Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka zaprawa cienkowarstwowa do betonu komórkowego H+H

Recommended Posts

Właśnie skończyłem stan "zero" i przygotowuje się do murowania ścian nośnych. Materiał z jakiego będę murował to H+H bez P+W. Chcę do tego użyć zaprawy cienkowarstwowej. Chciałbym się tylko dowiedzieć jakiej? Czy najlepszym rozwiązaniem będzie zaprawa tego samego producenta (H+H) czy "uniwersalne" zaprawy cienkowarstwowe innych producentów (np. Kreisel MURLEP 125) też będzie równie dobry?

A to zamierzasz mieszkać w nieotynkowanym budynku, że kolor zaprawy jest taki ważny ?

Ja akurat buduję dom z silikatów i mogę powiedzieć, że dająca piękny efekt wizualny, śnieżnobiała zaprawa klejowa z z Xelli jest zauważalnie mniej trwała od szarobiałej zaprawy Alpola.

Kolor to najmniej istotna sprawa...

Mieszkac w nieotynkowanym - nie. Zalezy tez jak dlugo sciany beda bez ocieplenia (jak u mnie do przyszlego roku)

Ale efekt wizualny zarówno przed jak i po jest dla mnie ważny - nie podchodze tak do sprawy ze teraz mozna sciany popaprac bo i tak bedzie to przykryte.

Oczywiscie wykonanie zalezy od ekipy.

A ktora zaprawa jest trwalsza to ocena subiektywna.

Uważasz, że użycie szarej zaprawy, w ścianie, która będzie otynkowana, to jej "spapranie" ?

:) :)

Nie wiem też, na jakiej podstawie sądzisz, że ocena trwałości zaprawy jest subiektywna ??

Wyobraż sobie ściankę działową, która została w części wymurowana silikatem na Alpolu, a w części na zaprawie Xelli do Ytonga i Silki.

Jak to bywa, ze spoiny wypłynęło trochę zaprawy po położeniu bloczka i zastygło poza nią. Jakbyś chciał zdrapać palcem tą z Alpola, to poranisz sobie opuszkę.

Z tą z Xelli nie miałbyś problemów...

Nadal uważasz, że to subiektywne ?

Uważasz, że użycie szarej zaprawy, w ścianie, która będzie otynkowana, to jej "spapranie" ?

Nie, zle mnie zrozumiales. Jesli budowlancy sie nie postarają i pomuzgają sciany szarą zaprawą do momentu ocieplenia nie bedzie to wizualnie fajnie wyglądało. Uzycie białej moim zdaniem podnosi estetyke. Do czesci scian u mnie uzyto szarej Kreisel - tym sposobem ktory opisales nie zawazylbym roznicy w trwalosci pomiedzy nią a białą.

• 5 years później...
  • 4 years później...