qubic 05.07.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 wolałbym jednak dać na zewnątrz ściany fundamentowej 15 cm i 10 do środka + 30 cm pod posadzką. Rezygnacja z kominów wymaga przeprojektowania, czy ktoś to tutaj robi? Projekt jeszcze nie przeszedł adaptacji. Poprawcie / dodajcie o czym jeszcze trzeba pomyśleć. mam nieodparte wrażenie że to napisał alter ego T.B. ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 05.07.2013 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Mam moc zamówiona 10 kW i zużycie zaplanowane 4500 kW . Będzie problem?Ps. Z tableta pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 raczej tak bo zabezpieczenie przedlicznikowe słabe i może ci wywalać BM-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.07.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Mam moc zamówiona 10 kW i zużycie zaplanowane 4500 kW . Będzie problem? Ps. Z tableta pisze Ogólnie mało! primo. zapytaj co Ci może dać ZE, bo to nie takie oczywiste, że Ci da co chcesz. secundo. Na co Cię stać? Każda kW kosztuje ,czy ciągniesz, czy nie. tercio. Cały projekt, podział faz, SPD klasy B iC, priorytetówki, RCD, ekh,... elektrykiem nie jestem, ale wiem za co spece kasę trzepią, ... i nie bez powodu! P.S. Patrz Twoje pytanie "dodajcie o czym jeszcze trzeba pomyśleć?" a to początek. Chyba, ze Trolem jesteś, jak ktoś wyżej wspomniał. Edytowane 5 Lipca 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 06.07.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 A co robi trol? Pogadam z energetykiem. A powiedz jeszcze jedno. Nie chcę podłogówki ze względów zdrowotnych powiedzmy Jakie byście sugerowali najlepsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.07.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jest ogrzewanie ścienne jest podłogowe podczerwone ... Można też mieć mieszane, np w łazienkach i ciągach komunikacyjnych podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 06.07.2013 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Zakładając, że dom jest dobrze ocieplony (izolowany, czy jak mu tam) szczelny, z rekuperacją, komin tylko w kotłowni + kominek.Chcę ogrzewanie centralne, żeby można było zmienić źródło ciepła "jak by co".Czy z płaszczem wodnym? Czy z buforem? Jakie grzejniki? Nie znam w okolicy ekip, które dobrze robią takie rzeczy. Jestem zdany na siebie jeżeli chodzi o planowanie i kontrolę, więc tu nie chodzi tylko o decyzję, ale zabezpieczenie się na wypadek jakichś błędów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.07.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Nie da się połączyć dobrej izolacji z centralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.07.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 ten wątek uważam za strollowany proszę nie dokarmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.07.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 O wróg izolowania! Jeszcze w tych czasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.07.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 nie izolowania tylko TROLLOWANIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.07.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 To po co Pan troluje? Zwalcza Pan izolację -dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvander 06.07.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Dzisiaj rozmawiałem z projektantem. Nie będę się wyzłośliwiał, ale ludzie nie dojrzeli do pewnych rzeczy. Przeciętny magister inżynier klepie to czego go nauczyli na studiach i czuje się w nowinkach jak pracownik PGR w gospodarce rynkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.07.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 "Nie chcę podłogówki ze względów zdrowotnych powiedzmy Jakie byście sugerowali najlepsze rozwiązanie? " Ognisko. Palenisko centralnie w salonie z okapem nad nim... (To się kiedyś nazywało "kurna chata" ale działało dobrze.) Zabezpiecza przed wieloma błędami. Pali to, co się wrzuci i daje ciepło. Trochę dymu też... Dobra! Już nie karmię, ale nie mogłem się powstrzymać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2013 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Adam, jeżeli decydujemy się na pompę ciepła to podłogówka podczerwona! Jaki jest sens nie wykorzystywać pompy ciepła latem? Co do szkodliwości... może , jak źle zrobiona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.07.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Adam, jeżeli decydujemy się na pompę ciepła to podłogówka podczerwona! A są inne? Bo ciepło to raczej przez promieniowanie podczerwone transmitowane? Edytowane 7 Lipca 2013 przez forgetit literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 A są inne? Bo ciepło to raczej przez promieniowanie podczerwone transmitowane? Tak są inne - jest ogrzewanie powierzchni podłogi przez przewodzenie, czynnik mamy wtedy w podłodze. Jest też ogrzewanie powierzchni podłogi podczerwienią, czynnik jest wtedy na suficie. To drugie rozwiązanie me wiele zalet można wykorzystać czynnik do chłodzenia jest szybkie nie ma znaczenia wykończenie podłogi – może być grube futro dobrze odbiera nadmiar ciepła bytowego zimą -gdy taki występuje nie używamy pośredniego zbiornika – co podnosi sprawność pompy Dlatego, gdy pompy ciepła, to ogrzewanie ścienne przypodłogowe lub podłogowe podczerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Jest też ogrzewanie powierzchni podłogi podczerwienią, czynnik jest wtedy na suficie. To drugie rozwiązanie me wiele zalet można wykorzystać czynnik do chłodzenia jest szybkie nie ma znaczenia wykończenie podłogi – może być grube futro dobrze odbiera nadmiar ciepła bytowego zimą Proszę o wytłumaczenie (w prosty i przystępny sposób) jak przy pomocy promieniowania podczerwonego ochłodzić pomieszczenie, czy odebrać nadmiar ciepła bytowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.07.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Stawiam wszystkim obecnym na forum zimny browar jeżeli Pan TB napisze jakieś sensowna wyjaśnienie ( nie licząc bełkotu w stylu - systemowo, niecentralnie ). PS nie uzyskałem od Pana TB ani jednej sensownej i merytorycznej odpowiedzi na zadane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Proszę o wytłumaczenie (w prosty i przystępny sposób) jak przy pomocy promieniowania podczerwonego ochłodzić pomieszczenie, czy odebrać nadmiar ciepła bytowego. Dowiadywał już się Pan tego na pw. Zyski z ciepła bytowego ogrzewają powietrze, które gromadzi się pod sufitem. Gdy w pokoju mamy powietrze 22 st.C powierzchnia podłogi ma 23st. C - sufit ma wtedy 26-27 st.C. Ciepło bytowe podnosi najbardziej temperaturę powietrza pod sufitem. Przy wyrównaniu temperatur sufitu z powietrzem ustaje promieniowanie a przy temperaturze powietrza wyższej od 26st. czynnik - odbiera ciepło z tego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts