Frugo 02.07.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Witam wszystkich,czy ktoś może mi doradzić środek abym mógł zaimpregnować/pokryć środek drewnianej rynny (jodła) którą sobie zrobiłem do domu.Myślałem o jakiejś formie żywicy epoksydowej lub czegoś takiego co będzie można w miarę łatwo rozprowadzić i nie będzie mega drogie.Rynna ma 15m długości i jest z jednego kawałka.Może ktoś zna się w takim temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.07.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 do czego ma służyć ta rynna???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 02.07.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 albo ja coś nie jasno piszę albo ty nie wiesz do czego służy rynnarynna jak rynna ma zbierać wodę z dachu, jest zamocowana poziomo poniżej linii tegoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.07.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 dość długa jak na dachową, dlatego pytałem, w górach ludzie takimi rynnami podprowadzają wodę ze źródła, ale jak chodzi o deszczówkę to najzwyklejszy lepik smołę do takiej rynny się wlewało by dłużej wytrzymywała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 02.07.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 no jak mam dom 13 m długi to rynna 15 . czy ja wiem czy długa. normalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 nie przyjacielu nie normalna poszukaj sobie norm i policz z tak dużego dachu powinny być dwie rynny bo przy ulewie wody Ci jedna nie odbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 02.07.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 dwie rynny powiadasz. mhh ale obok siebie czy jedna nad drugą bo nie kumam. chyba że piszesz o dwóch spływach na jedną i drugą stronę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 02.07.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 lepik dobre rozwiązanie i tanio . Obawiam się że jest za długa spęka lub ją wykręci .A masz zdjęcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 03.07.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 dwie rynny powiadasz. mhh ale obok siebie czy jedna nad drugą bo nie kumam. chyba że piszesz o dwóch spływach na jedną i drugą stronę domu. tą długą rynnę przetnij na pół i daj dwa spusty np po obu narożnikach, ale najlepiej poszukaj norm bo to zależy od tego jak mocno udało Ci się wyżłobić tą jodełkę jak jest kiepsko wyżłobiona to mogą być potrzebne i 3 spusty dlatego takie rynny są już tylko w skansenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 03.07.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 jeden spust mam, na samym końcu średnica 20cm prawie więc spokojnie odbierze.nic nie będę ciął bo to bez sensu i zawsze w tym miejscu na pewno będzie gniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.07.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 średnica spustu ma drugorzędne znaczenie pierwsze ta ilość wody musi do niego dopłynąć, jak rynna nie jest wystarczająco głęboka to woda przed dotarciem do spustu przeleje się przez boczne ścianki rynny, poczekaj do większego deszczu i zobaczysz jak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 30.07.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Witam wszystkich, czy ktoś może mi doradzić środek abym mógł zaimpregnować/pokryć środek drewnianej rynny (jodła) którą sobie zrobiłem do domu. Myślałem o jakiejś formie żywicy epoksydowej lub czegoś takiego co będzie można w miarę łatwo rozprowadzić i nie będzie mega drogie. Rynna ma 15m długości i jest z jednego kawałka. Może ktoś zna się w takim temacie W sumie, żywica epoksydowa to jakieś rozwiązanie ale jak naniesiesz ją zbyt cienko, to będzie pękać, bo jest zbyt mało elastyczna a drewno będzie ciągle pracować, naniesienie grube, utworzy jakby rynnę w rynnie i z całą pewnością będzie się odspajać od drewna ale będzie stanowiło całość (chociaż na takiej długości, mogą pojawić się pojedyncze pęknięcia) w takiej sytuacji, woda może się dostawać pomiędzy żywicę i drewno i to ostatnie będzie gniło. Inny sposób, to środki techniczne do zabezpieczania drewna zakopanego w ziemi, poszukaj w necie, coś zapewne się znajdzie, ale złotego środka zapewne nie znajdziesz.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 04.08.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Sama żywica na tej długości popęka. Musi być zbrojona włóknem szklanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 04.08.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 żywica epoksydowa jest super ale subfosylny dobrze radzi...Dużo mam doświadczeń z tą żywicą. Pokrywałem nią kształtki betonowe, aby odrestaurować stare poniemieckie wzory, cegły, aby odzwierciedlały ceramikę i po 15 latach nic a nic się nie dzieje. Ale większe powierzchnie obowiązkowo należy zazbroić specjalną włóknina przeznaczoną do żywicy epoksydowej. Tak wykonaną powłokę mamy praktycznie na dziesiątki lat! Tylko nie przesadzić z utwardzaczem. W taki sposób pokrywałem sobie łódkę a raczej jej zewnętrzna powłokę i efekt cudny i jak się okazuje na lata.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 30.08.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Z tego co mam za płotem, czyli 300 letnią chałupę modrzewiową, rynny drewniane, podobnie , jak indiańskie canoe, były impregnowane przez płytkie wypalanie koryta.Żadne obce technologie, żadne smołowania, czy lepikowania - ogień przez zwęglenie warstwy powierzchniowej ( można użyć brykietu), krystalizuje żywice, a powłoka węglowa jest od razu zabezpieczeniem przed korozją biologiczną.I jeśli masz korzenie, to warto wykorzystać je na haki, by nie robić styku zimnego materiału z drewnem. http://galeria.budownictwopolskie.pl/sites/galeria.budownictwopolskie.pl/files/imagecache/g_4000x4000_gallery_full/tagged_photos/oparcie_rynny_drewnianej_na_krokwi_-_budownictwo_zabytkowe_2.jpg A zamiast spustu, tradycyjny łańcuch zakotwiony w ( studni chłonnej, w rynnie odprowadzającej deszczówkę do zbiornika retencyjnego, czy do oczka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 31.08.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 To nie są korzenie tylko gałęzie. To raz. Wypalanie rynny to sposób na uzyskanie korytka a nie sposób na zabezpieczenie. Gdyby tak było, jak piszesz, to w literaturze fachowej z XVIII i XIX wieku byłyby jakieś wzmianki. To dwa. Powłoka węglowa się wypłukuje. To trzy.Gruba powłoka po zwęgleniu jest szorstka i powoduje osadzanie się zanieczyszczeń w rynnie i szybkie jej zapychanie. To cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 31.08.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Można zastosować roztwór kalafonii w toluenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LidkaDiD 05.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 300 letniego modrzewia nie ma co porównywać do obecnej jodły co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 06.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 A co to ma do rzeczy? To dwa różne gatunki . Drewno diametralnie różne. Czy to jest 300-letnia jodła czy teraźniejsza to nie ma znaczenia przy porównaniu z modrzewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 06.09.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Daniel SIS: możesz mi konkretnie napisać co powinnem kupić - włókno szklane i żywica. Ale jaka ? Który producent.Hanka: A dasz radę mi podesłać jakieś materiały odnośnie tego wypalania środka?? W sumie mi się ten pomysł podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts