Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w piwnicy od kilku lat

wikijust

Recommended Posts

Od niedawna jestem właścicielem działki na której od 20 lat stoi opuszczony dom. Dom jest zdewastowany, ale w stanie dobrym. Problem w tym, że w piwnicy (która jest pod dwoma pomieszczeniami) jest 1,5 metra wody.. Woda ta jest czysta (woda gruntowa). Udało mi się dowiedzieć od sąsiadów, że woda ta w takiej ilości jest od ok. 5 lat.. Ogólnie działka ta jest położona na gliniastej ziemi i jest nawet problem z wsiąkaniem wody opadowej - na podwórku tworzą się ogromne kałuże i potrafią się utrzymywać przez 2-3 dni po deszczu.. MOJE PYTANIE: jak pozbyć się tej wody z piwnicy? (z tego co wiem, nie można wypompować jej na raz bo może się coś stać z murami - czy to prawda?) I czy w ogóle możliwe jest remontowanie/mieszkanie w takim domu? Jestem młody i nigdy nie miałem styczności z takim przypadkiem, nie mam pojęcia nawet od czego zacząć i czy w ogóle jest sens zaczynania ratowania tego domu. Ma on też dla mnie znaczenie rodzinne. Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Wodę można powoli pompować, opuść lustro np. o 40cm i zobacz czy nachodzi.

Brak izolacji poziomych i pionowych to duży problem, ale dziś wszystkiemu można zaradzić. Walka z wodą nie jest łatwa i tania, ale jak zaufa się specjalistom to można spać spokojnie. Po krótce czeka cię wymiana gruntu wokół domu (ew. drenaż) oraz odtworzenie izolacji pionowej i poziomej.

Wymiana gruntu na piach to podstawa koszt kilka tys zł. Do tego drenaż z grawitacyjnym ujściem wody lub studzienka i wypompowywanie nadmiaru. Odprowadzenie wody z rynien do ujścia drenażu by nie wsiąkały w glebę przy domu.

Do tego izolacja ja mam na dysperbicie, dom-zrb nie poleca tego rozwiązania i jestem ciekaw jego pomysłu na lepszą izolacją.

Musisz zaczać myśleć w trochę inny sposób. Nie masz tylko wody w piwnicy ale twój Dom stoi w środku jeziora które możesz zobaczyć tylko jak pada. Jeżeli teraz wypompujesz wodę to "jezioro" w którym stoi twój dom będzie chciało wypełnić pustkę za fundamentem. Jeżeli woda będzie się powoli przesaczać przez fundament to nic się nie stanie bo fundament jest zaprojektowany tak aby napór wody utrzymać. Warto by wejść do tej wody i sprawdzić czy a jeżeli tak to jak gruba jest warstwa mułu na dnie. Obecność mułu oznacza, że woda kiedyś napłynęła gwałtownie zabierajac że soba materiał z zewnatrz a to jest bardzo ważny sygnał. Tak jak poprzednik, wypompować z pół metra w piwnicy ale z góry tak aby jak najmniej zmęcić to co na dnie. Potem obserwować co się dzieje w piwnicy a głównie zwracać uwagę jak szybko się woda podnosi i czy się nie maci.

Z tymi informacjami dopiero do architekta lub konstruktora a z próbka ziemi do hydrogeologa.

Generalnie bardzo pracochłonne zadanie.

W każdym razie nie odkopuj i nie izoluj fundamentów. Na to jest dużo za wcześnie.

Znów posłużę się przenośnia. Ty masz do naprawienia izolację na statku który ciagle jest na wodzie dlatego najpierw musisz wprowadzić go do suchego doku. Pociesz się tym, że ktoś ten dom wybudował, więc pewnie musisz naprawić coś co gdzieś zostało popsute.

• 2 weeks później...
To nic nadzwyczajnego, czy Koester, czy Schomburg czy Basf-PCI - wszyscy mają podobne systemy opierające się na tym samym. Koester ma swoją polską stronę www. NB 1 to zaprawa uszczelniająca kapilary (krystalizująca) - rozmawialiśmy o jej skuteczności w twoim przypadku. Jeśli dobrze pamiętam to cenę też ma ładną. Dziś nie sztuką jest zamknąć wodę w ścianie, sztuką jest by wody sobie nie wpuszczać do środka, ale dać ścianie oddychać by jej za "pancerną izolacją" szlag nie trafił (od soli, grzybów, pary, przemarzania).

Jeżeli jest gdzie odprowadzić wodę grawitacyjnie z poziomu ław to sprawa nie jest skomplikowana, czyli jak pisali wcześniej drenaż z odprowadzeniem wody i izolacja ścian od zewnątrz. Na pewno drenaż bo od środka sama izolacja nic nie da bo jak poziom wody jest taki wysoki jak piszesz to mury i tak będą w wodzie stały. przerabiałem temat na własnej skórze.

• 3 weeks później...
Ja mam pokoik w starej piwnicy. Przed remontem zawsze stała tam woda, zastała zrobiona izolacja, drenaż, odgrzybianie itd i wszystko było by super gdyby nie to, że przy ostatnich powodziach woda zaczęła znów podchodzić... Czy to możliwe, ze drenaż został uszkodzony przy kopaniu kanalizacji? Edytowane przez nickktoregoniema

• 1 year później...