiego:http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/abc_techniki_grzewczej/od_k_do_j/matrix_300.htmlChodzi o kocioł Vitodens 300-WGdybym się przeprosił z gazem... Edytowane 1 Lipca 2013 przez alvander uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Pewnie w realu sięgnie i 1500zł to daje 1 worek 25kg na dwa dni w sezonie grzewczym - przyznam, że też nie spotkałem - tak oszczędnej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.07.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Co się dzieje jak jest awaria zasilania? Szybko się wyziębia? Dajmy na to "ekstremalnie" 2 dni bez prądu zimą??? u mnie spadek 1*C na dobę - przerabiałem poprzedniej zimy częste braki prądu - najdłuższy 1,5 doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 01.07.2013 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Kurczę, zabrzmi to pewnie infantylnie, ale nie chce mi się wierzyć, że podczas gdy wszyscy znajomi mówią, że hajcują 4 tony węgla, lub płacą po 7K/rok za LPG u mnie będzie elektrycznie i za powiedzmy 2K / rok. Czy wg Was można się opierać na tych obliczeniach (oczywiście zakładając poprawne wykonanie, spełnienie norm itp. oraz brak mostków) ??? Po prostu na mój chłopski rozum zbliżam się do pasywniaka... Czy ten kocioł gazowy (2-11kW) miałby sens? Jak tak czytam to fajny jest... (Vitodens 300-W) A możesz mi powiedzieć, co się działo z wentylacją po tej przerwie ??? (w sensie: wilgoć, zaduch itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Kurczę, zabrzmi to pewnie infantylnie, ale nie chce mi się wierzyć, że podczas gdy wszyscy znajomi mówią, że hajcują 4 tony węgla, lub płacą po 7K/rok za LPG u mnie będzie elektrycznie i za powiedzmy 2K / rok. Czy wg Was można się opierać na tych obliczeniach (oczywiście zakładając poprawne wykonanie, spełnienie norm itp. oraz brak mostków) ??? Po prostu na mój chłopski rozum zbliżam się do pasywniaka... Czy ten kocioł gazowy (2-11kW) miałby sens? Jak tak czytam to fajny jest... (Vitodens 300-W) A możesz mi powiedzieć, co się działo z wentylacją po tej przerwie ??? (w sensie: wilgoć, zaduch itp.)? Od ćwierć wieku zajmuje się domami izolowanymi - nie da się w nich zamontować centralnego . Jeżeli Pan zrobi dom izolowany - do 30kWh/m2 rocznie - to wiadomo ile kosztuje 4500kWh dom energooszczędny połowa tego - pasywny - nie bierze energii na ogrzewanie ( powietrzna pompa ciepła i mała fotowoltaika z witraczkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 to daje 1 worek 25kg na dwa dni w sezonie grzewczym - przyznam, że też nie spotkałem - tak oszczędnej kotłowni. matematyka to jedna sprawa, kultura i ekonomia spalania to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 "I tak na marginesie: w potoku postów o gaciach itp. na forum o charakterze bądź co bądź technicznym, bardzo ciężko dokopać się do wartościowych informacji. Nie kwestionuję z założenia, że ktoś coś wie lepiej, ale też podchodzę z ostrożnością, bo nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie. Może ktoś robi PR firmie sprzedającej jakieś konkretne rozwiązania i co się wtedy dzieje? Dopuszczacie to? Ja pytam / proszę o pomoc w kwestii, w której stawiam coś konkretnego, więc jeżeli ta dyskusja wpłynie w jakiś sposób na moje decyzje, to ich konsekwencje poniosę ja, a nie koledzy z forum. Dlatego wolałbym jednak nieco więcej merytoryki, a mniej żartobliwych wstawek o gaciach. Taka prośba. " "Kurczę, zabrzmi to pewnie infantylnie, ale nie chce mi się wierzyć, że podczas gdy wszyscy znajomi mówią, że hajcują 4 tony węgla, lub płacą po 7K/rok za LPG u mnie będzie elektrycznie i za powiedzmy 2K / rok. Czy wg Was można się opierać na tych obliczeniach (oczywiście zakładając poprawne wykonanie, spełnienie norm itp. oraz brak mostków) ??? Po prostu na mój chłopski rozum zbliżam się do pasywniaka..." DAWNO mnie nikt tak nie ubawił, jak Ty! W to, że jestem wysoką blond dwudziestoczterolatką, która ma na czym siedzieć i czym oddychać - pewnie nie uwierzysz... (szkoda, bo przecież mnie nie widać! ) A w to, ze jestem wysokim, łysym, brodatym okularnikiem z ponurym wyrazem pyska, który tak wygląda, że powinien Twojej budowy nocami pilnować - bo sam wygląd to ułatwia - to uwierzysz? :lol: (A to akurat jest prawda!) Co ludziom wciskam dowiesz się, jak mojego nicka w Google wpiszesz... (pomiń forum pirotechniczne...) Jeszcze nie jesteś w stanie załapać które wypowiedzi są najbardziej merytoryczne. Te, o wyskoczeniu z gatek - SĄ!!! Przyjmujesz jakieś założenia. Zakładasz, że w ich realizacji będziesz dążył do ich idealnej realizacji. Nieszczęsny! Biada Ci jak Ci się to WSZYSTKO uda! Zbudujesz chałupę w której nikt ani dnia nie wytrzyma... Bo? Bo bazujesz na samych wyobrażeniach zjawisk tam zachodzących. Jak piszesz - brak Ci realnego doświadczenia. Spokojnie! Nabierzesz... Pierwszy dom buduje się dla wroga. Drugi - dla przyjaciela. TRZECI dla siebie. Bardzo nie chciałbym być Twoim wrogiem... Patrząc na Twoje plany... w tej obecnej postaci... Do rzeczy: Pomysł, aby wprojektować w dom (w jego utrzymanie) wsparcie siłami natury jest bardzo dobry. To, że Ty i Tylko Ty odpowiadasz za wszystko i płacisz za wszystko już wiesz, co cieszy, ale... Czy wiesz, że WSZYSCY których zatrudnisz dołożą najlepszych starań, aby zrealizować to, co TY im zlecisz? A CO chcesz im zlecić? "Budowę ślicznego domu eko"? Ramowo naszkicowałeś gdzieś ile jesteś w stanie wydać na niektóre instalacje... Niedoszacowałeś kosztów, pomimo tego, że niektóre nie są Ci potrzebne, o czym jeszcze nie wiesz. Uważam, że tę budowę powinieneś zacząć od dość gruntownej nauki sztuki budowlanej. Nie musisz "tymi ręcami" umieć wykonać wszystkiego... MUSISZ wiedzieć CO budujesz, JAK to działa i CZEMU jest Ci to potrzebne. Trochę potrwa, ale warto! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Wiesz coś o tym co to jest woda? Sporo jej na budowach używają... No i - budować chcesz w HYDROSFERZE! Tu masz małą ściągę na początek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53571-po-prostu-WODA&highlight=prostu+woda Z różną chemią się zetkniesz.. Niektóra jest dość niebezpieczna... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110697-Uwaga-na-DHMO!&highlight=uwaga+DHMO Adam M. Edytowane 1 Lipca 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 01.07.2013 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Nie będę tracił czasu na polemiki, nie na temat, bo jeszcze raz podkreślam, że od początku nic nie twierdzę i nic nie zakładam, tylko grzecznie pytam. Nie jestem na tych występach w charakterze fachowca, który udziela głupich porad, żeby go wyzwać od nieuków (bez względu na to, czy dosłownie czy w podtekście). Jak sądzę, większość zrozumiała mnie w tym poście nt. drugiej strony i chyba zdaje sobie sprawę, że jakaś część "doradców" z forów jest w coś zaangażowana zawodowo, więc siłą rzeczy ich poglądy nie muszą być do końca obiektywne. Tylko tyle i aż tyle.Nie chodziło mi więc o płeć czy kolor włosów. Bardzo proszę, nie przyszedłem tu żeby się wykłócać o jakieś pierdoły. Musisz mnie zrozumieć: nie podejmę decyzji wartej kilkadziesiąt tys. zł polskich na podstawie poglądów osób, których nie znam itp. Nie oczekuję, że ktoś mnie będzie uświadamiał, przekonywał, tylko w swej uprzejmości coś merytorycznie doradzi. Np. na samym początku był post o rozważeniu kolektora powietrznego przy czerpni i to jest konstruktywne. Mam google, więc sobie doczytałem, co to jest i do czego służy. Wyrobiłem też wstępny pogląd: nie muszę się tym zajmować teraz, ale zakodowałem sobie info i jak przyjdzie czas to do tego wrócę. One more time:Dom będzie miał około 150m2, EUco 30kWh, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła + GWCdocelowo jakieś instalacje solarne (wolałbym PV + turbina, ale z braku laku może założę kolektor) Czy w tym układzie kocioł gazowy (2-11kW) ma sens?Czy raczej uważacie, że trzeba definitywnie porzucić koncepcję ogrzewania opartego na paleniu czegokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 "nie podejmę decyzji wartej kilkadziesiąt tys. zł polskich na podstawie poglądów osób, których nie znam itp. Nie oczekuję, że ktoś mnie będzie uświadamiał, przekonywał, tylko w swej uprzejmości coś merytorycznie doradzi. " Bardzo słusznie!Tylko...Merytorycznych porad JESZCZE nie rozumiesz...Zacznij się w końcu uczyć!Przecież chcesz DOM zbudować!Naczytałeś się pierdół i marketingu...Zacznij świadomie odsiewać ziarno od plew!Puki co - jednego słowa na poruszane przez Ciebie tematy nie zrozumiałeś... Nie zajeżaj się, bom Ci nie wróg.Nie wypłakuj, że chińszczyzną gadają...Staraj się poznać tę chińszczyznę... "Czy w tym układzie kocioł gazowy (2-11kW) ma sens?""tym" to znaczy jakim?NIC na temat nie było...Albo sens ma albo nie, bo to zależy od wielu czynników.(ścisłe i merytoryczne!) Czy raczej uważacie, że trzeba definitywnie porzucić koncepcję ogrzewania opartego na paleniu czegokolwiek? Ogrzewania CZYM ze stałopalnego źródła ciepła?Wróżki szukasz? Daj jakie dane... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 "Zapewnię jeszcze tylko że wiem o czym mówię i wiem, że w miejscu w którym będzie dom, jest wszystko co potrzeba żeby z tego logicznie skorzystać (wieje jak trzeba i świeci jak trzeba, więc tylko korzystać). Moje pytanie jest takie: czy ktoś przerabiał zasilanie wentylacji ze źródeł odnawialnych?Latem panele mogą dogrzewać wodę, ale już zimą myślałem o podgrzewaniu powietrza energią wiatru - sterownik kaskadowy + np. 3 nagrzewnice kanałowe 500W uruchamiane w zależności od produkcji energii. Nagrzewnice byłyby za GWC, na podejściu do rekuperatora. Chciałbym w ten sposób uzyskać:- opóźnienie rozpoczęcia sezonu grzewczego- przedłużenie cyklu zasypywania podajnika kotła (ekogroszek / pellet)- no i wreszcie w efekcie obniżkę kosztów ogrzewania" Zapewniam Cię, że nie bardzo wiesz o czym mówisz...Tak! Przerabiał...Ja.Jestem off-grid już kilka latek. W środku sporego miasta.Docelowo całą budę mam zamiar zasilać energią słoneczną CAŁOROCZNIE, bo JA to umiem...Docelowo to nic nie uzyskasz, jak sobie do takich instalacji ODPOWIEDNIEGO domu nie zaprojektujesz i nie zbudujesz.A na razie idzie Ci dość słabo...HAWT Have A Wonderful Time Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 01.07.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 świetny wątek,dawno się tak nie uśmiałem. obaj panowie na a , mam nieodparte wrażenie że pochodzą z równoległych wszechświatów.jeden wybudował się tu na Ziemi a drugi gdzieś ... in a galaxy far,far away. no i znaleźli międzygwiezdny komunikator - FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.07.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 świetny wątek,dawno się tak nie uśmiałem. obaj panowie na a , mam nieodparte wrażenie że pochodzą z równoległych wszechświatów.jeden wybudował się tu na Ziemi a drugi gdzieś ... in a galaxy far,far away. no i znaleźli międzygwiezdny komunikator - FM. eee tam... tu wcale nie trzeba szukać w oddzielnych galaktykach, wystarczy tylko pójść na najbliższą budowę i zagaić na kilka tematów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.07.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 eee tam... tu wcale nie trzeba szukać w oddzielnych galaktykach, wystarczy tylko pójść na najbliższą budowę i zagaić na kilka tematów ... oj już się przekonałem że nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 One more time: Dom będzie miał około 150m2, EUco 30kWh, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła + GWC docelowo jakieś instalacje solarne (wolałbym PV + turbina, ale z braku laku może założę kolektor) Czy w tym układzie kocioł gazowy (2-11kW) ma sens? Czy raczej uważacie, że trzeba definitywnie porzucić koncepcję ogrzewania opartego na paleniu czegokolwiek? W domach izolowanych (zużycie do 30kWh/m2 rocznie ) nie ma możliwości zamontowania gazowego ( centralnego ogrzewania) - skąd więc kolektor i gaz - tego z izolowaniem nie uda się pogodzić. Pa ma ma projekt domu 100kWh/m2 minimum – skoro dopuszcza się CO i kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.07.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 alvander poczytaj coś z poniższych linków - polecam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183223-Decyzja-podjeta-budujemy-Dom-Arizona-S-GL-581-w-stand-PASYWNYM-SUPER-ENERGOOSZCZ http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&highlight=ciep%C5%82y http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&highlight=ogrzewanie+kablami http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185600-ja%C5%9Bkowy-dom-dziennik-po-budowie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&highlight=p%C5%82yta+fundamentowa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205064-quot-Bursztyn-quot-energooszcz%C4%99dnie-i-mam-nadziej%C4%99-tanio-) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194353-XXI-wieczna-stodo%C5%82a&p=5119689#post5119689 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy mi to zajęło 6 miesięcy ale nie żałuje ani minuty chodź już z 3 razy rezygnowałem przez niektóre teksty z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 W domach izolowanych (zużycie do 30kWh/m2 rocznie ) nie ma możliwości zamontowania gazowego ( centralnego ogrzewania) - .... Buahahahahaha A to niby dlaczego nie ma możliwości??? Jak zwykle wiesz co chcesz napisać, ale nie rozumiesz jak to zrobić. Polska język - trudna język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts