Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek drewniany sezonowy. Pyt. ogólne

Tomek0

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Ze znajomym zabieramy się za postawienie domku letniskowego na działce. Domek ma mieć 5x5 m z dachem jednospadowym. Domek zamierzamy postawić na bloczkach fundamentowych co 50cm po obrysie jak i pod legarami również co 50 cm ( czy to nie za gęsto czasem ? ).

Mamy również pytanie co do grubości belek, z którego wykonamy szkielet. Poniżenie zamieszczamy prosty szkic gdzie A to legar pod OSB 18cm, B to belka leżąca na bloczku fundamentowym, C to belka narożnikowa, D - belka sufitowa, E - belka pionowa w ścianie ( co ile ją dać ). Czy ,ogę prosić o wymiary poszczególnych belek by wszystko było ok.

Pominąłem legary stropowe ponieważ zakładam zrobić tak jak podłogowe.

Z góry dziękuję za odpowiedź oraz możliwe pomocne sugestie.

Untitled.jpg

Edytowane przez Tomek0

odstęp między słupkami powinien mieć 59 cm czy to legar czy słupek , ze względu na ocieplenie 60 cm ma kostka . Słupki pod konstrukcję co 60 cm po obrysie a i pod podłogę .

Krokwie to tak 80 cm zależy czym kryty.

tu pogrzeb http://www.google.pl

Przed wami jeszcze długa droga do wiechy :) będę kibicował

Dziękuję za cenne rady. Więc pod podłogę i na ścianach słupki co 59cm. Pierwsza zagwozdka z głowy. Co do dachu to będzie OSB 12mm i na to folia ( chyba ) i papa. Więc te 80cm odstępu między krokwiami powinno wystarczyć prawda? A jak wygląda grubość wszystkich tych belek o których wspominam w szkicu ? Zapomniałem dodać, że domek będzie miał wysokość 4m w najwyższym punkcie.

jak papa to folia zbędna .

co do wymiarów podwalina 5cm/15cm dwa razy czyli 10cm oczep to samo , reszta konstrukcji 5cm/15cm . krokwie zrobiłbym 5cm/15cm rozstaw tak jak słupy 59 cm światło

Pytanie czy będziesz miał strop ?

i weż pod uwagę że cztery metry ściany to wysoko i deszcz będzie po niej zacinał

Drewno zamówione. Ostatecznie po konsultacji z pracownikami tartaku, wzieliśmy belki 10x10 na obrys domku i reszta 5x10. Te 5x10 będą na legary, strop nieużytkowy oraz na krokwie. Mam teraz pytanie czy na konstrukcje dachu wystarczą same jętki oraz łączenie krokwi na tzw. Ząb czy coś jeszcze dodać?. Tak samo nie wiem czy dając 15cm styro na ściany wystarczy.

• 4 weeks później...

Witam po dłuższym czasie. Szkielet stoi i nadszedł czas na kupno folii izolacyjnych. Czytałem, szukałem i każdy inaczej radzi. Dlatego zwracam się do was z kilkoma pytaniami:

1) Zamierzam ocieplić sam strop, zostawiając pustkę między stropem a dachem. Dokładnie ma to wyglądać tak: legary stropowe, na to osb, folia paroizolacyjna, wełna, folia paro przepuszczalna, osb. Czy to dobry dobór folii?

2) Jaką folie dać pod podłogą i w jakiej kolejnośći

3) Ściany.... Wszyscy piszą o wiatroizolacji i paroprzepuszczalnej foli, ale nie wiem gdzie można kupić wiatroizolacyjna folię.

Proszę o pomoc bo już jutro muszę dokonać zakupów