marcin_olo 02.07.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Właśnie skończyłem stan "zero" i przygotowuje się do murowania ścian nośnych. Materiał z jakiego będę murował to H+H bez P+W. Chcę do tego użyć zaprawy cienkowarstwowej. Chciałbym się tylko dowiedzieć jakiej? Czy najlepszym rozwiązaniem będzie zaprawa tego samego producenta (H+H) czy "uniwersalne" zaprawy cienkowarstwowe innych producentów (np. Kreisel MURLEP 125) też będzie równie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 02.07.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Ja do murowania scian uzywalem zaprawy Ytong lub Quick mix. W sumie pewnie niczym szczegolnym sie one nie roznia.Wazne aby byla biala - wtedy patrzac z daleka nie widac spoin (jest czysciutko). Jesli uzyjesz szarej zaprawy efekt wizualny bedzie gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.07.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A to zamierzasz mieszkać w nieotynkowanym budynku, że kolor zaprawy jest taki ważny ?Ja akurat buduję dom z silikatów i mogę powiedzieć, że dająca piękny efekt wizualny, śnieżnobiała zaprawa klejowa z z Xelli jest zauważalnie mniej trwała od szarobiałej zaprawy Alpola.Kolor to najmniej istotna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 02.07.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Mieszkac w nieotynkowanym - nie. Zalezy tez jak dlugo sciany beda bez ocieplenia (jak u mnie do przyszlego roku)Ale efekt wizualny zarówno przed jak i po jest dla mnie ważny - nie podchodze tak do sprawy ze teraz mozna sciany popaprac bo i tak bedzie to przykryte. Oczywiscie wykonanie zalezy od ekipy.A ktora zaprawa jest trwalsza to ocena subiektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.07.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Uważasz, że użycie szarej zaprawy, w ścianie, która będzie otynkowana, to jej "spapranie" ? :) Nie wiem też, na jakiej podstawie sądzisz, że ocena trwałości zaprawy jest subiektywna ?? Wyobraż sobie ściankę działową, która została w części wymurowana silikatem na Alpolu, a w części na zaprawie Xelli do Ytonga i Silki. Jak to bywa, ze spoiny wypłynęło trochę zaprawy po położeniu bloczka i zastygło poza nią. Jakbyś chciał zdrapać palcem tą z Alpola, to poranisz sobie opuszkę. Z tą z Xelli nie miałbyś problemów... Nadal uważasz, że to subiektywne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 03.07.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Uważasz, że użycie szarej zaprawy, w ścianie, która będzie otynkowana, to jej "spapranie" ? Nie, zle mnie zrozumiales. Jesli budowlancy sie nie postarają i pomuzgają sciany szarą zaprawą do momentu ocieplenia nie bedzie to wizualnie fajnie wyglądało. Uzycie białej moim zdaniem podnosi estetyke. Do czesci scian u mnie uzyto szarej Kreisel - tym sposobem ktory opisales nie zawazylbym roznicy w trwalosci pomiedzy nią a białą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.07.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Ok, skoro zależy Ci, aby dom w stanie surowym fajnie wyglądał, to faktycznie kolor musi być głównym kryterium doboru zaprawy.Mnie bardziej zależy na wytrzymałości, dlatego, gdybym miał murować coś jeszcze wybrałbym zaprawę Alpola, a nie Xelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_olo 04.07.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Nie do końca odpowiedzieliście na moje pytanie. Pytałem czy lepsza jest zaprawa systemowa/tego samego producenta (u mnie H+H) czy lepsza jest jakaś inna, uniwersalna do betonu komórkowego i silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 17.06.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Mi akurat nie zależy na wyglądzie tylko na trwałości i w jednej hurtowni polecili mi droższą białą że niby lepsza, ale nie wiem czy nie chcieli po prostu więcej zarobić. Firmą podam jak zobaczę opakowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 24.06.2023 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 murował ktoś może na zaprawę weber ZM5 fix? Cena bardzo dobra bo około 16 zł, a jeśli nie, to co innego łatwo dostępnego ATLAS KB-15 nada się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts