kasiaiwojtek 02.07.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Cześć. Zamierzam ułożyć drewno kominkowe w okrągły walec, stóg czy jak mu tam o średnicy 4,5 m. Mam do poukładania 25m3 drewna pokłutego, polanka mają dł. około 45cm. Jakiej wysokości będzie ów walec, stóg czy jak mu tam? Już mnie głowa boli od kombinowania. Z matemą zawsze miałem lekki problem. ALE PIENIĄDZE UMIEM LICZYĆ Pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 03.07.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Zakładając że ułożysz podobnie ściśle jak było przy obliczaniu tych 25 metrów przestrzennych (objętość opału podaje się w metrach przestrzennych nie sześciennych tj. razem z pustką między polanami) to będzie niecałe 1,6m wysokości. Z objętości walca (Pi) * R2 * h =V wyjdzie 25m3 / (Pi * R2) = 25m3 / (3,14 * 2,25m * 2,25m)= 25m3/15,89m2=1,57m Długość polanek nie ma tu większego znaczenia (dopóki nie są tak długie że wpływa to istotnie na gęstość ułożenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 03.07.2013 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 1,6 m? liczyliśmy z żona w ten sam sposób i też tyle wyszło. patrząc na wielkość obecnej pryzmy to jakoś nie chciało mi się w to wierzyć. Bardziej prawdopodobna wysokość to 1,6x2=3,2 około. No ale matematyka nie kłamie. Zobaczymy ile wyjdzie jak już poukładam. Dam znać.Dzięki.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 04.07.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Bo to kilka rzeczy się składa. Po pierwsze drewno ułożone zajmuje mniej miejsca. W metrze przestrzennym jest ok 0,7-0,75 metra sześciennego "litego" drewna, a w wywalonym na kupę "byle jak" będzie sporo mniej (jakieś 0,6 albo nawet mniej w zależności od wielkości i kształtu kawałków.). Po drugie chcesz układać w stos o dosyć dużej średnicy, a zmiana objętości walca w stosunku od promienia jest nieintuicyjna, znacznie większa niż się wydaje "na oko" szacowanie jak się nie ma wprawy z reguły w tym przypadku zawodzi. Gdybyś układał w stosy średnicy 2 m to potrzeba by 5 stosów tej samej wysokości. BTW nie wiem czy dwa stosy fi 3 m i wysokości ok 2 m nie były by wygodniejsze w późniejszym użyciu niż jeden taki wielgachny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts