wikijust 01.07.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Od niedawna jestem właścicielem działki na której od 20 lat stoi opuszczony dom. Dom jest zdewastowany, ale w stanie dobrym. Problem w tym, że w piwnicy (która jest pod dwoma pomieszczeniami) jest 1,5 metra wody.. Woda ta jest czysta (woda gruntowa). Udało mi się dowiedzieć od sąsiadów, że woda ta w takiej ilości jest od ok. 5 lat.. Ogólnie działka ta jest położona na gliniastej ziemi i jest nawet problem z wsiąkaniem wody opadowej - na podwórku tworzą się ogromne kałuże i potrafią się utrzymywać przez 2-3 dni po deszczu.. MOJE PYTANIE: jak pozbyć się tej wody z piwnicy? (z tego co wiem, nie można wypompować jej na raz bo może się coś stać z murami - czy to prawda?) I czy w ogóle możliwe jest remontowanie/mieszkanie w takim domu? Jestem młody i nigdy nie miałem styczności z takim przypadkiem, nie mam pojęcia nawet od czego zacząć i czy w ogóle jest sens zaczynania ratowania tego domu. Ma on też dla mnie znaczenie rodzinne. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Na odległość, bez naprawdę dokładnego odbadania na miejscu tego problemu, NIKT Ci tu rady nie da.Możemy sobie pogdybać, ale bez gwarancji. Pal diabli tę budę, ale czy jest MOŻLIWOŚĆ jej reanimacji - w sensie prawa?Jest na mapach?Co z pozwoleniem na budowę?BYŁO?!!!Żebyś się w paskudne maliny nie wpakował!W Unii jesteśmy a Rostowski opierdala każdego (w tym nadzór budowlany) że wielkich kar nie solą, bo mu w kasie pustawo!(Z radarami mu nie wyszło...) Da się taką piwnicę osuszyć.Tylko, czy warto?Bardzo wiele zależy od tego JAK ten dom zbudowano!Jaka tam jest izolacja pozioma przeciwwilgociowa?ściany są suche?No i...Trzeba wymyślić GDZIE się tej wody pozbywać (bo napływ będzie stały)Drenaż zrobiony wokół domu może, ale nie musi go osuszyć.Za wiele tu nie wiadomo, aby cokolwiek wiążącego powiedzieć. Weź jakiego lokalnego fachurę i pokaż mu to.Parę groszy dasz i będziesz wiedział więcej i pewniej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 01.07.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Generalnie stoi przed Panem trudne zadanie.Wody gruntowe będą przedostawać się do piwnicy - warto przemyśleć zasadność piwnicy...Najlepiej zaciągnąć opinii specjalistycznych firm zajmujących się osuszaniem murów - nie wiem w jakim są stanie po takim okresie wchłaniania wody - przeplatanym mroźnymi zimami mury mogą nie nadawać się do zasiedlenia... tak czy siak przywrócenie do stanu użytkowego będzie kosztowne i rozwlekłe w czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts