Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malutka sypialnia - jak ustawić łóżko?

Eto

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy w rozplanowaniu małżeńskiej sypialni mającej ok. 10 m.kw. W sypialni nie będzie za wiele mebli, bo jest osobna garderoba. Ale na pewno będzie komoda no i coś przy łóżku typu nocny stolik. Oprócz tego jakieś półki na książki, może gitara (na ścianie?). Chodzi mi przede wszystkim o to jak najlepiej ustawić łóżko i pozostałe meble, tak żeby nie zrobiło się ciasno czy nieporęcznie.

Łóżko, a w zasadzie rozkładaną kanapę już mam - powierzchnia spania 140 x 200, grafitowa z różowymi poduchami. I teraz nie wiem, czy lepiej jak będzie stała pod ścianą i rozkładana będzie tylko na noc, czy może rozłożyć ją na stałe i ustawić mniej więcej na środku pokoju (zagłówkiem do dłuższej ściany), tak żeby dostęp do niej był z obu stron i żeby każdy miał swój nocny stolik pod ręką. Chciałoby mi się takiego rozwiązanie, ale czy nie robi się wtedy zbyt ciasno... Poza tym pokój może być używany także w dzień, a wtedy jest wygodniej jak ma się na czym usiąść, oprzeć itd.

Małe wizualki i rozpiski:

wizual2.jpg

wizual.jpg wizua.jpg

Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie:) Ja mam mętlik w głowie totalny, bo kwestia ustawienia łóżka to dopiero początek moich bojów :p

Rozkładana kanapa jako łoże do codziennego spania dla obojga małżonków to nieporozumienie. Spałem tak wiele lat i dlatego ( między innymi ) buduję dom aby nie mieć tego dyskomfortu.

Jeżeli masz możliwość to wstaw stacjonarne łóżko z dobrym materacem. W końcu 1/3 życia spędzamy w łóżku i powinniśmy zapewnić sobie odrobinę przyjemności.

Wiele w tym pokoju nie wymyślisz. Dostęp powinnaś zapewnić po obu stronach łóżka, co sprawi że miejsca nie będzie wiele na inne meble.

Pokój jest wystarczający na sypialnię,tym bardziej że masz osobną garderobę.Daruj sobie rokładaną sofę i wstaw normalne małżeńskie łóżko,pokój w kwadracje,nie będzie problemu z ustawieniem.

http://img818.imageshack.us/img818/1384/ocpp.jpg

Tutaj już mniej miejsca i brak dostępu do okna gdzie pewnie jest kaloryfer.

http://img198.imageshack.us/img198/6541/4t7.JPG

Dzięki za podpowiedzi. Z rozkładanej sofy raczej nie zrezygnuję, bo już za późno :p na szczęście jest bardzo wygodna. Od lat śpię na podobnej i nie narzekam.

Stoliczki przy łóżku musiałyby być raczej niewielkie, żeby szuflady komody obok mogły się otwierać. Zastanawia mnie też jak zagospodarować pustą ścianę na przeciwko łóżka. Może faktycznie miejsce na książki czy inne papiery znajdę gdzie indziej, ale coś tam by się przydało na podręczne bibeloty. Pomysły pewnie przyjdą z czasem w miarę jak sytuacja będzie się rozwijać, a ja już bym chciała wszystko wiedzieć :p

Witam was!

Ojj ja to dopiero mam problem.

A chcialam zmiescic łóżko i malutką toaletkę a kompletnie nie wiem jak. Jeszcze okno balkonowe wysokie otwierane do środka :( :(

Pomocy!

305 ma cała długość

190 szerokość i nie chce mieć składanego łóżka :(

sypialenka.jpg

Edytowane przez andromeda90

Niestety (albo stety :) ) to sypialnia dla dwóch osób, do tego za oknem na południe jest kaloryfer :( strasznie ciężko będzie się tam przechodziło :(

A te drzwi balkonowe nie muszą się otwierać ostatecznie jeśli miałabyś jakiś pomysł. Ale i tak Ci dziękuję

Już pokazuję tę moją sofę.

_IGP8732.jpg

Jest trochę z przypadku, potrzebowaliśmy szybko czegoś do spania, a ta była dostępna od ręki i w sumie nam się spodobała. Myślę tylko, że trzeba by siedzisko czymś ją zaścielić, bo się materiał szybko zniszczy albo zasierści kotem:P zresztą byłoby przyjemniej na niej siedzieć.

Ale na razie stoi rozłożona i zobaczymy z czasem, czy to funkcjonalny pomysł :p

Kolor ścian to taki bardzo jasny beż, "lilia wodna" Śnieżki. Spodziewałam się innego odcienia i jak zaczęłam malować prawie się załamałam. :) Na szczęście gdy farba wyschła to okazało się, że nie jest tak źle. Ociepla ten północny pokój.

Myślę jeszcze nad roletami dzień-noc, może szarymi? Byłyby funkcjonalne, bo sąsiedztwo okien na przeciwko dość bliskie, ale ten materiał jest taki jakiś sztuczny, że sama nie wiem, czy nie wolałabym cieplejszych i sympatyczniejszych w odbiorze zasłon.

• 2 years później...

Ja to się zastanawiam, czy nie skorzystać z programu Dorota was urządzi. Nie mam pojęcia jak ustawić meble. Najbardziej podobają mi się łóżka tapicerowane, jak te:

http://martimeble.pl/106-thickbox_default/lozko-tapicerowane-roxi-z-materacem.jpg

, ale nie bardzo umiem dobrać do tego innych mebli. Wiem, że w sypialni najważniejsze jest łóżko i tego się na razie trzymam. Może ktoś mi podpowie do jakich mebli się ograniczyć w sypiali, żeby za bardzo jej nie zagracać?

lozko-tapicerowane-roxi-z-materacem.jpg