Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebicie ciepla boiler->kaloryfery

Doze

Recommended Posts

Nowa instalacja z rur pcv. Podczas zakrecenia zworu cieplej wody z pieca do kaloryferow, nastepuje nagrzewanie 2 kaloryferow, a potem pozostale staja sie letnie. Chodzi o to, ze kiedy chce nagrzac tylko boiler, to nagrzewaja sie tez kaloryfery (jedna strona domu). Czy powrot wody zimnej kaloryferow powinien byc rowniez zabezpieczony zaworem ? Tutaj maly szkic mojej instalacji - narysowane rury powrotu, jedna wyraznie nagrzana i to nia idzie cieplo do kaloryfera (tak przypuszczam).

http://www.tinypic.pl/7mbjoi7unh55

Edytowane przez Doze

Nowa instalacja z rur pcv. Podczas zakrecenia zworu cieplej wody z pieca do kaloryferow, nastepuje nagrzewanie 2 kaloryferow, a potem pozostale staja sie letnie. Chodzi o to, ze kiedy chce nagrzac tylko boiler, to nagrzewaja sie tez kaloryfery (jedna strona domu). Czy powrot wody zimnej kaloryferow powinien byc rowniez zabezpieczony zaworem ? Tutaj maly szkic mojej instalacji - narysowane rury powrotu, jedna wyraznie nagrzana i to nia idzie cieplo do kaloryfera (tak przypuszczam).

http://www.tinypic.pl/7mbjoi7unh55

Ni ch...ja nic z tego nie rozumiem, jakiś debil jestem ;)

daj zdjęcia kotłowni.

co mówi ten, któren to wykonał?

Czy CO powinno byc odciete 2 zaworami ? To jest blad w sztuce ? Ja mam odciecie cieplej wody z pieca do CO, bez odciecia dolu, czyli "zimnej", ktora wraca z kaloryferow do pieca i laczy sie z powrotem boilera. Hydraulik, ktory to robil twierdzi, ze moze zawor, ktory zamyka ciepla wode do CO jest wadliwy. Rura za nim jest letnia, a ta powrotna goraca - dlatego wlasnie sadze, ze problemem sa powroty i brak zaworu. Jakie moga byc inne przyczyny ? Na co zwrocic uwage ? Edytowane przez Doze

Wyglada na to, ze problem rozwiazany. Dolaczyli trojnik metalowy przed piecem i teraz powroty z boilera i kaloryferow lacza sie zaraz przed kotlem. Dorobili tez kolanko przy powrocie z kaloryferow.

Teraz kilka pytan. Naczynie zbiorcze jest zrobione przelewowo przez kaloryfery. Czy to jest akceptowalne rozwiazanie, czy musi byc rura bezposrednio od pieca ? Na pietrze mam wszedzie termostaty. Czy warto dolozyc do pieca zawor bezpieczenstwa (chodzi mi o zapobiegniecie ewentualnemu wybuchowi pieca) ? Nie wiem jak to sie nazywa fachowo, ale przy piecu mam na to miejsce.

PS. Parter nie ma termostatow i jest zawsze otwarty.

Edytowane przez Doze

Teraz kilka pytan. Naczynie zbiorcze jest zrobione przelewowo przez kaloryfery. Czy to jest akceptowalne rozwiazanie, czy musi byc rura bezposrednio od pieca ? Na pietrze mam wszedzie termostaty. Czy warto dolozyc do pieca zawor bezpieczenstwa (chodzi mi o zapobiegniecie ewentualnemu wybuchowi pieca) ?

PS. Parter nie ma termostatow i jest zawsze otwarty.

Jeśli naczynie ma spełniać rolę zabezpieczenia ( a ma ) to powinno być połączone w obiegu z kotłem czyli nie tylko rurka z pionu do naczynia ( wtedy tylko jest naczyniem wyrównawczym ) ale z naczynia ma wracać rurka do kotła,

Kocioł może gotować się nawet dwa dni a nic niema prawa wybuchnąć bo woda wraca do kotła a fajką z naczynia ulatuje tylko para wodna.

Tak powinno to być.